Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Migrace, ekonomika a trhy

Migrace, ekonomika a trhy

04.12.2015 15:02
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Fenomén migrační krize, která je v současnosti jedním z nejžhavějších témat, nemůžeme pominout ani ve vztahu k investování a investičním příležitostem. Pojďme se podívat střízlivě a bez emocí, nakolik migrace ovlivňuje naše investice. Je potřeba nějak měnit investiční strategii, když se zvedla politická stavidla držící v některých zemích obyvatelstvo uvnitř státních hranic?

Na migraci můžeme v zásadě nahlížet ze dvou hledisek, politického a ekonomického, jež se ale navzájem ovlivňují. Dopad na rozvoj hospodářství zemí, které jsou cílovou stanicí migrantů, je, pro někoho možná překvapivě, pozitivní. Proč? Na straně jedné se totiž zvyšuje konkurence na trhu práce, což tlačí její cenu dolů. Samozřejmě ale záleží, s jakou kvalifikací imigranti přicházejí a k jak zásadní změně dojde. Nicméně pohledem do USA, kam zamířily a míří statisíce Mexičanů a dalších Hispánců, můžeme pozorovat, jak zásadně migrace ztlumila tamní vývoj mezd. Za poslední čtvrtstoletí stouply reálné mzdy v USA jen v řádu procent, zatímco zisky amerických korporací se reálně vyšplhaly na více než trojnásobek!

Migrace může nasytit demografický deficit

Logicky se také zvyšuje poptávka po výrobcích a službách, zvláště když příjmy migrantů „naskočí“ relativně rychle. Z hlediska ekonomiky má migrace podobný dopad jako příznivá demografická struktura. Z čistě hospodářského pohledu je tedy pro Evropu požehnáním, neboť saturuje deficit způsobený její tragickou demografickou strukturou.

Z hlediska politických dopadů už je to přece jen trošku jiná káva. Jak už to tak bývá, politika ekonomiku kazí a zde může dokonce přehlušit pozitivní hospodářské vlivy, i když mnohé důsledky jsou původem ekonomické. Konkurence na trhu práce a vliv na mzdy sice zvyšují zisky firmám, na druhou stranu dále rozevírají nůžky příjmové nerovnosti, což dnes samo o sobě představuje dostatečně velký sud se střelným prachem. Oblíbené nastavení vyšší minimální mzdy je v tomto případě kontraproduktivní, neboť ještě více ztěžuje zapojení nových pracovních sil. Když k tomu přidáme nechuť k sociálním výdajům ve prospěch imigrantů, zvýšené nároky na toleranci příchozích i stávajících obyvatel a uvědomíme si existenci a cíle teroristické organizace IS, získáme třaskavou směs, jejíž výbuch může mít nedozírné hospodářské následky.

Jak reagovat investiční strategií?

Ačkoli mainstreamová média migraci prezentují jako zásadní hrozbu pro vše a pro všechny, není tomu tak. Když marxisticky rozdělíme její vliv na práci a kapitál, můžeme říci, že nejvíce biti budou držitelé nejlevnější práce. Kdo naopak na vzniklé situaci vydělá, jsou držitelé kapitálu. Jinými slovy, pokud chceme na migraci adekvátně reagovat coby investoři, měli bychom přidat akcie zejména spotřebního zboží a služeb. Zajímavé bude i stavebnictví. Absence mzdových inflačních tlaků by naopak měla zpomalovat růst úroků. Po celou dobu však budeme muset sledovat, jak se daří politikům regulovat a koordinovat celou imigrační záležitost, aby nedošlo k výbuchu třaskavé směsi, o níž byla řeč výše. Selhání politiků by se pak samozřejmě také dotklo „držitelů kapitálu“, tedy i akcií. Dlouhodobým úkolem tak pro evropské politiky, včetně těch českých, zůstává smysluplná (ekonomická a dlouhodobá) podpora růstu vlastní populace.

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Co by udělalo Rusko, kdyby přes něj létala letadla NATO?
04.12.2015 14:00
Ruští politici byli evidentně šokováni z toho, že Turecko jim záměrně ...
Vítězové a poražení: Euro a DAX zaznamenaly masivní pohyby opačnými směry
04.12.2015 13:01
Evropská centrální banka sice depozitní sazbu snížila, očekávání trhů ...
Americký trh práce se vyvíjí dobře, ujistila listopadová zpráva
04.12.2015 14:45
Listopadová sada čísel z amerického trhu práce je o trochu lepší, než ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data