Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína se stane závislá na penězích ze Západu

Čína se stane závislá na penězích ze Západu

05.01.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Změny v Číně mají významné strukturální dopady na mezinárodní monetární systém. Od konce devadesátých let až do roku 2013 fungoval systém, který byl nazýván „Bretton Woods 2“. Čína používala merkantilistickou strategii, akumulovala devizové rezervy a snažila se o udržení podhodnoceného kurzu své měny. To umožnilo vyspělým zemím a zejména Spojeným státům přesouvat výrobu do Číny a pak dovážet tamní produkci za nízké ceny. Tím byla stimulována spotřeba ve vyspělých zemích.

Tento systém ale vedl k růstu vnějších deficitů vyspělých zemí a ke ztrátám pracovních míst. Čína hromadila devizové rezervy, které se měnily v úvěry poskytované zemím OECD. Půjčky byly poskytovány zejména těm zemím, které disponují rezervními měnami – tedy především Spojeným státům a eurozóně. Tyto peníze financovaly jejich vnější deficity, spotřebu a nákupy zboží z Číny. Jinak řečeno, Čína půjčovala Západu na to, aby si od ní mohl nakupovat její zboží.

Popsaný systém přestal fungovat na konci roku 2014 a příčinou byly rostoucí výrobní náklady v Číně. Ty se následně projevily poklesem poptávky po čínském zboží a růstem nadbytečných kapacit v tamním průmyslu. Výrobní ceny začaly klesat, což se spolu s rostoucími náklady projevilo v poklesu návratnosti investovaného kapitálu. Následoval odliv kapitálu z Číny, její devizové rezervy začala klesat, protože odliv kapitálu převýšil obchodní přebytky. Tento vývoj vedl k významným změnám globálního monetárního systému.

Za prvé, čínská kurzová politika se nyní zaměřuje na to, aby kurz renminbi prudce neoslabil. Jejím cílem tedy už není jeho obrana před posilováním, jako tomu bylo dříve. Čína tak již nehromadí devizové rezervy. Za druhé, její vnější přebytky už nejsou recyklovány centrální bankou tím, že by nakupovala vládní dluhopisy v USA a Evropě. Namísto toho vzrostla aktivita čínského soukromého sektoru a fondů. Ty provádějí akvizice a investice v zahraničí.

Ani současná fáze vývoje není trvalá. Pokles nákladové konkurenceschopnosti Číny a následně propad jejích exportů bude znamenat přechod od vnějších přebytků k vnějšímu deficitu. K této změně bude přispívat stárnutí populace, které obvykle znamená pokles míry úspor. Čína tedy bude muset přilákat zahraniční kapitál, aby financoval její vnější deficity.

Takový vývoj bude znamenat další významnou změnu v celém globálním systému. Spojené státy jsou schopny dlouhodobě přilákat zahraniční kapitál jen díky tomu, že dolar funguje jako rezervní měna. Renminbi je ale stále velmi daleko takovému stavu, protože čínské finanční trhy ještě nejsou dostatečně rozvinuté. Situace je tedy taková, že Čína bude muset financovat své deficity zahraničním kapitálem a změní se z věřitele na dlužníka. Ovšem pro zahraniční kapitál není stále dostatečně atraktivní, aby k této změně mohlo dojít.

Zdroj: Natixis

 


Čtěte více:

Netflix má pro rok 2016 novou agendu: vydělat reálné peníze
05.01.2016 13:14
Netflic Inc., premiant v ziskovosti v rámci akciového indexu S&P 500 ...
Francouzští operátoři Orange a Bouygues Telecom jednají o fúzi
05.01.2016 14:17
Francouzští telekomunikační operátoři Orange a Bouygues Telecom obnovi...
Pár minut poté ... videokomentář na DAX
05.01.2016 14:52
Na začátku nového roku Vám Patria Forex přináší další ze série komentá...

Váš názor
  • to je jak z Guardianu
    06.01.2016 9:09

    "Spojené státy jsou schopny dlouhodobě přilákat zahraniční kapitál jen díky tomu, že dolar funguje jako rezervní měna." Jüan je už taky rezervní měna. Jenže konkurenční výhoda USA není v nějakém pofidérním postavení měny. Výhodou je, že kurs dolaru není skrytě manipulován (otevřeně přes QE a sazby samozřejmě ano), což snižuje nejistotu=riziko pro investory. To ale platí pro spoustu měn. Co mají USA navíc je také efektivní a hluboký finanční trh a jasná a vymahatelná regulace (k dokonalosti má daleko, ale platí +- stejně pro všechny účastníky). Díky těmto atributům se USA těší snowball efektu - dobrá regulace znamená zájem domácích i zahraničních investorů a více investic dále zvyšuje atraktivitu a likviditu trhu. V zemích s diktátorským režimem jako je Čína nic jako jasná regulace neplatí. Co může jeden (díky osobním vztahům/úplatkům), nemůže jiný. Pro úspěch v Číně existují vysoké vstupní bariéry (musíte tam x let budovat vztahy s politiky, regulátory, partnery), což stojí extra peníze a nemůže si to dovolit kdokoli. Standardy corporate governance jsou vskutku pravěké a vymahatelnost práva či ochrana osobního vlastnictví je mizerná. Ve výsledku tak finanční trh v Číně nemůže nikdy dosáhnout kvality toho amerického. A že je jüan manipulován tajnůstkářskou PBoC je už jen třešnička na dortu.
    mirek
  •  
    05.01.2016 17:00

    Neměli by hoši v Natixis jíst tolik lysohlávek...
    FZ
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data