Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Zatímco Apple krátí produkci iPhonů, tak zaměstnanost v eurozóně příjemně roste

Rozbřesk – Zatímco Apple krátí produkci iPhonů, tak zaměstnanost v eurozóně příjemně roste

06.01.2016 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Začátek roku z pohledu globální ekonomiky se stále nejeví příliš optimisticky, přičemž negativní zprávy jakoby měly tendenci se kumulovat. K pokračující mizérii čínských dat, problémům na Blízkém východě se nyní přidává i harašení zbraněmi v Severní Koreji. A především ikona amerického akciového úspěchu - firma Apple - hlásí, že mobily s jablkem již nejdou tak na dračku a hromadí se ve skladech.

Ne vše však vypadá tak chmurně. Výborné zprávy naopak stále přicházejí z trhu práce v eurozóně. Pozitivní přírůstky zaměstnanosti přitom nehlásí jen tradiční lokomotiva Německo (kde míra nezaměstnanosti klesla na nejnižší hodnoty od sjednocení) či znovuzrozený irský tygr, ale především i Španělsko. Zde v uplynulém měsíci vzrostl počet nově zaregistrovaných k platbám sociálního zabezpečení (proxy proměnná pro růst zaměstnanosti) o 85 tisíc, což je historicky vůbec nejlepší měsíční výsledek trhu práce. Ve Španělsku, které je největší ze zranitelných ekonomik jihu eurozóny, sice stále zůstává míra nezaměstnanosti vysoko (na úrovni 21 %), avšak rychle klesá, což svědčí o rychlém růstu tamní ekonomiky.

Nicméně k tomu, aby se globální trhy zklidnily, nepostačí povzbudivá data z evropského trhu práce. Chtělo by to také podobně dobré zprávy i z amerického ekonomiky - nejlépe pak rovněž z trhu práce. A proto budou tak důležité dnešní a hlavně páteční statistiky o tvorbě nových pracovních míst v USA v prosinci. Ty by podle našich odhadů neměly dopadnout špatně (očekáváme přes 200 tisíc nových pracovních míst) a to přesto, že náš běžící odhad pro růst americké ekonomiky ukazuje na její další zpomalení HDP na konci minulého roku (na úroveň 1,4 % anualizovaného mezikvartálního růstu).

Region

Včerejší obchodování s regionálními měnami patřilo k těm klidnějším. Zlotý sice během rána na frontě s eurem dále oslaboval, ale během dne většinu ztrát smazal. Forint dokonce mírně posílil. Volatilita koruny zůstává i nadále nízká.

Dnes se pozornost soustředí zejména na USA (data, zápis z jednání FOMC). Celkově opatrnější nálada na trzích a napjatější politická situace (Polsko) by měly výše úročeným regionálním měnám i nadále vadit. Pro měnový pár EUR/PLN stále v prvním čtvrtletí cílíme na hodnotu 4,40.

Dluhopisy

Výnosy německých bundů včera dál klesaly a na deseti letech spadly k 0,55 %. Na druhou stranu nízká inflace v tuto chvíli sama o sobě již moc síly bundům nedodala. Inflace v eurozóně zůstala v prosinci znovu na 0,2 %. Trhy i my jsme na začátku podzimu očekávali, že inflace ke konci uplynulého roku začne postupně růst s tím, jak začne vyprchávat efekt prudkého propadu cen ropy z konce roku 2014. Nic takového se ale zatím nestalo, především díky pokračujícímu poklesu cen ropy (tento efekt je silnější než jsme očekávali), ale také lehkému zvolnění jádrové inflace v posledních měsících. ECB podle nás zatím na slabší inflaci reagovat nebude, dokud nízká inflace výrazněji neovlivní dlouhodobá inflační očekávání nebo se nezhorší vyhlídky pro hospodářský růst.

Deficit českého rozpočtu na úrovni 62,8 miliard korun není velkým překvapením - lepší než plánované číslo (oproti plánu o více než 30 mld korun) je dáno především rychlejším růstem daňových příjmů (o 72 mld. korun), za kterým stojí rychlý ekonomický růst.

Komodity

Cena ropy Brent se opět dostala do těsné blízkosti jedenáctiletých minim. Trh patrně přehodnocuje možný dopad růstu napětí mezi Saúdskou Arábií a spol. a Íránem na cenu ropy (připomínáme, že podle nás by mohl vliv být pro cenu spíše negativní). Připomeňme přitom, že ceně ropy (a komoditním cenám obecně) zrovna nenahrávají ani poslední zprávy z Číny. To v souhrnu znamená, že riziko dalšího poklesu cen ropy se zvyšuje. Klíčovou očekávanou událostí následujících týdnů je zvýšení vývozů ropy z Íránu. K němu by mělo dojít do konce února a otázkou je, kolik ropy na trhu přibude. I v tomto případě se domníváme, že prostor je spíše pro překvapení směrem vzhůru. Na druhou stranu však platí, že současné prostředí relativně nízkých cen ropy by mělo nahrávat rychlejšímu poklesu produkce v USA. Zajímavá z tohoto pohledu budou data zveřejněná v příštím týdnu.

 


Čtěte více:

Patria On Air –  pořad „Investice ZET“ nově ve spojení s Patria Finance
05.01.2016 17:51
Od počátku letošního roku se Patria Finance stává obsahovým partnerem ...
KLDR oznámila test vodíkové pumy
06.01.2016 8:18
Severní Korea dnes sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované v...
Mráz přichází z Číny
06.01.2016 9:05
Novoroční várka nových údajů o nákupním apetitu čínských nákupních man...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.