Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Co čekat od dnešní ČNB?

Rozbřesk – Co čekat od dnešní ČNB?

04.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Co čekat od dnešního zasedání ČNB? Především novou prognózu - ta listopadová zaostává za realitou kvůli pokračujícímu volnému pádu cen ropy. Již dnes je inflace oproti listopadové prognóze zhruba o sedm desetin procentního bodu nižší a centrální banka podle všeho bude muset také lehce snížit inflační výhled na horizontu prognózy (za 12-18 měsíců). K výraznější změně rétoriky a závazku ČNB intervenovat do přelomu roku 2017 ale pravděpodobně nedojde. I proto, že jádrová inflace (korigovaná bez pohonných hmot) je na sedmiletých maximech a ukazuje, že domácí inflační tlaky se (nehledě na nízké ceny pohonných hmot) pomalu probouzejí.

ČNB podle nás opustí intervence, až uvidí, že se inflace odlepila z blízkosti nuly a míří viditelně nad cíl. Nemusí být ještě nad ním, ale prognóza ČNB musí ukazovat, že za 12-18 měsíců ho výrazněji překoná (alespoň na 2,5 %). Současně ČNB musí věřit, že inflace nad cílem delší dobu vydrží - proto je třeba, aby za inflací stály ještě více než dnes sílící domácí mzdové tlaky. Toho by se měla ČNB dočkat v průběhu druhé poloviny roku 2016. Pokračující tisk peněz v eurozóně v kombinaci s určitou dávkou opatrnosti ji ale pravděpodobně povedou k odsunutí exitu z intervencí na začátek roku 2017 (jako nejpravděpodobnější vidíme únorové zasedání).

Exit sice bude ČNB komunikovat s předstihem (počítáme alespoň půl roku), v tu chvíli již ale pro řadu exportujících podniků nemusí být na trhu dostupné výhodné zajištění proti posílení kurzu.

Rovnovážný kurz koruny bude v době exitu pravděpodobně díky pokračujícímu silnému růstu ekonomiky výrazně silnější (než jsou dnešní úrovně kurzu) - naše odhady pro začátek roku 2017 se pohybují okolo 25,00 EUR/CZK. Centrální banka tak výrazné posílení koruny po vypnutí intervencí ale asi nedovolí. Předpokládáme proto, že v horizontu 6-12 měsíců od konce intervencí se měnový pár díky tomu udrží nad 26,00 EUR/CZK.

Region

Včerejší zasedání polské centrální banky (NBP) žádné přelomové novinky nepřineslo. Prezident NBP Belka potvrdil stabilitu sazeb s tím, že necítí, že by se nálada ve Výboru pro měnovou politiku posouvala ani směrem k jejich růstu, ani směrem k poklesu. Co se týče ekonomického výhledu NBP mezi prognózami, tak ten se podobá našemu; NBP rovněž očekává přetrvávající deflaci doprovázenou svižným ekonomickým růstem. Zasedání nás nijak nepřimělo změnit náš názor a stále očekáváme stabilitu sazeb v celém letošním roce.

Dnes je v centru pozornosti zasedání ČNB. Nová prognóza sice přehodnotí inflační výhled směrem dolů, ale k výraznější změně rétoriky a závazku ČNB intervenovat do přelomu roku 2017 spíše nedojde. I proto, že jádrová inflace je na sedmiletých maximech a ukazuje, že domácí inflační tlaky se pomalu probouzejí. V našem základním scénáři přesto sázíme na to, že pokračující tisk peněz v eurozóně v kombinaci s určitou dávkou opatrnosti asi povedou k odsunutí exitu z intervencí na začátek roku 2017 (jako nejpravděpodobnější se nám v tuto chvíli jeví únorové zasedání).

Dluhopisy


Výnosy německých desetiletých dluhopisů včera spadly na nejnižší úrovně od dubna 2015. Reagovaly tak primárně na zprávy z USA, kde kombinace horší nálady v sektoru služeb a holubičího vzkazu Dudleyho (Fed New York) hrála dluhopisům do karet. Zatímco krátké dluhopisy si své zisky podržely, delší splatnosti nakonec většinu z nich smazaly (v Německu již vývoj dorovnat nestihly). Pravděpodobně i kvůli tomu, že holubičí rétorika Fedu podpořila akcie a poslala vzhůru také ceny ropy.

Konec týdne bude ve znamení amerických čísel. Čekáme slušný výsledek payrolls, který ale v úvahách investorů pravděpodobně nevrátí do hry sázky na růst sazeb na březnovém zasedání.

Komodity

Cena ropy Brent včera vystřelila vzhůru o 7 %, a to bez ohledu na další výrazný růst zásob ropy a benzínu v USA. Růst zásob ropy sice lze alespoň částečně vysvětlit poklesem využití kapacity rafinerií (zejména na východním pobřeží USA), ale výrazný růst zásob benzínu je negativní zprávou. Ropu zřejmě podpořila slabší data z USA, která snižují pravděpodobnost březnového růstu sazeb, stejně jako další zprávy o možném brzkém konání mimořádného zasedání OPECu. Jeho hlavním iniciátorem je Venezuela, která se stále více blíží k hranici státního krachu (což je z hlediska cen ropy pozitivní riziko). Otázkou však je, zda se v rámci OPECu najde většina hlasů pro jeho svolání. I nadále sázíme na to, že i kdyby k mimořádnému zasedání došlo, tak se OPEC pravděpodobně na omezení těžby nedomluví.

Slabší data z USA podpořila i ceny základních kovů, které rostly v průměru o 1,6 %.


Čtěte více:

Ranní káva Jana Bureše - Blíží se konec intervencí vůči koruně
03.02.2016 14:14
Záznam Ranní kávy s finančním analytikem Poštovní spořitelny Janem Bur...
Ropné ekonomiky bojují o přežití, zachrání je 50% růst ceny černého zlata?
03.02.2016 16:16
Ceny ropy kolísají blízko 30 dolarům a státy závislé na produkci čern...
Summary: Gilead Sciences, GM a Merck
03.02.2016 16:57
USA: Gilead Sciences ve čtvrtém kvartále loňského roku hospodařil se ...

Váš názor
  •  
    04.02.2016 10:54

    Jak může být nominální kurz rovnovážný?
    ??
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m