Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odpočítávání před zasedáním ECB začalo - ve střehu musí být i střední Evropa

Odpočítávání před zasedáním ECB začalo - ve střehu musí být i střední Evropa

30.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Odpočítávání do dalšího klíčového zasedání ECB začalo. Čtvrteční sezení ECB bude přitom důležité nejenom pro eurozónu, ale i pro centrální banky a tedy i trhy ve střední Evropě.

Asi nejbedlivěji bude sledovat zasedání ECB česká centrální banka, která skrze quasi-fixní kurz replikuje politiku centrální banky eurozóny nejtěsněji. Pro ČNB bude rozhodnutí ECB přitom velmi důležité, což konec konců potvrdil minulý týden i budoucí guvernér Rusnok. Bankovní radu ČNB bude přitom nejvíce zajímat to, zdali a kam až ECB prodlouží načasování ukončení politiky kvantitativního uvolňování. Pokud to bude horizont roku 2016, bude podle toho muset ČNB jednat odpovídajícím způsobem, tj. bude muset rovněž do roku 2017 prodloužit intervenční režim. Neboli bude jasné, že spotový kurz EUR/CZK se ani v roce 2016 pod úroveň 2016 nedostane.

Co se pak týká polské a maďarské centrální banky, tak zde půjde spíše o to, zdali ECB trhy překvapí z kvantitativního hlediska. Pokud by ECB snížila svoji depozitní sazbu o 20 a více bazických bodů a eventuálně navýšila objemy nakupovaných dluhopisů o 20 a více miliard euro měsíčně, pak krátkodobé dopady na zlotý, forint a středoevropské trhy budou nepochybně pozitivní. O tom zdali růst cen aktiv v Maďarku a Polsku implikovaný agresivnější expanzí ECB může bezprostředně (tj. do konce roku) ovlivnit politiku NBP a MNB však velmi pochybujeme. Co se pak týká začátku příštího roku, tak MNB by mohla ECB následovat jen za předpokladu, že forint udržitelně posílí o několik procent. V případě NBP pak rozhodne to, jak bude vypadat Výbor pro měnovou politiku po velké výměně, která jej čeká na začátku příštího roku.

Region - forex
V pátek bylo obchodování s regionálními měnami opět spíše klidné a forint se zlotým mírně posilovaly. Kurz koruny se vůči euru prakticky neměnil.

Co se týče tohoto týdne, tak ten není bez událostí ani v regionu. Zítra budou zveřejněny indexy regionálních podnikatelských nálad, ale již dnes bude zveřejněn bleskový odhad polské inflace za listopad spolu s detaily polského HDP za třetí čtvrtletí. Čísla by podle nás zlotému mohla v souhrnu mírně nahrávat. Ve středu navíc zasedá polská centrální banka. Důležitější z hlediska regionu však nakonec patrně bude zasedání ECB. Případné snížení depozitní sazby bude zajímat spíše forint a zlotý, zatímco prodloužení QE bude mít patrně dopady především na politiku ČNB a tedy i na korunu (viz úvod).

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů na závěr týdne dál lehce klesaly (-1,4 bps). Hlavním motorem zisků dluhopisů byly tentokrát pravděpodobně propady akcií nastartované výprodeji v Číně. Jinak bylo ale obchodování klidnější a investoři spíše vyčkávají na blížící se zasedání ECB.

My počítáme s tím, že ECB na svém zasedání ve čtvrtek navýší celkové nákupy dluhopisů o zhruba 20 mld. eur měsíčně a může současně natáhnout lehce QE do začátku roku 2017 a podpořit celou akci ještě snížením depozitní sazby (o 10 bps). Pro dluhopisy by to již nemuselo být zásadní překvapení a věříme, že prostor pro další zisky na delším konci křivky je v tuto chvíli omezený. Tím spíše, že dnes zveřejněná německá inflace (za listopad) by měla poukázat na další posun výše nad nulu.

Komodity
Cena ropy Brent dnes ráno navazuje na páteční pokles, a to zejména v souvislosti s pokračujícím propadem čínských akciových trhů. Událostí týdne je však bezesporu zasedání OPECu, které se koná v pátek. Na trhu proto patrně bude panovat zjitřená atmosféra, i když faktická změna politiky sdružení - například dohoda na konkrétních produkčních kvótách pro jednotlivé členské země - není podle nás pravděpodobná. Slovní intervence, jaké jsme měli možnost pozorovat minulý týden v podání Saúdské Arábie, jsou však možné.

Ceny ostatních komodit v pátek ve většině případů klesaly. Základním kovům rozhodně neprospívaly negativní zprávy z Číny. Zajímavé proto bude i zveřejnění bleskového odhadu čínské podnikatelské nálady (PMI) zítra brzy ráno.

 
 

Čtěte více:

Přelom listopadu a prosince přinesl do Asie pro akcie ztráty
30.11.2015 8:15
Přelom měsíce listopadu a prosince roku 2015 se nesl na asijských akci...
Bild: VW věděl o nadměrné spotřebě dříve, než to přiznal
30.11.2015 8:07
Vedení německé automobilky Volkswagen vědělo o nesrovnalostech mezi de...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m