Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vítěz rudého týdne? Zlato nad 1100 USD

Vítěz rudého týdne? Zlato nad 1100 USD

08.01.2016 16:22
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Další kolaps na čínském akciovém trhu, oslabování jüanu a napětí na Středním východě sice nesvědčily ani akciím ani ropě. Počátek nového roku však události posledních dní zpříjemnily bezpečným přístavům. Zlato tak včera dokonce poprvé od loňského listopadu pokořilo psychologickou a v současné době i do značné míry magickou hranici 1100 dolarů za trojskou unci. Jak se koneckonců včera vyjádřil americký miliardář Soros, globální trhy čelí krizi, která nápadně odráží rok 2008 a investoři se tak musí mít na pozoru. Kam jinam tedy uložit své peníze než do starého dobrého žlutého drahého kovu.

Pod 1100 dolary se cena zlata držela od začátku listopadu minulého roku až do jeho konce. Vřava na globálních trzích zlatu pomohla zkraje roku 2016 k růstu, který však zmírnilo dnešní zklidnění situace na čínském trhu a posléze i trzích globálních, které jen posílila nečekaně silná data z amerického trhu práce. Ta na rozdíl od strachu o zdraví čínské ekonomiky zlatu i kvůli silnému dolaru nesvědčí. Zlato se nicméně i po většinu dneška drželo nad psychologickou hranici 1100 dolarů za trojskou unci. Z komodit k včerejšímu dni drahý kov výkonnostně překonal pouze mražený pomerančový džus.

První týden tohoto roku ve znamení zlata

Golden week 2016.png

Poté, co má zlato za sebou tři roční ztráty v řadě byly na počátku nového roku tomuto drahému kovu konečně hvězdy nakloněny. Zhruba desetiprocentní ztráta z loňského roku, kdy zlato tlačila dolů hlavně nejistota ohledně načasování zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou, je tak letos následována slabostí měnového a akciového trhu druhé největší ekonomiky světa spolu se vzrůstajícím geopolitickým napětím mezi sunnity a šíity nejen na Středním východě a Severní Koreou a zbytkem světa. Dle slov miliardáře George Sorose se Čína zoufale snaží najít nový růstový model pro své hospodářství a tamní měnové devalvace jen přesouvají čínské problémy na zbytek světa. V roce 2008, kdy začínala globální finanční krize zlato rostlo o 5,8 procenta, v roce následujícím už vylétlo dokonce o 24 procent a s kolapsem akciových trhů roku 2010 dokonce o 30 procent.

Páteční data z amerického trhu práce byla až překvapivě silná a hlavně krátkodobě pomohla k posílení amerického dolaru proti euru až o více než procento i zezelenání evropského akciového trhu, který se po ranním nadšení z klidu na čínském trhu zčásti přehoupl zpět do červených čísel. Zlatou rallye tak částečně překazila. Právě po zveřejnění amerických dat se zlato dotklo až 1093,53 dolaru za trojskou unci. Předtím se však během pátku vyšvihlo dokonce až na 1112 dolarů za trojskou unci.

V prvním letošním týdnu stoupla i držba největších světových burzovně obchodovaných fondů krytých zlatem. Obavy o zdraví čínské ekonomiky a různá geopolitická napětí by sice v letošním roce mohly podpořit poptávku po bezpečných přístavech, nicméně tento typ poptávky je značně volatilní. S ohledem na vývoj cen zlata v roce 2016 však i nadále žlutý drahý kov ohrožuje zvyšování sazeb americkým Fedem a s ním související posílení dolaru.

Zdroj: RTRS, BBG


Čtěte více:

Volný pád ropy 2016
07.01.2016 10:30
Napětí na Středním východě by se dalo krájet a čínské akciové trhy od ...
Čínské akciové drama u konce? Trhu pomohly další nákupy státních fondů
08.01.2016 11:35
Čínské akciové trhy přinesly s novým rokem volatilitu nevídanou od loň...
Týden technicky - Čínského běsnění využilo zlato a japonský jen, americká ropa prohlubovala ztráty k 32 USD za barel
08.01.2016 16:15
EURUSD Hlavní měnový pár má za sebou volatilní týden, kdy se střídav...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data