Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Historicky nejhorší začátek roku pro čínské akcie, který stahuje také Evropu

Historicky nejhorší začátek roku pro čínské akcie, který stahuje také Evropu

04.01.2016 13:35
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Již běhen loňského roku se mnohokrát ukázalo, jak neuvěřitelně citlivé jsou čínské trhy na tamní zveřejněná data a byli jsme tak svědky mnoha několikaprocentních denních propadů. Čína však připravila další nemilé překvapení trhům i hned na počátku roku nového a zahájila 2016 pozastavením obchodování poté, co se tamní akcie propadly o 7 procent. Čínský akciový trh tak dnes zažil zdaleka nejhorší začátek roku vůbec, když bylo po půl sedmé našeho času zastaveno obchodování na akciích, futures a opcích v hodnotě více než 7 bilionů dolarů a Čína tak otestovala nový jistič trhu hned první letošní obchodní den.

Čínští tvůrci politik během letního kolapsu tamního akciového trhu již ukázali, že jsou schopni a ochotni přikročit k naprosto bezprecedentním opatřením a nyní se snaží zabránit volatilitě na finančních trzích, která by zatěžovala čínskou ekonomku rostoucí nejpomaleji od roku 1990.

Podle nových pravidel čínského akciového trhu, která byla dokončena minulý měsíc, tak pětiprocentní pohyb v rámci indexu CSI 300, který je složen ze společností s velkou tržní kapitalizací, znamená 15minutové přerušení obchodování a to jak pro akcie a futures tak i opce. Sedmiprocentní pohyb stejného indexu zavře na zbytek dne celý trh. Dnes tak tento nový mechanismus měly čínské trhy možnost otestovat v praxi. CSI 300 spadl o více než 7 procent a jeho vývoj napodobil i referenční Shanghai Composite propadem o 6,9 procenta.

China CSI.png

Co se stalo a proč?
Obchodování bylo nejprve přerušeno na patnáct minut poté, co hodnota čínského indexu CSI 300 klesla o 5 procent. To ale nezabránilo prohloubení propadu na sedm procent hned poté, co trhy znovu otevřely. Za výrazným propadem druhého největšího světového trhu během hned první letošní obchodní seance stojí horší než očekávaná data z čínského průmyslu, který se smršťuje již pátý měsíc v řadě. Investoři navíc očekávali ukončení zákazu prodeje akcií hlavními akcionáři koncem tohoto týdne. K dnešnímu předčasnému ukončení obchodování v Číně mohl vést i tamní dav individuálních investorům, který je motorem více než 80 procent obchodování a poté, co vešla v platnost první brzda a obchodování se na patnáct minut přerušilo, nechtěli zůstat v pozici a začali tak houfně prodávat. Od prvního přerušení obchodování do jeho definitivního pozastavení uplynulo pouze sedm minut.

První letošní zprávy z čínské ekonomiky poukazují na to, že loňská série snižování úrokových sazeb a zvýšený fiskální stimulus nedokázaly nastartovat uvadající čínský promysl. Index nákupních manažerů PMI v čínském průmyslu sestavovaný Caixin tak v prosinci klesl z listopadového maxima za posledních pět měsíců na 48,2. Zaostal tak za očekáváním ve výši 48,9. A sestupný trend ukázala již i páteční oficiální data. Tradeři tak propadli medvědímu sentimentu, který jen posílily obavy o zrušení zákazu prodeje akcií majoritními akcionáři. Ten by mohl zatížit akciové indexy. Podle Goldman Sachs tento zákaz, který vešel v platnost během loňského akciového propadu a znemožňoval prodej akcií všem držitelům většího než 5procentího podílu, ředitelům a členům vedení společností na šest měsíců, držel pryč z trhu akcie za asi 185 miliard dolarů. Nejzranitelnější po jeho odstranění by mohly být tituly z technologického sektoru. Čínská vláda pravděpodobně během dnešní seance na trhu neintervenovala, potřebovala si ověřit fungování nového obchodního systému.

Dění na čínském akciovém trhu je poměrně obtížně předvídatelné, vliv na trhy globální se však výrazně zvýšil poté, co národní akciový trh od poloviny června až do srpna kolaboval a a tento propad podlomil důvěru investorů v druhou největší světovou ekonomiku. Dnešní výprodej zasáhl nejen asijský region, ale ovlivnil i obchodování na evropských trzích. Japonský index Nikkei dnes zavřel s více než tříprocentní ztrátou.

Čína stahuje rovněž trhy v Evropě

Negativní čínský sentiment se ráno po otevření trhu přesunul také do Evropy. V červených číslech se obchodují všechny evropské indexy. Německý index DAX padá o více než 4%, CAC 40 ztrácí 2,7 %, FTSE 100 odepisuje 2,4 % a panevropský Euro Stoxx krvácí o 3,1 %. Pražský parket odevzdává necelá dvě procenta a klesá na úroveň 938,6 bodu. Rovněž trhy v USA prostřednictvím futures indikují převahu prodejců, DJIA fut. minus 1,9 %, S&P 500 fut. aktuálně -2 procenta.

Klesají také výnosy dluhopisů v EMU a to napříč všemi splatnosti s tím, jak investoři hledají bezpečný přístav po ranním čínském akciovém tsunami.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Rozbřesk - Nový rok ve znamení čínského strachu
04.01.2016 9:10
Čínské akciové trhy vstupují do nového roku masivním výprodejem - po p...
Komoditní měny i dolar se dostávají pod tlak špatných čínských dat
04.01.2016 10:16
Finanční trhy vykročily do nového roku špatnou nohou. Zvýšené napětí n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.