Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý ZEW příjemně překvapil, optimistů přibývá

Německý ZEW příjemně překvapil, optimistů přibývá

15.12.2015 11:09, aktualizováno: 15.12. 12:13
Autor: Michal Putna, Patria Online

Aktualizováno

Index německého institutu ZEW v prosinci roste a potvrzuje tak vzestupný pohyb započatý minulý měsíc. Indikátor očekávání finančních odborníků, kteří jsou v průzkumu osloveni, přidal v prosinci m/m 5,7 bodu a aktuálně se nachází na hodnotě 16,1 bodu (trh čekal výsledek na úrovni 15,0 b.). Zvyšuje se tedy převaha expertů, kteří hodnotí střednědobý výhled Německa (6M) optimisticky. Index hodnocení současné situace se rovněž vylepšil, i když pouze nepatrně na 55 bodů (+0,6 b. m/m), překonal konsensus nastavený na 54,2 b. a setrvává na relativně vysokých hodnotách.

zew

Indikátor ZEW na úrovni budoucích očekávání padal nepřetržitě od dubna letošního roku a teprve dva poslední měsíce přinášejí kýžený obrat. Prosincový růst je sice pomalejší v porovnání s předchozím měsícem, ale i tak překonal očekávání trhu a přinesl na konci roku (více) optimistický pohled na hlavní evropskou ekonomiku. Index očekávání však přesto zůstává pod svým dlouhodobým průměrem (24,7 b.), 3M MA se prosincovými daty vylepšil na 9,5 bodu (+1,4 b. m/m).

Na úrovni eurozóny predikují finanční experti v blízké budoucnosti taktéž zlepšení, příslušný subindex očekávání solidně roste na 33,9 bodu (+5,6 b.). Při pohledu na aktuální situaci v EMU mírně ubylo (-0,4 b.) pesimistů a daný indikátor tak přibrzdil svůj pokles na minus 9,6 bodu. Dle informací ZEW se zdá, že aktuální uprchlická krize, která doléhá především na Německo, lehce ztrácí na dramatičnosti a díky slušnému růstu ekonomiky začíná převládat názor, že Německo se s touto výzvou dokáže vypořádat.

Pohled na USA se prakticky nezměnil, převládá velmi positivní hodnocení současné situace, budoucí výhled se zlepšil jen kosmeticky. Pohled na Japonsko zůstává na úrovni současné situace v optice ZEW i nadále pesimistický, v případě Velké Británie je tomu naopak.

Odborníci oslovení institutem ZEW čekají nárůst inflace ve všech sledovaných regionech (EMU, Německo, USA, Japonsko, UK, Francie a Itálie). Překvapením není ani konstatování, že 89,8 % respondentů průzkumu počítá s růstem (krátkodobých) sazeb ve Spojených státech. Naopak v EMU se zvýšil počet expertů předpovídajících další úrokový cut.

Na finančních trzích v Evropě se, dle dnešní zprávy ZEW, čeká růst všech hlavních akciových indexů. Procento expertů, kteří jsou optimisticky naladěni, se v prosinci m/m mírně zvýšilo, výjimkou je pouze Velká Británie, resp. index FTSE 100, na který by mohlo negativně dolehnout případné měnové utažení. Chystané zvýšení úroků mírní býčí sentiment také v USA. Cena ropy by, dle ZEW, měla jít ve střednědobém horizontu severním směrem.

Na devizovém trhu respondenti nadále věří dolaru (i když i něco méně než v listopadu), který by měl vůči euru posilovat. O něco menší šanci na zisky vůči euru vidí v případě libry a jenu, zatímco nad frankem by měla mít společná evropská měna navrch.

Co se týče sektorů, tak hlavním preferovaným zůstává i nadále maloobchod, informační technologie, stavebnictví a služby. Na druhé straně kauza dieselgate výrazně srazila očekávání pro automobilový sektor a negativní zůstávají respondenti také na banky, pojišťovny a utility.

Index ZEW je sestaven z odpovědí finančních expertů a má tudíž tendenci „zveličovat" zprávy z finančního světa a jejich vliv na reálnou ekonomiku. Optimističtější budoucí výhled na úrovni Německa potažmo EMU má v prosinci zřejmě svůj původ v poslední akci ECB, i když rozšíření programu QE nenaplnilo očekávání trhu. Robustní domácí spotřeba v Německu pak dává expertům dostatek argumentů pro mírné vylepšení pohledu na současnou hospodářskou situaci. Euro nechávají data bez výraznější reakce, klíčové pro pohyb eurodolaru a dalších aktiv bude zítřejší jednání Fedu.

Tento týden dostaneme z Německa ještě jednu zprávu týkající se nálady na trhu, a sice index podnikatelského klimatu Ifo, který by se měl taktéž mírně vylepšit a potvrdit dnešní výsledky ZEW.

 


Čtěte více:

Geniální mozek není záruka investičních úspěchů. Možná naopak
15.12.2015 11:00
V roce 1996 napsal profesor financí Jay Ritter článek do časopisu Fina...
Eurodolar koriguje zisky v rámci svého vzestupného trendu
15.12.2015 10:35
Zatímco nervozita před rozhodnutím Fedu trvá, ropa včera našla pevnou...
Britská inflace nezklamala a vrátila se nad nulu
15.12.2015 10:38
Index cen spotřebitelů ve Velké Británii se v listopadu meziměsíčně ne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data