Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč muže nelákají luxusní hodinky Cartier… Akcie Richemont za měsíc -8 %

Proč muže nelákají luxusní hodinky Cartier… Akcie Richemont za měsíc -8 %

11.12.2015 11:57
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Vlajková loď švýcarského holdingu Richemont Cartier je proslulá luxusními šperky. Zlato a diamanty z červené krabičky ženy po celém světě jednoduše milují, možná i právě proto se ale pařížský klenotník potýká se značnými problémy s prodejem svých luxusních hodinek. Cartier, největší světová klenotnická a hodinářská značka z pohledu celkových tržeb, generuje švýcarskému Richemontu více než dvě třetiny zisku. Zatímco příjmy z prodeje šperků letí vzhůru, tržby z prodeje hodinek neúnavně klesají

Na vině je na jednu stranu obecný trend propadu poptávky po luxusních hodinkách na hlavních trzích, jako jsou Spojené státy, Hongkong, Rusko nebo pevninská Čína, které je zrovna Cartier z pohledu tržeb značně vystaven. Další problémy jsou ovšem specifičtějšího rázu a vycházejí spíše z image a marketingové strategie značky. Zatímco jméno hodinek Omega ze stáje Swatch je všudypřítomné na Olympijských hrách nebo v každém novém filmu s Jamesem Bondem a Rolexky si pěstují image sportovní značky, Cartier se spoléhá na pantera ve znaku a další daleko tradičnější atributy.

Pro mnoho nejen čínských spotřebitelů mužského pohlaví je tak Cartier v první řadě klenotnickou značkou. Zatímco čínské ženy mají červené krabičky tak typické pro pařížskou značku ve velké oblibě, muži v Číně upřednostňují čistě hodinářské značky jako je Rolex či Patek Philippe. Ten, kdo si kupuje své první luxusní hodinky, si zkrátka raději vybere praktické a dobře vypadající Rolexky.

Nutnost inovací

Hodinky od Cartiera jsou o dost oblíbenější u zákazníků, kteří kladou větší důraz na módní stránku věci kupříkladu v Hongkongu. Cartier, jehož šperky zdobily i Kate Middletonovou, když si brala prince Williama, je bezesporu vnímán primárně jako klenotnická značka. Proto je i na jeho hodinky nahlíženo jako na šperk a možná i to je důvod, proč jsou oblíbené hlavně u žen. Většina nových modelů hodinek od Cartiera je založena spíše na inovacích stávajících dražších verzí. Letos v lednu ale pařížský klenotník odhalil první nový model hodinek po osmi letech s názvem Clé, k dispozici jsou zatím zlaté modely v ceně nad 10000 eur. Přízeň si však i tyto hodinky z velké většiny získaly opět převážně u žen. Nedostatek inovací je pro Cartier velkým problémem, protože zvláště v utlumeném prostředí, jako je to současné, může vést cesta k úspěchu v hodinářském průmyslu právě skrze inovace.

Richemont uvedl již minulý měsíc, že prodeje jeho hodinek za šest měsíců do září klesly v řádu středních jednociferných čísel a dolů je táhly právě největší trhy jako Hongkong nebo USA. Podobný propad prodejů hodinek Cartier Richemont odhalil již za minulý fiskální rok. Srovnávat Richemont v tomto ohledu s konkurencí je však obtížné, Rolex totiž není veřejně obchodovanou společností a největší luxusní holding LVMH vykázal růst prodejů šperků a hodinek dohromady za prvních devět měsíců o 10 procent, ovšem čísla pouze za hodinky nejsou známa. Akcie Richemontu ovšem ztrácejí za letošní rok více než 12 procent a Cartier by zpět k růstu mělo přivést nově nastupující vedení. Pro srovnání, akcie největšího výrobce hodinek Swatch odepsaly v tomto roce částečně kvůli propadu čínské poptávky a částečně dílem konkurence chytrých hodinek 18 procent.

Richemont.png
Akcie Richemont od počátku tohoto roku.

S propadem poptávky na čínské pevnině, v Hongkongu nebo Macau souvisí i pokles exportu hodinek ze Švýcarska, kde se luxusní kousky nejen od Cartiera vyrábějí. Za prvních deset měsíců letošního roku švýcarský vývoz hodinek zaznamenal 3,2procentní pokles, dodávky konkrétně do Hongkongu spadly o více než 22 procent a do USA stouply o pouhé 0,1 procenta. Pravdou je, že k lepšímu vývoji nepřispěl ani silný švýcarský frank, který tamní export zdražil. Někteří analytici odhadují, že trh s luxusními hodinkami v Číně se od svého vrcholu v roce 2012 propadl o 60 procent, vlivem zásahu vlády proti korupci a návazným potížím kasin v Macau, slabého jüanu anebo vládního omezení cestování. Předvánoční cesty konkrétně do Evropy za nákupy luxusního zboží by navíc mohly ovlivnit i listopadové teroristické útoky v Paříži. Právě prodeje v období před prosincovými svátky pro některé značky přitom představují až čtvrtinu celoročních tržeb.

Zdroj: CNBC, BBG


Čtěte více:

Luxusní Richemont možná čeká kvůli prohlubujícímu se propadu poptávky krušné 2H; Akcie -8 %
06.11.2015 10:17
Švýcarský luxusní holding Richemont dnes zveřejnil výsledky za první p...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - aktualizace pro americký trh
10.12.2015 16:55
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
DIP: Akciový index S&P 500 - Málo muziky za hodně rizika
11.12.2015 11:00
Příští týden proběhne mimořádně důležité zasedání americké centrální b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data