Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jakým by byl Trump prezidentem?

Jakým by byl Trump prezidentem?

13.01.2016 15:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Na začátku září roku 1990 čelil Donald Trump největší krizi svého života. Spolu s Wilburem Rossem cestoval do Atlantic City kvůli nově otevřenému kasinu Taj Mahal. To právě začalo svou činnost, ale už mu hrozila platební neschopnost. Ross jako odborník na investice do problematických aktiv zastupoval věřitele a držitele dluhopisů a Trump ho vzal na jednání ve svém vrtulníku, na kterém bylo obrovskými písmeny napsáno jeho jméno.

Ross říká, že věřitelé byli velmi pobouření a v první chvíli se chtěli Trumpa zbavit. Zároveň ale vzpomíná, jak se kolem přistávajícího vrtulníku a přistaveného auta hromadili Trumpovi obdivovatelé. Ross tvrdí, že právě obrovský počet Trumpových obdivovatelů jej nakonec donutil změnit názor. Dospěl totiž k přesvědčení, že Taj Mahal bude mnohem méně úspěšný bez Trumpovy osobnosti stojící v jeho pozadí.

Trump byl v devadesátých letech znám jako velmi bohatý člověk, ve skutečnosti se ale potácel v hlubokých finančních problémech. Spolu se svými společnostmi dlužil celkem 3,4 miliardy dolarů a nebyl schopen je splácet. Objevilo se tak riziko, že věřitelé se budou snažit o získání jeho hotelů, kasin a dalších aktiv. Mohli ho dokonce dostat do osobního bankrotu. Trump ale přežil a dnes je z něj miliardář, který své bohatství dává jako důkaz toho, že je správným kandidátem na prezidenta.

Trump za sebou nemá žádné zkušenosti z politické praxe, a pokud chceme soudit, jakým by byl prezidentem, můžeme se opřít pouze o jeho podnikatelskou kariéru. A zejména o to, jak se choval a jednal během zmíněné krize. Tehdy se v první řadě snažil přesvědčit věřitele, že jeho developerské aktivity mají větší hodnotu jako fungující byznys než jako krachující podnik. Jednalo se zejména o nemovitosti v New Yorku. Ve stejnou dobu začal ždímat peníze ze svých kasin a přesouval je do problematické oblasti nemovitostí. Pokračoval v tom i v době, kdy se kasina dostala do platební neschopnosti. Sám Trump k tomu říká: „Po řadu let jsem čerpal peníze z Atlantic City. Tyto peníze financovaly hodně z mých projektů.“

Trumpovi zaměstnanci a dodavatelé už tak dobře jako on neskončili. Dodavatelé dostali méně peněz, než kolik jim dlužil, zaměstnanci ztráceli práci. Mezi lety 1990 a 1996 se Trumpovi podařilo několikrát změnit i původní dohodu s věřiteli. Podle jednoho člověka, který se jednání účastnil, se snažil o to, aby dohody byly co nejsložitější, a tím bránil tomu, aby jim účastníci jednání úplně porozuměli. K tomu přidával soudní spory a obvinění některých ze svých partnerů, verbálně napadal ty, kteří se s ním neshodli. Jeho kolegové, přátelé a partneři hovoří o útočnosti hraničící s pomstychtivostí. V jedné z prezidentských debat sám Trump jako svou slabost uvedl, že „nikdy neodpouští“.

Trump ke své taktice říká, že byla vždy vyprovokována provokacemi či zradou. A dodává: „Čím tvrději jsem bojoval, tím více peněz jsem vydělal.“ O své situaci během recese roku 1990 pak tvrdí, že „sledoval, jak jeho říše kolabuje“. Bankéř Robert McSween vzpomíná, že na jedno z jednání s věřiteli dorazil Trump v takové depresi, že téměř plakal. Během deseti minut se ale jeho chování úplně proměnilo do naprosté sebedůvěry.

Na konci celého procesu restrukturalizace Trumpových dluhů jeden ze státních zástupců, který celý případ roky studoval, řekl: „Nejsem si jistý, že vůbec existuje někdo, kdo celému případu skutečně rozumí.“ Trump se každopádně dostal zpět do hry a podnikal opět tak, jak mu to vyhovovalo. Mimo jiné měl opět k dispozici Boeing 727. Přesně ten, který musel předtím prodat.

Autorem je Peter Grant.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Firmy ze Silicon Valley chtějí těžit z úspěchu instant messagingu ve světě
13.01.2016 14:23
Segment „instant message“, tedy obor rychlého přenosu zpráv, bezpečně ...
IPO Watch - v současné situaci nečekejme mnoho
13.01.2016 13:38
Tento ani příští týden nečekejme příliš rozsáhlou aktivitu na trhu IPO...
Dlouhý seznam kandidátů na globální katastrofu
13.01.2016 14:00
Světový produkt rostl po roce 1900 průměrným tempem 3 % ročně. To zna...

Váš názor
  • Krym
    15.01.2016 23:22

    Ještě k onomu prý : "Ukradenému Krymu". Tak pravda je takováto :Tak jako už mnohokráte v desítkách případů dříve /třeba Chile 1973/ se USA podařilo za pomoci domácí páté kolony na Ukrajině vyprovokovat protiústavní polofašistický násilný puč , kdy byl ozbrojeným násilím svržen demokraticky zvolený prezident a donucen uprchnout ze země. Něco jako kdyby na Václaváku na pokyn velvyslanectví USA někdo stavěl barikády a pak donutil demokraticky zvoleného Zemana utéct třeba na Kubu. Nové vedení pučistů v Kyjevě bylo silně protiruské a Krym má 80 % obyvatel Rusů. Takže se jim takováto "pučistická" výměna ve vedení země asi moc nelíbila. V demokratické zemi se vedení mění volbami, nikoli násilným pučem. A tak si Krym uspořádal referendum o odtržení. Stejně nedávno hlasovali Skotové a brzy zřejmě budou hlasovat i Katalánci o odtržení od Španělska. Kataláncům nikdo neubližuje, ale stejně se chtějí trhnout od Španělů, tak co to vyčítaat Krymu ?? Španělsko přijde o Katalánsko stejně jako Ukrajina přišla o Krym, nic divného. Rozdíl ? = tři roky.
    xiluodu
  • Ruské agrese ?
    14.01.2016 22:11

    TO : Velka medvedice Tvůj "seznam ruských agresí" je opravdu k smíchu ! Třeba Rusko prý napadlo roku 1945 Japonské fašisty , nebo Kambodžu 1970 ,Bangladéš 1972 apod. USA roku 1945 obsadily japonský ostrov Okinawa, kde mají dodnes vojenskou základnu = také je to špatné ? Nevím o tom, že by roku 1970 vstoupily sovětské jednotky do Kambodže nebo roku 1972 do Bangladéše ! Naopak USA v té době v Kambodži byly.
    xiluodu
    • Re: Ruské agrese ?
      15.01.2016 9:00

      Ano je to tak Rusko napadlo v roce 45 Japonské fašisty, se kterými mělo celou válku uzavřen mír, ale těsně před japonskou kapitulací provedli invazi na Kurilské ostrovy. Příznačné je, že v postupimské dohodě měli tyto ostrovy stejný status (tedy žádný) jako Okinawa. jenže Okinawu Američané neuloupili, kdežto Rusáci Kurilské ostrovy ano. A pak kdo je rozpínavý...
      ..
      •  
        15.01.2016 11:13

        ....něco si o tom přečti ty pako.....a nepiš zavádějící informace......sssr japonsku smlouvu o neútočení řádně vypověděl a až poté mu vyhlásil válku....mmch. na podnět a ve prospěch američanů....a co se týče kuril, ty do r. 1905 /kdy rusové prohráli válku s japonskem/ patřily carskému rusku ....mmch. co se týče rozpínavosti, jedná se o sporné území, nárokované sousedícími zeměmi......amerika a okinawa jsou dost daleko od sebe...
        keris
        •  
          15.01.2016 11:20

          Takže když vypovím mírovou smlouvu a vyhlásím někomu válku a ukradnu kus území , tak je vše v nejlepším pořádku a nejsem agresor? Ty kremlofilní pako se uklidni a nadávky si nechej pro svou rodinu. P.S. Výzvy aby ses zamyslel považuji za zcela absurdní vzhledem k tomu, že nemáš čím.
          ..
          •  
            15.01.2016 11:50

            tak si přečti co jsi napsal.....když nejsi schopen si to zapamatovat....američané neuloupili okinawu? já tedy vidím jistý rozdíl v tahanici sousedů o odjakživa sporné území které je chvíli těch a potom zase těch druhých a o zmocnění se území na opačném konci světa....z americké pudele ti koukají jen podrážky, ty - zdržím se výrazu...náš rozhovor skončil
            keris
            • Kurily
              15.01.2016 17:35

              Takže japonští fašisté , kteří zavraždili asi 10 milionů Číňanů a milion Korejců jsou vlastně strašní chudáčkové !! ,když jim Rusko odebralo pár skalnatých neobydlených ostrůvků = Kurily. Je nutné nadávat na Rusy ,ty nemáme rádi /jak kdo/. Němci přitom taky prohráli a přišli o svá ohromná území = celé Východní Prusko ,Slezsko až od Ostravy, obří území na Východ do Nisy a Japonci nic ? Ty budeme litovat a ronit krokodýlí slzy pro pár kousků skály ? Němců si v roce 1945 zabalilo kufry asi 10 milionů a odpochodovali na Západ, přišli o svou zem předků. Fašista jako fašista.
              xiluodu
              • Re: Kurily
                15.01.2016 19:19

                Odebralo krásný termín....Teď odebralo proti podepsané smlouvě Ukrajině Krym, ne nejsou rozpínaví, jen odebírají..
                Velkamedvědice
              • Re: Kurily
                15.01.2016 19:02

                Podle Postupimské dohody prostě Rusáci Kurily dostat neměli, to že je obsadili bez jakékoliv mezinárodně právního podkladu, znamená, že je prostě uloupili. Čili jasný doklad rusácké agresivity a roztahovačnosti. Mimo těch asi dalších 30 zmíněných VM, které nikdo nerozporoval. Třeba se vzteky uduste, ale pravdu tím nezměníte.
                ..
                •  
                  15.01.2016 19:22

                  Však mi Špaček vzkázal, že takový seznam prý mohlo sepsat jen hovado..o)) Asi se nesmí ani naznačovat...
                  Velkamedvědice
              • Re: Kurily
                15.01.2016 17:49

                nevidite,ze je to provokater anebo vypatlany mozek bez vzdelani pry napadli japonsko to ani zdejsi troll ruphejl nenapise:-))
                velkaamdvedice
                •  
                  15.01.2016 19:11

                  Nebudu tipovat k jakému titulu jsi to dotáhl, ale u člověka, který si myslí, že se z každé dolarové transakce odvádí poplatky americké vládě je jasné, že vzdělávací proces fatálně selhal (patrně již na prvním stupni).
                  ..
    • Re: Ruské agrese ?
      15.01.2016 0:31

      ...a třeba vietnam, tam se rusové výrazně angažovali, můžeme vzpomenout např. vesnici my-lai, že......není problém dohledat seznam amerických agresí, je velmi, velmi obsáhlý,...... a pro dobrosery https://www.facebook.com/deon.luyt/videos/10154432283080760/....
      keris
      •  
        15.01.2016 0:42

        To ovšem ruskou přítomnost nevrací
        Velkamedvědice
    • Re: Ruské agrese ?
      14.01.2016 22:16

      Mě je fuk, co víš, nevíš a čemu se směješ..
      Velkamedvědice
  • tak to bude KONEC
    13.01.2016 19:11

    Jestli v Americe zvoli Trumpa , v Nemecku Merkelovou, my místo Zemana Babise, nebo Kozeneho, tak to bude KONEC. Lidi, extremisti, pravicovi i levicovi povstanou proti vsemu a nastane něco, co si nikdo nedovede ani představit. Napada mne jen vystrel z Aurory a nastup bolsevismu před sto lety, co nikdo dřív taky neznal, tak ted muze nastat něco jako extremismus nebo chaos, celosvetova Syrie, nebo svet plny diktatur, nikdo nemůže vedet, co....
    K
    • Tak to KONEC určitě nebude
      14.01.2016 12:29

      Pro mne je zárukou změny k lepšímu u Trumpa jedna zásadní indicie - a tou je panická hrůza multikulturalistických extrémistů a sluníčkářů. Hlavně v ČT je každý den silně slyšet jejich kvílení a dehonestování všech, kteří nemají ten správný oficiální názor Bruselu. Je to dobré znamení, že už těch jalových levičáckých demokratů má svět plné zuby.
      Jesse
      • Re: Tak to KONEC určitě nebude
        14.01.2016 14:14

        Tak na Tv furt nečum. Bez tak je v ní ho.no...
        Velkamedvědice
      • Re: Tak to KONEC určitě nebude
        14.01.2016 13:33

        Já jako sluníčkář se bojím Putina, Trumpa, eboly a jaderné války. I když Trumpa ze výše jmenovaných asi nejméně. Jaké z toho vyvodíš závěry co se týká jaderníé války?
        ..
        •  
          14.01.2016 13:41

          Žádné. Zbytečné si lámat hlavu. Nikdo jadernou válku nechce, krom islamistů, kteří by nejraději spálili celý svět, protože si to Mohamed přál:-))
          Jesse
  • Jenze
    13.01.2016 16:54

    Reagan byl v Holly charakterni herec. Tenhle neni ani herec, natoz charakter.
    hm
  • Jakým by byl Trump prezidentem?
    13.01.2016 16:40

    Donald Trump by byl skvělým prezidentem? Právě proto, že nemá v politice získané manýry profesionálních tlučhubů. O Reaganovi také všichni pochybovali, prý že je jen herec a byl nejskvělejší z dosud žijících. Právě proto, že svůj úřad zastával s čistou hlavou bez politických skvrn...
    Jesse
    • Re: Jakým by byl Trump prezidentem?
      13.01.2016 16:52

      Takový politický "profík" Sobotka by s tebou asi moc nesouhlasil..o))
      el mrcoch
      •  
        13.01.2016 17:00

        Tak zrovna ten patří do Top 3 evropských měkot ... a to používám velmi mírné výrazy...
        tutor
        • řekl
          13.01.2016 17:02

          bych že mu (jim) přímo lichotíš...
          el mrcoch
    • Re: Jakým by byl Trump prezidentem?
      13.01.2016 16:51

      Chtělo by to alespoň jednoho-dva 'Trumpy' v Evropě jako kontra proti té východoněmecké gumě Merkel a podobným změkčilcům...
      tutor
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m