Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejvzácnější komodita a exportní vazalové

Nejvzácnější komodita a exportní vazalové

01.02.2016 17:45

Selský rozum velí, že čím více komoditních zdrojů daná země má, tím lépe na tom je. Jenže ono se ukazuje, že někdy jsou takové zdroje spíše prokletím, než požehnáním. Například proto, že zemi a její lid nenutí k tomu, aby se sami snažili o vytváření hodnot namísto toho, aby mezi nimi probíhal boj o to, co vytvořila příroda. Jako takový typický příklad si můžeme vzít Rusko. Existuje ale jedna komodita, u níž efekt „prokletí zdrojů“ nehrozí. A shodou okolností je to ta nejvýznamnější komodita současnosti.

Globální útlum, doma relativně dobře


Nyní udělejme od nastíněného směru vyprávění malou odbočku, která nás ale přivede zpět z druhé strany a celý příběh dotáhne do finále. V pátek k nám dorazí prosincová data týkající se průmyslových objednávek v Německu, které budou po pondělním ISM indexu z USA asi nejzajímavější předem naplánovanou událostí tohoto týdne. Začněme s ISM. Následující graf tento index rozděluje na výrobní a nevýrobní sektor. Až do konce roku 2014 se cesty obou v podstatě kryly, pak ale přišel znatelný zlom: Nevýrobní sektor stagnuje, výrobní sektor (žlutě) prochází znatelným poklesem. Ten první je přitom orientovaný spíše na domácí ekonomiku, ten druhý na zahraničí.


komodity vazalove 1.jpg


Podobný obrázek nalezneme i v případě Německa a jeho průmyslové výroby. V posledních měsících značně slábnou objednávky ze zahraničí (červeně v dalším grafu), domácí objednávky se naopak relativně drží. Protože je tento graf dlouhodobější, vidíme z něj i to, že v podstatě od roku 2012 na tom byly objednávky ze zahraničí s růstem mnohem lépe a německé ekonomice značně pomáhaly. V USA i v Německu se tedy projevuje vliv určitého globálního útlumu, který je více či méně eliminován vývojem doma. Prosincová čísla by tento stav měla v podstatě potvrdit.


komodity vazalove 2.jpg

Co je doma, to se počítá

Nejvzácnější komoditou v globální ekonomice je už dlouhou řadu let poptávka. Toto téma jsem vlastně načal v předchozím příspěvku, kde jsem se zaměřil na naší až nezdravě vysokou (globální) snahu spořit. To totiž znamená, že máme nezdravě nízkou snahu spotřebovávat a /nebo investovat a tudíž využívat zdroje, které máme k dispozici, včetně (a vlastně hlavně) naší práce. Dnešní příspěvek poukazuje mimo jiné na jeden důsledek tohoto stavu:

Země jako Německo jsou považovány za silné proto, že jsou exportními velmocemi. Samozřejmě, že jejich úspěšnost na zahraničních trzích dokazuje jejich vysokou konkurenceschopnost, kvalitu produkce, silnou značku a podobné výhody na úrovni jednotlivých firem i celé ekonomiky. Jenže tyto atributy mohu mít a přesto nemusím být exportní velmocí. Tou se stávám kvůli tomu, že domácí poptávka není schopná domácí kapacity (a všechny přednosti) využít. Jinak řečeno, vysoká konkurenceschopnost je vždy dobrá, vysoké exporty jsou ale svým způsobem z nouze ctnost (nebo můžeme hovořit o další variantě na ekonomické „second-best“ řešení).

Nejlepší je mít komodity doma a nespoléhat se na jejich zdroje v zahraničí. O té nejvzácnější komoditě to platí dvojnásob, protože pokud jí nemáme, jsme do značné míry vazaly zahraniční monetární a fiskální politiky, možné politické nezodpovědnosti jiných zemí, atd. Výše uvedené grafy to dokazují. Navíc (čistými) exportními velmocemi nelze být donekonečna – pokud jsme takovou velmocí, jsme zároveň přeborníci v půjčování do zahraničí. Pokud ale mají půjčky zůstat půjčkami a ne nevratnými dotacemi, musí se po čase toky zboží, práce a peněz obrátit. Z exportní velmoci se tudíž musí stát velmoc dovozní. Třeba u zmíněného Německa se mi ale někdy zdá, že by z obou stran mince rádo jen to, co je pro něj nejlepší (hovořím o jeho vztahu k Řecku).


Čtěte více:

Matthew Sutherland: Čína již má za sebou období orientované na kovy a budování infrastruktury
01.02.2016 13:58
Hrozba další devalvace čínské měny je podle Matthewa Sutherlanda, ředi...
PMI, ISM, trh práce v USA, BoE, ČNB, výsledky evropských bank a energetického sektoru v USA… týdenní výhled
01.02.2016 11:26
Nový týden začíná sérií indexů nákupních manažerů. Čínské indexy vyšly...
Applu stagnují prodeje iPhonů - no a co...
01.02.2016 15:57
Apple je skvělá firma. Ale stalo se to, na co všichni upozorňovali a v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data