Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi versus Bundesbanka

Draghi versus Bundesbanka

05.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka se odhodlala verbálně natáhnout svůj závazek intervenovat do roku 2017. Vedle příznivější inflační prognózy je jedním z důležitých (ne tolik akcentovaných) argumentů odhodlání ECB dál uvolňovat měnovou politiku. To včera znovu potvrdil šéf ECB Mario Draghi a to na “nepřátelském území" německé Bundesbanky - ta byla vždy jednou z velkých odpůrkyň dalšího tisku peněz.

Jens Weidmann šéf Bundesbanky je přesvědčen o tom, že dnešní nízká inflace je globálním fenoménem, který je do velké míry mimo kontrolu centrálních bank a nemusí být ve finále škodlivý. Neexistuje podle něj žádný důkaz o tom, že by dnešní nízké ceny ropy měly do budoucna zkomplikovat návrat k inflačnímu cíli. Pohled do ekonomik jako je Polsko, které dlouhodobě vychází dobře se zápornou inflací (aniž by na ni centrální banka reagovala), jako by dávaly Bundesbance za pravdu. Mario Draghi a většina v ECB je ale mentálně nastavena jinak. Draghi se bojí, že se nízké ceny ropy (přes svůj pozitivní efekt na ekonomiku) mohou natrvalo zabydlet v inflačních očekáváních a to může do budoucna ohrozit domácí poptávku. I když si tím není jistý, je podle něj lepší reagovat raději dříve než později.

Co tedy čekat od březnového zasedání ECB? Vedle dalšího kosmetického snížení depozitní sazby (o 10 bps) to pravděpodobně budou kroky, kterých se investoři od ECB nedočkali v prosinci 2015. Tedy navýšení měsíčního tisku peněz (o řádově miliardy eur za měsíc). Jako méně pravděpodobné nám přijde další natažení programu tisku peněz (do druhé poloviny roku 2017). Pokud by k němu došlo, byl by ostatně v ohrožení i náš základní scénář pro ukončení intervencí proti koruně. Dnes počítáme s tím, že ČNB vypne intervence v únoru 2017 (nicméně jen o něco málo menší pravděpodobnost má květnový termín).

Region

Hlavní událostí čtvrtka bylo zasedání ČNB, které přineslo některé důležité novinky. Bankovní rada dala jasně najevo posunutí kurzového závazku do první poloviny roku 2017. Exit tedy rozhodně nenastane dříve než v roce 2017, jak se praví v prohlášení. Jde o jasný závěr, který koresponduje s vývojem inflace, uvolněnou měnovou politikou ECB a nakonec i s našimi odhady. Bankovní rada si tímto explicitním posunutím kurzového závazku navíc vytváří dostatečný prostor, který ji umožní tento závazek minimálně v průběhu tohoto pololetí dále neměnit nebo upřesňovat.

Za současných podmínek považujeme za pravděpodobný termín opuštění kurzového režimu únor 2017. Nicméně však jen o něco málo menší pravděpodobnost má květnový termín. Dá se tedy čekat minimálně 12měsíční stabilita kurzového režimu.

Dluhopisy

Další série opatrných komentářů z Fedu v kombinaci s holubičím vystoupením Draghiho hrála dluhopisům do karet. Dnešní silné payrolls mohou postupy dluhopisů možná trochu zastavit. Žádné výrazné otočení býčího dluhopisového trendu se v dnešním prostředí globální nejistoty zatím očekávat nedá.

Na včerejším zasedání ČNB se znovu dostala na přetřes otázka zavedení záporných oficiálních sazeb v ČR. My ji nadále považujeme za méně pravděpodobnou vzhledem k faktické existenci záporných sazeb na korunovém trhu. K tomuto kroku by ČNB mohla přistoupit teprve, pokud by ECB ještě výrazněji – nikoliv kosmeticky – srazila svoji aktuální depozitní sazbu.

Komodity

Ropa Brent včera zažila relativně klidnější obchodování a klesala asi jen o 1,7 %. Navrch nad zprávami z trhu měla opět spíše makroekonomická situace, i když část pozornosti se opět věnovala i možnosti mimořádného zasedání OPECu. Zdá se však, že jej zástupci ze zemí Perského zálivu stále odmítají, i když k oficiálnímu jednání saúdského ministra pro ropu Naimiho se svým venezuelským protějškem by mělo dojít až v neděli. Možná nejlepším měřítkem záměrů klíčového člena OPECu - Saúdské Arábie - je tak včerejší snížení oficiálních prodejních cen ropy pro Evropu. To lze vnímat tak, že se Saúdové připravují na návrat íránské ropy do tohoto regionu.

Dnes je v centru pozornosti zejména trh práce v USA. Náš odhad payrolls naznačuje možnost pozitivního překvapení, ale otázkou je, zda případný vyšší přírůstek počtu pracovních míst dokáže výrazněji ovlivnit náladu na trzích…

 
 
 

Čtěte více:

Závěr prvního únorového týdne v Asii: Japonsko srazilo většinu trhů v regionu
05.02.2016 8:14
Posilování japonského jenu a naopak oslabování tamních akcií poslalo v...
Toyotě klesl čtvrtletní zisk, zvýšila ale odhad zisku za celý rok
05.02.2016 8:18
Největší japonské automobilce Toyota Motor Corporation klesl provozní ...
Německé průmyslové objednávky byly v prosinci nečekaně slabé
05.02.2016 9:07
Nové objednávky pro německé průmyslníky v prosinci poklesly více, než ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.