Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Penzijní společnosti očekávají od ledna nárůst klientů

Penzijní společnosti očekávají od ledna nárůst klientů

07.12.2015 16:05
Autor: Pavel Daniel

Český penzijní systém se připravuje na změny, ke kterým by mělo dojít v nejbližších dnech. Mezi nejvýraznější z nich patří sjednocení věku pro výběr naspořené částky v 60 letech, zvýšení limitu pro odpočet od základu daně za penzijní spoření z 12 000 na 24 000 korun (daňové změny od 1. 1. 2017) a možnost sjednávání penzijního spoření dětem od jejich narození.

„Jsem přesvědčena, že stávající návrh změn penzijní spoření zatraktivní a podpoří naši snahu prezentovat benefity penzijního spoření i pro mladší klienty. Proto jsem nadšena z možnosti uzavřít penzijní spoření i pro děti. Moje dcera bude jednou z prvních, kterým penzijní spoření v lednu založíme,“ říká Marie Zemanová, předsedkyně představenstva ČSOB Penzijní společnosti.

Příspěvek státu na penzijní spoření by měl být větší

Za kroky správným směrem považuje poslední úpravy v nastavení podmínek investování do penzijního spoření Marcel Homolka, generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny. „Protože se jedná o kroky správným směrem, očekáváme výrazné oživení poptávky,“ řekl Patrii Online Marcel Homolka. Podle něj se penzijní spoření pro klienty jednoznačně zatraktivňuje. „Vyšší státní podpora (ve formě daňových zvýhodnění) je rozhodně významná pozitivní změna, návrat k věkové hranici pro možnost výběru na konkrétní věk (60 let), je pro klienty i finanční poradce také naprosto srozumitelné. Navíc se otevírá zcela nový a perspektivní segment dětí,“ upřesnil Homolka.

Změny k lepšímu by měl přinést i posun zákonného provizního stropu na dvojnásobek dosavadního stavu a pro prodejce je výhodou i zjednodušení certifikačních zkoušek a prodloužení doby platnosti licencí. Ne všichni zástupci penzijních společností jsou ale naladění vůči změnám českých pravidel pro penzijní spoření příznivě.

„Vzhledem k celkovému počtu lidí účastnících se II. či III. pilíře (dohromady cca 4,7 mil. lidí) nelze zřejmě očekávat výraznější nárůst zájmu o spoření na penzi,“ uvedl například Igor Polanský, specialista penzí společnosti AXA v ČR a na Slovensku. Bonitnější klienti podle něj mohou navýšit své příspěvky a asi se i zvýší příspěvek zaměstnavatele, ale výrazný zájem (či výrazné opadnutí zájmu) o spoření na penzi nelze očekávat. „Asi by klienty více motivovalo spořit, pokud by se zvýšil státní příspěvek,“ doplnil Polanský.

I podle Jany Černé z Allianz pojišťovny nelze čekat úpravou parametrů start nějaké nové vlny zájemců o penzijní spoření. „Nečekám, že rodiče budou nyní houfně spořit svým dětem v doplňkovém penzijním spoření nebo že si účastníci budou plošně zvyšovat příspěvek na 3 000 měsíčně,“ uvedla Jana Černá. Naopak je podle ní logické, že dané úpravy využijí menší segmenty klientů, pro které dává změna smysl. Například klienti, kteří nyní čerpali maximální daňové výhody, navýší příspěvek nebo začnou spořit dětem.

Obchodníci se budou více snažit, zní z penzijních společností

V jednom se ale zástupci penzijních společností shodnou – i kvůli výše popsaným změnám se dá čekat větší aktivita finančních poradců, u kterých se po penzijní reformě dostalo penzijní spoření na vedlejší kolej. Zájem prý bude o dětské spoření, které je atraktivní zejména pro prarodiče. „Dětské penzijko je ideální finanční dárek, se kterým si potomek může po dosažení plnoletosti naložit podle svých potřeb,“ řekl Marcel Homolka. Igor Polanský si myslí, že zvýšit zájem o investování do penzijního spoření by mohli politici. A to jasnou deklarací, že do budoucna nebude státní penze příliš vysoká. „Je nutné zapracovat i na myšlení lidí,“ doplnil Polanský. Ti totiž mají i s ohledem na zkušenosti z devadesátých let minulého století stále obavu před investicemi. „Mnoho z nich stále za nejjistější považuje státní garance v jakékoli podobě. A navíc ani nerozlišují mezi jednotlivými typy fondů,“ uzavřel Igor Polanský.

I Marie Zemanová souhlasí s tím, že role občanů je nedílnou součástí celého spořícího ekosystému. Rolí politiků by mělo být apelovat na občany a jejich zodpovědnost v přístupu k zajištění na budoucnost, bez pouhého spoléhání na státní důchodový systém. Poselství je proto jasné: Jestliže se chceme mít v budoucnu lépe, navrhované úpravy nám mohou v zajištění nás i našich dětí na budoucnost pomoci.

 


Čtěte více:

Kontejnerový přepravce CMA CGM se dohodl na převzetí rivala NOL
07.12.2015 13:11
Francouzská společnost CMA CGM, která je podle kapacity třetí největší...
T: Vlk: Zasedání BoE, reakce na ECB a maloobchod v USA (video)
07.12.2015 12:16
V nejbližších dnech ještě může doznívat vliv posledních zpráv z ECB. S...
Pimco: Utlumený globální růst, hrozí hlavně Čína
07.12.2015 13:00
Globální růst ve výši 2,5 – 3 % není asi žádným velkým optimismem, pod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university