Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Investiční výhled Patria na rok 2016: Měny a ropa

Investiční výhled Patria na rok 2016: Měny a ropa

22.01.2016 12:30
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Na začátku nového roku přináší Patria aktuální investiční výhled pro jednotlivé třídy aktiv z dílny našeho research oddělení. Ve středečním článku jsme se zaměřili na zhodnocení investičních doporučení pro 4Q15 (více ZDE) a nyní začínáme s výhledem pro letošní rok. Včera jsme se podívali na (makro)ekonomiku, dnes následuje výhled pro měny a komodity a v pondělí budou publikována akciová doporučení.

Ropa - Černé zlato má po nalezení dna pouze omezený prostor k růstu

Ceny ropy a komodit jsou stejně jako loni jedním z klíčových rizik. Ropa se už dostala pod úrovně z přelomu 2008 a 2009 a pokračuje tam, kde se obchodovala v letech 2003-04. Zatímco v loňském a předloňském roce tlačila ceny dolů hlavně nabídka, nyní se dostávají více ke slovu poptávkové faktory. Co se týče nabídky, ta začala klesat v případě Severní Ameriky, ale klíčové země Zálivu nebo Rusko produkci drží a snaží se přečkat nepříznivé období bez omezení těžby a ztráty tržního podílu. Důležitým nabídkovým tématem letošního roku bude postupný návrat íránské produkce na trh spolu s omezováním sankcí vůči této zemi. Írán má velké zásoby a jeho těžba je relativně málo nákladná. Vzhledem ke své absenci na (oficiálním) trhu je silně motivován k návratu i při současných nízkých cenách. Poprvé se íránská ropa má objevit na trhu v prvním kvartálu a to možná doléhá na ceny už na přelomu roku.

Jako důležitější však spatřujeme poptávkové faktory. Na ty je cena obecně citlivější než na ty nabídkové. Jde zejména o Čínu a obavy z jejího prudšího zpomalení, které by srazilo poptávku po surovinách. Zároveň ani akcelerace vyspělých ekonomik zřejmě nebude taková, aby trh dokázala zbavit převisu nabídky. Nalezení rovnováhy se předpokládá až v příštím roce. Po hledání dna v první části roku tak sice čekáme ceny ropy výš než nyní, ale pouze zhruba na úrovni 40 dolarů.

Levné komodity tlačí centrální banky k mírnější politice

Z rozvíjejících se zemí je levná ropa nepříjemná pro už tak trpící Rusko nebo Brazílii. Obě země se letos měly podle nedávných prognóz stabilizovat či mírně růst po prudké recesi, ale nyní to vypadá na prodloužení poklesu HDP. Naopak příznivá je levná ropa pro Indii nebo Turecko.

Pro ekonomiky vyspělých zemí je levná ropa ve velké většině pozitivním nákladovým šokem, který vylepšuje vnější bilanci a ze kterého by ve finále měli profitovat spotřebitelé. Na jejich chování pak záleží další alokace peněz, které jim připlynou „z kapes“ producentů ropy. Třeba u Spojených států je ale vliv nízkých cen smíšený; zvyšování spotřeby není tak dynamické, tamní ropný průmysl s aktuálními cenami trpí a těžbu i investice do budoucí těžby ještě čeká pokles.

Ropa a suroviny jsou faktory, na jejichž primární vliv by hlavní centrální banky reagovat neměly. Efektem nízkých cen je však i nízká inflace, která hrozí ukotvením skrze inflační očekávání. Ve výsledku jde tedy o riziko „holubičím směrem“ pro měnovou politiku.

Měny

Eurodolar má prostor k menšímu poklesu


U hlavních měnových párů jsme stále lehce pozitivní na americký dolar. Proti euru má podle nás dolar prostor přiblížit se paritě, ale posílení čekáme celkově omezené a doprovázené větší volatilitou během roku. Na konci roku vidíme eurodolar poblíž 1,04. Nic podstatného se nemění na tom, že by dolar měl profitovat z vývoje úrokového diferenciálu. Fed by se měl držet rychlejšího či pomalejšího utahování měnové politiky, zatímco u ECB jsou vyhlídky stabilní s rizikem dalšího navýšení měnového stimulu. Finanční trhy jsou aktuálně nastaveny pouze zhruba na 1 zvýšení sazeb Fedu a očekávání tak mají spíše potenciál růst než klesat, což by pro dolar bylo příznivé.

Kde lze naopak hledat pro dolar negativa, jsou pokračující intervence čínské centrální banky nebo vývoj amerického běžného účtu, jehož deficit by se měl opět o něco zvýraznit. Naopak v případě eurozóny lze čekat udržení solidního přebytku vnější bilance. Dolar by měl zůstat měnou, která je schopna profitovat z vyšší poptávky po riziku, zatímco korekce a obavy investorů mu během roku mohou škodit.

U páru USDJPY favorizujeme během roku americkou měnu

Z kurzu jenu mizí očekávání dalšího měnového stimulu BoJ a na přelomu roku se významně zapojila nervozita na finančních trzích. Obě záležitosti pomohly jenu k posílení. Předpokládáme, že otřesy na trzích budou pro jen nadále krátkodobě pozitivní, příznivý efekt očekávání o měnové politice se však vyčerpá. Dolar by pak měl mít navrch i na tomto páru díky rostoucím úrokovým sazbám. Ačkoli turbulence na finančních jsou pro jen krátkodobě příznivé, třeba větší negativní šok z Číny by podle nás přinesl obavy z dopadů na japonskou ekonomiku a spekulace o větším stimulu BoJ, čímž by zisky jenu zarazil. Naším základním scénářem je slabší jen oproti aktuálním úrovním a nárůst kurzu do prostoru 123,00.

O libře na podzim rozhodne referendum

Na britskou libru doléhá rostoucí přesvědčení, že tento cyklus nebude z těch, kdy BoE zvýší sazby se zpožděním pouze cca půl roku za Fedem. Odstup bude podle aktuálních představ alespoň roční. V první půlce roku jsou pro libru negativní horšící se zprávy z ekonomiky, ale i tak by britská měna mohla korigovat svůj pokles v obdobích, kdy se nálada trhů vůči globálním vyhlídkám vychýlí vzhůru. Kolem poloviny roku na sebe ovšem začne pozornost strhávat referendum o EU. To by mělo kvůli zvýšené nervozitě držet libru dole. Rozhodne zároveň o pohybu měny v závěru roku. Naším základním scénářem je setrvání Británie v EU, od kterého si slibujeme, že libře nahradí aspoň částečně její ztráty a posune její kurz k dolaru k 1,50. Tento výhled je však předmětem výrazného rizika, že dojde k Brexitu, který pošle libru strmě dolů.

PBoC zřejmě ještě nechá jüan o něco oslabit

Čínský jüan je měnou, u které předpokládáme další oslabování. Slabší ekonomika a obavy z prudkého zpomalení vedou k odlivu peněz z Číny, který působí negativně na tamní měnu. Centrální banka má motivaci podporovat ekonomiku volnější politikou a připuštěním slabšího kurzu měny. Posilování je tedy podle nás celkem málo pravděpodobné. Ačkoli výrazně slabší měnu zřejmě PBoC nepřipustí, postupná depreciace (či devalvace) o několik dalších procent je podle nás reálnou možností.

Komoditní měny zůstanou v zajetí ropy, jejíž stabilizace či obrat určí jejich výkonnost. Právě s podmínkou, že se ropa zastaví a aspoň menší část ztrát bude korigovat, by pro letošní rok mohl posilovat třeba ruský rubl. Mělo by mu nahrávat značné zmírnění hospodářské recese, nenavyšování západních sankcí, stále vysoké sazby i menší plánované splátky soukromého dolarového dluhu.

Negativní zůstáváme na švýcarský frank. Jeho ztráty sice nemusejí být letos velké, ale naproti tomu má i minimální prostor k posílení. Charakter tzv. bezpečné měny si sice frank drží, ale silně negativní úročení od franku odrazuje. Zpevnění franku však brání především politika centrální banky, která si silnější kurz nepřeje kvůli dopadu na ekonomiku, a je ochotna vstupovat na trh. Omezení pro pokles kurzu ukázaly i otřesy na trzích po Novém roce, ze kterých frank nedokázal profitovat.

Koruna by letos měla zůstat stabilní poblíž svého limitu


V případě domácí měny vypadá stabilita jako velmi pravděpodobný scénář pro celý letošní rok. Kurz koruny k euru je nadále omezen zespoda centrální bankou na hranici 27,00. Proti růstu kurzu pak hovoří silná ekonomika a soustavné vylepšování vnější bilance. Vedle toho lze předpokládat, že směrem vzhůru se o rezistenci kurzu postarají jednak exportní firmy usilující o zajištění, nebo spekulanti na pokles kurzu po zrušení současného režimu. Předpokládáme, že centrální banka uvolní korunu až začátkem roku 2017 a poté v první fázi bude bránit přílišným změnám kurzu.

Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci dvou základních produktů: Krátkodobých investičních tipů a Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.


Čtěte více:

Zhodnocení výhledu na rok 2015 po proběhnuvším 4Q - úspěšná sázka na akcie
20.01.2016 16:01
Poslední kvartál loňského roku vyzněl pro akciové trhy velmi příznivě....
Investiční výhled Patria na rok 2016 - Ekonomika
21.01.2016 11:44
Na začátku nového roku přináší Patria aktuální investiční výhled pro j...
Patria Finance uvádí na český trh svůj první strukturovaný fond!
30.01.2016 13:00
Patria Finance začala od 21. ledna 2016 nabízet k úpisu první struktur...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university