Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V jedné věci Američané skutečně výjimeční jsou...

V jedné věci Američané skutečně výjimeční jsou...

29.12.2015 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý investor Jeremy Grantham působí v čele společnosti GMO a pro Spojené státy má špatné zprávy. Ve své poslední čtvrtletní analýze totiž tvrdí, že Spojené státy nejsou ani zdaleka výjimečnou zemí a pokud se mají vypořádat s výzvami, které se před nimi nacházejí, musí nejdříve uznat jejich samotnou existenci. Podle investora jsou některé výzvy natolik závažné, že „mohou ovlivnit život globální společnosti a možná dokonce přežití lidského druhu“. „Pro přežití bude možná nutné, abychom se stali většími realisty, kteří budou více ochotni čelit nepříjemnému a budou se méně oddávat své potřebě slyšet více dobrých zpráv.“

Grantham ve své analýze ukazuje řadu grafů a ty v první řadě zpochybňují představu o výjimečnosti Američanů. Jeden z nich ukazuje vývoj reálných mezd v několika vybraných ekonomikách. Jak investor říká, „jiné vyspělé země a zejména Francie jsou v této oblasti daleko před Spojenými státy“. A dodává: „Žiju v USA padesát let a celou dobu nás Business Week a The Wall Street Journal krmí tím, jak neschopné jsou francouzské firmy a jak je soustavně porážíme“.

mericano 1.png



Další Granthamův obrázek se zaměřuje na efektivitu zdravotního systému. Porovnává celkové výdaje na zdravotní péči na hlavu ve vybraných zemích (první část) a očekávanou délku života (druhá část). Výdaje v této oblasti jsou nejvyšší právě ve Spojených státech, ovšem očekávaná délka života je zde mnohem nižší než v zemích jako Japonsko, Švýcarsko, Itálie či Island:

Americano 2.png

Investor poukazuje také na špatné výsledky amerických studentů v mezinárodních testech – první graf ukazuje výsledky matematických testů a druhý výsledky ve vědecké oblasti:

Americano 3.png

Američané jsou také obecně přesvědčeni, že jejich vláda je velmi štědrá v oblasti pomoci zahraničním zemím. Poslední graf ukazuje vývoj celkové zahraniční pomoci v poměru k HDP u vybraných zemí a je z něj patrné, že zmíněná představa Američanů je značně zkreslená. Nejvíce prostředků na zahraniční pomoc (v poměru k HDP) věnuje Švédsko, za ním je Velká Británie a Nizozemí. Spojené státy figurují naopak už dlouhá léta na konci žebříčku.


Americano 4.png

V jedné oblasti ale Spojené státy skutečně výjimečné jsou. Jde o ziskovost korporátního sektoru a ta se přímo projevuje na investičních neúspěších společnosti GMO. Ta totiž soustavně podvažuje americké trhy a naopak nadvažuje trhy zahraniční. Sázela na to, že ziskovost amerických korporací se bude vracet směrem k historickému standardu a směrem k tomu, co je standardem ve zbytku světa. Tento předpoklad se ale zatím nenaplňuje, naopak.

Autorem je Luke Kawa.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích
29.12.2015 8:28
ČR Pražská burza včera obchodovala celou seanci v plusu. Index PX si...
Mezníky roku 2016? Nahlédněme do kalendáře Fedu a ČNB…
29.12.2015 9:10
Čas mezi svátky, resp. těch pár dní, co zbývá do konce roku, přímo vyb...

Váš názor
  • Jó Amerika to má spočítané
    30.12.2015 9:25

    Jen do těch akademických studií nějak nepasuje hlasování nohama. Do Ameriky se každý rok přivalí více než milion imigrantů. Do slavné Francie se sice valí taky, ale velká část z nich jen dojede do Calais a naskočí na tirák směr Albion. Francouzská menšina v Londýně utěšeně roste, stejně jako počet Francouzů v Americe. Z Anglie a Ameriky se do Francie stěhují především bohatí důchodci. Čili za kanálem/oceánem práce, ve Francii odpočinek... Takže otázka stojí - má lepší představu o konkurenceschopnosti akademik sledující statistiky nebo milion lidí ročně, kteří se přes všechny statistiky ženou do Ameriky za lepším životem z celého světa?
    mirek
  • Je to jinak
    29.12.2015 22:57

    Grafy jsou tendecni a sice v tomto: Medianni mzda je ve Francii vyssi, ale to nic neznamena, to zpusobuje vyssi minimalni mzda. Prumerny rocni plat je v USA 56 067 usd, ve Francii 39 913 usd. (wiki, 2012) Mimoto je ve Francii podstatne draz, o Japonsku ani nemluve. Zdravotni a vzdelavaci udaje jsou pravdive. Ale to je zpusobeno zahrnutim cernosske mensiny, ktera ma extremne nizke vysledky ve skolnich testech a tudiz stahuje dolu vsechny prumery a stejne je to u zdravi ci kriminality. Kdyz se odectou cernosi, tak jsou tyto udaje stejne jako v Evrope nebo lepsi. A brat zahranicni pomoc jako procento HDP je take sporne, navic vetsina zahranicni pomoci z USA je ze soukromych zdroju a neni vzdy zahrnuta ve statistikach. Netvrdim, ze USA jsou "nejlepsi", to je relativni pojem, ale ekonomickou svetovou jednickou budou jeste hodne dlouho. A take GMO a jeji guru jsou tradicne experti v manipulaci pravdy a nic co rikaji se neda brat moc vazne.
    Dan
    • Re: Je to jinak
      30.12.2015 9:47

      Jsou to levičáci... víc se od nich nedá ani čekat.
      Jesse
  •  
    29.12.2015 14:55

    Každý samostatně myslící člověk vidí již delší dobu to co je v tomto článku. Pouze lidé bez vlastního rozumu a nebo líní přemýšlet bezmezně obdivují USA, tam jak jim to nařizují media.
    juniper
    • ale di
      29.12.2015 15:26

      Já třeba USA obdivuji a nikdo mi to nenařizuje. 25 let zpátky mě za to chtěli dokonce zavřít :-)) Ten Jeremy Grantham... to bude asi pěknej levičák, co? Takoví pacifisti a zároveň globalizátoři, ty mám nejraději:-))
      Jesse
      • Re: ale di
        30.12.2015 8:23

        Zilvar!:Ten juniperov príspevok je na teba ušitý na mieru!!!pouze človek bez mozgu môže obdivovať usa!!!Pamätáš sa ako americkí policajti a armáda použili svojho času pekne demokraticky zbrane proti protestujúcim študentom ??Pamätáš koľko z nich zabili???mám ti oživiť pamäť???Toto sa nedialo ani v NDR,ani v Rusku od dôb Brežneva!!!!
        Čierne Krušovice 12°
        •  
          30.12.2015 9:46

          Nenávist a antiamerikanizmus ti ujídají mozečkovou kapacitu:-))
          Jesse
          •  
            30.12.2015 14:37

            A tebe čo zožralo mozok???
            Čierne Krušovice 12°
        •  
          30.12.2015 9:20

          ... americká armáda zabíjela americké studenty? Nelži, ćobole bez mozgu.
          ☺lolek☺
          •  
            30.12.2015 14:36

            Blahoslavení duchom chudí!!!Toto si pamätám celkom presne a bolo to aj v tv.Moja priateľka ktorá lieala do us a na kubu v 70 tych rokoch to zažila priamo v us.Študenti protestovali proti vojne a vláda nasadila na nich priamo armádu a zabili mnohých!!!Ale ty registruješ akurát tých čo zabili rusi
            Čierne Krušovice 12°
            •  
              31.12.2015 6:30

              ... dobrá. Při jedné demonstraci byla skutečně nasazena Národní garda, cirka 70 gardistů, a ti zabili 4 studenty.
              ☺lolek☺
          •  
            30.12.2015 9:21

            to ten tvuj mozecek nemuze vstrebat co?slinte
            velkaamdvedice
            •  
              30.12.2015 9:52

              ... na vstřebávání lží si tady pěstujeme Tebe.
              ☺lolek☺
              •  
                30.12.2015 9:56

                to je v poradku ale ty lzes sam sobe a jeste tomu veris a to je horsi
                velkaamdvedice
                •  
                  30.12.2015 10:15

                  ... to je v pořádku, ale já alespoň nelžu, že americká armáda zabíjela americké studenty. Nicméně, vidím, že toto mé upozornění na lež se tu nelíbí. Nechám vás tedy spokojeně žít s vaší družkou lží a přji i do Nového roku hodně potomků.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    30.12.2015 10:18

                    amerika vyvezla vsechna lidska prava do celeho sveta a od roku 1970 uz zadne nema to bys mel vedet
                    velkaamdvedice
                    •  
                      30.12.2015 10:21

                      ... ano, souhlasím s Tebou, Amerika obětavě slouží celému světu. Od toho si ji platíme.
                      ☺lolek☺
    •  
      29.12.2015 15:15

      ... mno, dneska se tady hlouposti opravdu daří.
      ☺lolek☺
      • Polointeligenti s nízkým IQ a ohromným sebevědomím
        29.12.2015 15:21

        A kdopak to je?No, přece jako vždy ruphejko a přícmrdník limič!
        .
        • Re: Polointeligenti s nízkým IQ a ohromným sebevědomím
          29.12.2015 15:51

          ... já vlastně ani nevím jaké mám IQ. Jak jsi na tom Ty?
          ☺lolek☺
  •  
    29.12.2015 12:27

    vlada usa celemu svetu lze ,uz i zdejsi bl.ci si toho vsimaji,odklon od usa ve svete nabira tempu a nakonec usa shori ve vlastnim pozaru.....kdyby usa dali moznost vsem statum se rozhodnout uz by neexistovali,proto vsem vyhrozuji likvidaci pokud nebudou dodrzovat vlastni pravidla usa
    velkaamdvedice
    • zdrž se horlivých hesel
      29.12.2015 15:28

      USA světu nikdy nelhali. Kdo lhal, byli to demokratické vlády. A demokraté pod vedením Obamy lžou ze všech nejvíc. Takže na státy jako takové nic nesváděj.
      Jesse
      • Re: zdrž se horlivých hesel
        30.12.2015 8:42

        Muhehehe,ale muhehehehe...z ktorého ústavu píšeš
        Čierne Krušovice 12°
        •  
          30.12.2015 10:23

          ... zjevně z ústavu zvaného Slovensko. Tamní chovanci takhle píší všichni.
          ☺lolek☺
      • Re: zdrž se horlivých hesel
        29.12.2015 15:52

        ... USA nelhaly a vlády byly.
        ☺lolek☺
    • cetv
      29.12.2015 14:32

      pokud chceš udělat svými názory dojem, nauč se shodu podmětu s přísudkem, takhle každý okamžitě pozná, že promluvil idi.t a jeho sdělení má hodnotu jeho IQ. Pokud jsem urazil některé idi.ty, omlouvám se. Do nového roku přeji aspoň trochu soudnosti.
      lime
      • Re: cetv
        29.12.2015 14:55

        tim,ze mne budes dehonestovat tim vice tady budu....sve odpurce chces urazet? no pokracuj,na mne to nedela dojem
        velkaamdvedice
        • CETV
          29.12.2015 17:57

          opravdu mně šlo o kritiku obsahu tvého, na můj vkus příliš jednostranného hodnocení, ale přiznávám, že pokus o dehonestaci tam byl a omlouvám se za to. Není na to ovšem potřeba vulgárních reakcí, protože slušný člověk to nedělá a dehonestaci, která právě mně nedělá dobrou reklamu, tam vidí a odsoudí. Překlepy mi také nejsou cizí. Tvoji reakci hodnotím docela kladně a proto ti doporučím vyhledat a přečíst jeden článek ruského autora Arkadie Babčenka s názvem "Infantilismus". Třeba ti doplní pohled na svět, který považuji za příliš jednostranný. Většina z nás, kteří Rusko nehodnotíme podle tvého vkusu, vidí i USA a jeho problémy. Až si přečteš Babčenka, možná že tvůj pohled přibere více barev a několik tónů.
          lime
          • Re: CETV
            30.12.2015 10:26

            ... on nazval místní uživatele "zdejšími bIbci" a Ty se mu omlouváš? Paráda.
            ☺lolek☺
        •  
          29.12.2015 15:12

          ... proč chceš urážet své odpůrce? Protože jsi nevzdělaný a máš z toho mindráky?
          ☺lolek☺
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university