Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Medvědi letos útočí na akciové trhy

Medvědi letos útočí na akciové trhy

20.01.2016 12:51
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Globální akciové trhy od počátku tohoto roku kolísají jako na houpačce. Nekončící propad cen ropy a překvapení přicházející z čínské ekonomiky děsí investory i tradery a akcie padají. Jen za první dva týdny roku 2016 vymizelo z globálních akciových fondů 21 miliard dolarů. Že se na trzích v novém roce vše pokazí podobnou rychlostí, nečekali dokonce ani pesimisté z Wall Street…

Náladu trhům od počátku ledna kazí ropa, která se poprvé za 12 let propadla pod 30 dolarů za barel. Ve středu v očekávání růstu amerických zásob a z obav z globálního nadbytku dodávek a jeho zhoršení po zrušení protiíránských sankcí padají Brent i WTI dokonce pod 28 dolarů za barel. Čína sice dělá, co může, aby podpořila svou zpomalující ekonomiku a zklidnila tamní volatilní akciový trh, ale bez zásadnějších výsledků. Leden je těsně za půlkou a jak se zdá, medvědi mají letos zatím navrch. Na medvědí trh vstoupily akcie čínské a v pátek s propadem indexu Stoxx 600 z rekordního dubnového vrcholu o 20 procent i akcie evropské. Dnes se přidalo i Japonsko. Tamní akcie vstoupily na medvědí trh poklesem indexu Topix ze srpnového vrcholu o 21 procent. Na americkém trhu minulý pátek kupříkladu index Dow Jones Industrial Average ztratil 391 bodů a za současného sentimentu si málokdo troufá říci, že se trhy odrazí zpět takovým tempem jako po srpnové tržní vřavě.

Výprodeje jsou totiž letos intenzivní a vnitrodenní propady evropských akciových indexů i o více než 3 procenta nejsou zdaleka ničím ojedinělým. Od loňského června do poloviny ledna globální akcie vymazaly více než 14 bilionů neboli 20 procent hodnoty. Rychlost pádu byla tak závratná, že polovina akciové rallye od minim z roku 2011 je zkrátka pryč. Investoři utíkali k bezpečnějším investicím tak, že zlato první letošní týden zavřelo nad 1100 dolary za barel a výnosy amerických desetiletých dluhopisů se dostaly poprvé za několik měsíců pod 2 procenta.

Padající trhy 2016
Bear amrket.png

Čínský akciový index Shanghai Composite modře, Stoxx 600 žlutě, Dow Jones Industrial Average zeleně a ropa Brent fialově.


Spouštěče lednových tržních otřesů jsou poměrně jasné. Čína, ropa a obavy hýbou globálními trhy a vše se nakonec točí kolem strachu o to, co se stane s globální ekonomikou. Čína jako druhá největší ekonomika na světě zpomaluje tempo růstu, její akciový trh nepomohla stabilizovat ani nová opatření, jejichž cílem bylo omezení volatility. Vydržela přesně čtyři první letošní obchodní dny a i tak stihly zastavení obchodování čínské akcie otestovat hned dvakrát. Vzhledem k tomu, že je Čína jedním z hlavních světových konzumentů mnoha komodit, cokoliv, co podporuje obavy o její ekonomické zdraví tak tlačí ještě níže zbídačené komodity a tím pádem i akcie tohoto sektoru. Ropa z obav o nekončící globální přebytek nabídky nad poptávkou, který jen posílí navýšení íránského vývozu po zrušení sankcí proti jadernému programu Teheránu, jede od začátku ledna doslova na horské dráze, které jednoznačně dominuje jižní směr. Volný pád referenční ropy Brent od první lednové obchodní seance k dnešnímu dni vedl k propadu její ceny o bezmála 26 procent.

Tržní maniodeprese
Objevují se přirovnání současných tržních turbulencí k finanční krizi roku 2008 i názor, že se jedná o pouhou korekci. Tržním sentimentem by podle těch s optimističtějším pohledem na svět mohlo zamíchat několik faktorů. Důležitými faktory budou centrální banky, spotřebitelé, kteří by díky nižším nákladům na energie mohly začít více utrácet, ropa, která teoreticky může spadnout na dno a konečně se odrazit vzhůru a čínský růst, který by teoreticky mohl oživit. Nicméně úterní zpráva Mezinárodní energetické agentury počítá s přebytkem na globálním ropném trhu, který se dle jejího vyjádření v nadbytku doslova topí, až do konce letošního roku a data, která včera přišla z čínské ekonomiky poukázala na to, že za rok 2015 tamní hospodářství rostlo o 6,9 procenta, tedy zdaleka nejpomaleji za poslední čtvrtstoletí.

Náladě na trzích by snad mohly pomoci hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku. Nicméně světoví analytici dali dohromady snad nejhorší výhled pro globální korporátní výsledky za posledních sedm let a dluhoví investoři platí za zajištění proti bankrotu severoamerických firem nejvíce za poslední tři roky. Čína propálila minulý měsíc rekordní množství zahraničních devizových rezerv a americký Fed poprvé po téměř deseti letech zvedl úrokové sazby. Tyto faktory jsou mezi těmi, které vysvětlují, proč za první dva rekordní týdny roku 2016 globální akcie ztratily více než 5 bilionů dolarů hodnoty a proč k pátečnímu celosvětovému závěru obchodování více než polovina ze 45 trhů sledovaných agenturou Bloomberg ztratila od svých nedávných vrcholů více než 20 procent a vstoupila tak na medvědí trh.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Abbvie (DIP) - akcie, která našla sílu vyhnout se pátečnímu výplachu
19.01.2016 17:45
Je to až s podivem, páteční výplach přidělal vrásky na čele řade inves...
Další negativní vlna přináší novou sílu japonskému jenu
20.01.2016 10:26
Asijské obchodování tentokrát určilo hodně negativní náladu na finančn...
Dnešní černá labuť na padajícím trhu? Akcie ASML rostou o 2,5 %
20.01.2016 11:49
Výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku dnes oznámil holandský dodava...

Váš názor
  • Co je to za jednotku????
    20.01.2016 13:02

    ..."zlato první letošní týden zavřelo nad 1100 dolary za barel"... Koupil bych plnej tanker!
    martt
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m