Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Totální kolaps cen ropy a potíže polské měny

Totální kolaps cen ropy a potíže polské měny

12.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Kolabující ceny ropy a globální výprodej rizikových aktiv má své oběti i mezi měnami, přičemž jednou z jasných obětí je ruský rubl, který s každým novým dnem šplhá na nová roční minima. Výprodej měn, jako jsou rubl či např. turecká lira, zanáší nákazu i do střední Evropy. Nelze si nevšimnou toho, že korelace polského zlotého se zranitelnými měnami (jako je RUB či TRY) v posledních měsících výrazně vzrostla a toto období se přitom nápadně shoduje s nástupem nové vlády (PiS) po říjnových volbách.

Nemusí to pak být jen vnější události, resp. sentiment na rizikových trzích, které budou určovat chování zlotého v nadcházejících dnech a týdnech. Budou to i informace domácího (polského) charakteru týkající se polské centrální banky. Výbor pro měnovou politiku (RPP) v nadcházejícím týdnu sice zasedá, ale trh spíše než výsledek jednání budou trhy zajímat informace o personálních změnách ve vedení NBP. Tento týden mají proběhnou tři slyšení kandidátu do RPP, přičemž do 19. února bude mít totiž Senát, Sejm a prezident možnost vyměnit 8 z 10-ti členů RPP. Nová vládnoucí garnitura si nenechá ujít příležitost klíčové posty v NBP obsadit lidmi blízkými politice PiS a z toho může být zlotý nervózní, neboť se trh se může obávat, že přijde další uvolnění měnové politiky v Polsku. Zdali k tomu nakonec dojde je otázkou - kvůli slabému zlotému asi ne, ale to teď trh ještě neví.

No a aby toho nebylo na zlotý tento týden málo, tak na jeho konci mají polské ratingy přezkoumávat všechny tři klíčové ratingové agentury, přičemž nová vláda se dost možná dočká pokárání za daleko expanzivnější nastavení fiskální politiky (deficit může atakovat hranici 3 % HDP). A to se polské měně opět nemusí líbit.

Pomineme-li tedy akciové trhy, tak je třeba vzít na vědomí, že v tuto chvíli nejlepším barometrem finanční nákazy ve střední Evropě je opravdu polský zlotý. Nemusí tomu tak napořád - konec konců ještě nedávno zde silná vazba mezi zlotým a zranitelnými emerging markets nebyla a roli “kanárka v dole” hrál na středoevropských devizových trzích velmi obstojně maďarský forint.

Region

Potíže na čínském akciovém trhu a celková nervozita na trzích se včera v regionu projevovaly jen málo. Forint i zlotý sice ztrácely, ale v případě maďarské měny šlo spíše o reakci na oznámený projev viceprezidenta MNB Nagyho, který má (dnes ve 14h) promluvit o měnové politice. Podle jeho dřívějších komentářů by měla maďarská centrální banka měla letos podniknout další “velké kroky” v oblasti použití nekonvenčních měnově-politických nástrojů, jejichž cílem je zejména podpora cen státních dluhopisů. To se forintu přirozeně nelíbilo a vůči euru oslabil asi o půl procenta (zatímco výnosy šly dolů, na krátkém konci křivky o 7 bps).

Dnes kromě toho přiláká pozornost i česká inflace. Ta by podle nás mohla poklesnout zpět na nulu. Zajímavé bude, zda to případně vyvolá nějakou odezvu kurzu koruny, mj. ve světle posledních komentářů kandidáta na křeslo ČNB Rusnoka. Připomeňme, že uvedl, že opuštění kurzového závazku by nechal až na okamžik, kdy bude prognóza inflace směřovat nad cíl ČNB (což podle něj posouvá exit spíše až do roku 2017).

Dluhopisy

Přes další výprodej akcií na čínských trzích a především naprostý kolaps cen ropy již výnosy německých dluhopisů nechtěly dál testovat úroveň 0,50 % a lehce vzrostly. Investoři si pravděpodobně čím dál víc uvědomují, že dramatický pokles cen ropy bude ve finále pro eurozónu i USA především dalším růstovým impulsem. Čínské výprodeje s sebou také tentokrát nestrhly Evropu ani Ameriku.

Komodity

Volný pád cen ropy pokračuje. Po včerejším více než pětiprocentním propadu cena ropy Brent klesá i dnes a dostává se tak na dohled od hranice 30 USD/barel. Zajímavé přitom je, že hlavní čínské akciové indexy, jejichž propady byly v posledních dnech hlavním důvodem poklesů cen ropy, se dnes stabilizují, což naznačuje, že i cena ropy by dnes mohla být nakonec klidnější. Je však možné, že ropní medvědi si připravují pozice na testování zmíněné třicetidolarové úrovně. Dodejme, že z fundamentálního pohledu může být zajímavé dnešní zveřejnění měsíčního reportu od americké agentury EIA.

Co se týče ostatních komodit, tak včerejší potíže čínských akcií a propad cen ropy se projevil i na jejich cenách. Základní kovy ztrácely v průměru procento a cena mědi tak například poklesla na nová šestiletá minima.

 

 

Čtěte více:

Summary: Shire (DIP) a Mckesson (DIP)
11.01.2016 17:26
Evropa: Farmaceutik Shire (DIP) převezme za 32 miliard dolarů svého ...
Asijská seance po úterku hlásí konsolidaci
12.01.2016 8:14
Výprodeje na akciových trzích Asie pokračovaly i během úterní obchodní...
Prodej aut v Číně loni dál zpomalil
12.01.2016 8:21
Prodej automobilů v Číně v loňském roce dál zpomalil, v posledním čtvr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university