Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedna špatná a jedna dobrá zpráva pro akciové investory

Jedna špatná a jedna dobrá zpráva pro akciové investory

03.02.2016 17:45

Je to už pár let, co vládní dluhopisy v USA a některých dalších vyspělých zemích fungovaly jako poměrně zajímavý předstihový indikátor pro akcie: Pokud investoři nakupovali obligace, jejich ceny šly nahoru a výnosy dolů. Dělo se tak v době, kdy převládala averze k riziku a ne moc potěšující výhled a v takové době se akciím moc dobře nevedlo. Klesající výnosy vládních dluhopisů tak šly ruku v ruce s klesajícími cenami akcií. A naopak, pokud byl výhled růžovější, investoři kupovali akcie a prodávali dluhopisy, jejichž výnosy tak rostly stejně, jako ceny akcií. Podstatné pak bylo, že dluhopisové trhy nejednou odhadly situaci o něco dříve než akcie a ty se pak po čase vydávaly za nimi. Jinak řečeno, pro odhad směru akcií stačilo hlídat si dluhopisy.

Popsaný předstihový mechanismus ale bohužel nefungoval věčně, po čase se rozpadl v podstatě proto, že akce rostly ať se dělo co se dělo. Mým důvodem k návratu k tomuto tématu ale není sentiment za časy, kdy byla tráva zelenější, sníh bělejší a trhy predikovatelnější. Pravý důvod je následující:

V prvním z následujících dvou grafů je vývoj desetiletých vládních dluhopisů v USA. Ten je sám o sobě navýsost zajímavý, protože během posledních týdnů a dnů došlo i přes prosincové zvýšení sazeb ke znatelnému poklesu výnosů (růstu cen). Pro vysvětlení nemusíme být ani moc kreativní – výhled se znatelně zhoršil a obligace tak jsou i přes změny v politice Fedu opět atraktivním aktivem:

Satna zprava 1.png
Zdroj: Bloomberg

Jak ukazuje druhý graf s vývojem indexu S&P 500, zhruba od poloviny roku 2015 nám hezky ožívá v úvodu popsaný vztah mezi trhem vládních dluhopisů a akcií. Včetně toho, že dluhopisy indikovaly hezky předem, kam se bude lámat směr na akciích*. Bohužel, zmíněný vývoj posledních dnů pak nějaký základ optimismu neposkytuje, naopak. Ke konci minulého roku jsem se občas sám sebe ptal, zda mé komentáře týkající se dalšího vývoje na akciích v USA nejsou příliš černé. Nyní se ukazuje, že byly černé málo:


Satna zprava 2.png
Zdroj: Bloomberg

Vedle samotných výnosů vládních dluhopisů bývá k predikci dalšího vývoje používána i výnosová křivka – rozdíl mezi výnosy krátkodobých a dlouhodobých obligací. Ekonom Tim Duy (viz článek „Recese už je prý za rohem...“) tvrdí, že současné prudké snižování rozdílu v těchto výnosech (viz další graf) není zase tak moc negativní zprávou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dobrou zprávu z toho ale na druhou stranu určitě neuděláme:


Satna zprava 3.png
Zdroj: FT

Jak známo, americká ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku výrazně zpomalila. Podle některých názorů to byl jen přechodný jev a vše se vrátí zpět k relativně silnému růstu. Pokud tomu tak je, pak dluhopisové i akciové trhy zareagovaly s nemístnou citlivostí. Investoři na obou trzích se ale po několika letech rozkolů vzácně shodují na tom, že problémy nejsou ani zdaleka jen přechodného rázu. Pokud přijde obrat k lepšímu, bude to překvapení plošné. Dobrou zprávou je, že nám „akcionářům“ bude alespoň na čas možná opět stačit sledovat jen dluhopisové trhy.


*V článku „Dluhopisoví medvědi křičí: Utečte!“ je také zmíněn vztah mezi trhem dluhopisů a trhem akciovým, jedná se ovšem o dluhopisy korporátní. Zdá se, že i ty obecně reagují na vývoj o něco citlivěji a rychleji, než akcie. Zde je ale směr reakce stejný - s tím jak rostou rizikové prémie, klesají ceny akcií i (rizikovějších) korporátních dluhopisů (rostou jejich celkové výnosy). Otázkou, proč jsou dluhopisoví investoři (jak u těch vládních, tak u těch korporátních) konzervativnější a střízlivější než ti akcioví, jsem se jeden čas trochu zabýval. Nedošel jsem ale k jinému závěru, než že to bude asi tím, že dluhopisy jsou „matematičtější“, zatímco u akcií má větší prostor představivost, vyprávění příběhů a podobně. Tudíž u nich je větší prostor pro efekt „přání otcem myšlenky“.


Čtěte více:

Rekordní výsledky General Motors v 4Q15, premarket +1,4 %
03.02.2016 14:45
Automobilka General Motors (GM) dnes před otevřením trhu na Wall Stree...
Ropné ekonomiky bojují o přežití, zachrání je 50% růst ceny černého zlata?
03.02.2016 16:16
Ceny ropy kolísají blízko 30 dolarům a státy závislé na produkci čern...
Kdo je kdo v americkém honu na post nejmocnější osoby planety
03.02.2016 16:00
Bitva v USA o křeslo, které znamená být nejmocnějším na planetě, se ro...

Váš názor
  •  
    03.02.2016 18:59

    A ta nejdůležitější dobrá zpráva - dolar jde dolů ,konečně !!!
    Eda
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data