Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple, Samsung a vykořisťování dětí

Apple, Samsung a vykořisťování dětí

08.02.2016 16:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada firem tvrdí, že se drží svých striktních principů týkajících se práce dětí. Například Apple říká, že kdykoliv ve svém dodavatelském řetězci najde pracující dítě, bezpečně ho dopraví domů, nadále mu vyplácí jeho mzdu a dokonce mu financuje vzdělání s tím, že až dospěje, může u společnosti znovu začít pracovat. Samsung zase tvrdí, že má smlouvy se svými dodavateli, které vedou k okamžitému ukončení spolupráce v případě, že tento dodavatel využívá práce dětí.

Přes podobná tvrzení ale Amnesty International v nedávné době odhalila několik případů práce dětí pro velké technologické firmy, včetně společností Apple, Samsung, Microsoft a automobilek Volkswagen a Daimler. Tato práce byla objevena v Kongu, kde děti těží kobalt, který je využíván při výrobě baterií pro různá technologická zařízení. Amnesty International se na tuto situaci tázala zmíněných společností. Ty ale odpověděly v tom smyslu, že nejsou schopny zmapovat svůj složitý dodavatelský řetězec a ověřit, zda skutečně používají kobalt těžený dětmi v Kongu.

Je pravda, že firmy skutečně nemohou vystopovat zdroj materiálu, který používají ve své výrobě? I kdyby to byla pravda, mohly by přece zajistit změny ve spolupráci s dodavateli, které by zajistily větší transparentnost. Ale Mark Dummett z Amnesty International tvrdí, že ani dnes není zase tak složité zjistit, zda se při výrobě porušují vlastnická práva. Svět je stále menší a firmy podle něho musí zajistit, aby k takovému porušování nedocházelo. A pokud se firmy skutečně drží svých pevných principů, proč jsou zprávy o zneužívání dětské práce stále tak časté?

Námi provedená studie ukazuje, že firmy jednají v souladu s tím, jak se chovají zákazníci. Jestliže má zákazník informaci týkající se etické stránky výroby produktu přímo před sebou, tato informace se obvykle odrazí i v jeho rozhodnutí. Nicméně pokud tato informace nebude lehce dostupná, zákazník ji sám vyhledávat nebude. Jinak řečeno, lidé zůstávají dobrovolně v ignoranci ohledně etických problémů, které jim mohou přinášet negativní pocity a dají se jen těžko informačně zpracovat. Dobrovolná slepota je jedním ze základních nástrojů našeho života.

Firmy podle všeho jednají velmi podobně. Jejich vedení si podvědomě vybírá ignoranci informací souvisejících s etikou výroby, aby se vyhnulo řešení složitých problémů. Tato dobrovolná ignorance neznamená, že společnosti neodstraní problémy, pokud vyplavou na povrch. Ale samy se nesnaží o jejich odkrytí. V tom je důležitá role organizací jako Amnesty International. Problém může ale vznikat ve chvíli, kdy dětskou práci využívá více firem, protože pak se zdá, že každá z nich jen dělá to, co ostatní.

Studie a výzkum od Amnesty International a od dalších podobných organizací jsou tedy významné, ale samy o sobě nestačí. Firmy se musí samy zavázat ke konkrétním činům a objevené problémy okamžitě řešit. Jejich politika pak bude nutit další společnosti, aby se vydaly stejným směrem. Cílem by pak měla být eliminace dobrovolné ignorance založená na strachu z toho, že dojde ke ztrátě důvěry veřejnosti. Domníváme se, že firmy jako Apple a Samsung skutečně chtějí své dodavatelské řetězce zlepšit. Musí ale pochopit, že psychologické tlaky, které působí na jejich vedení, mohou vést k nedostatečným kompromisům.

Autory jsou Danny Zane, Julie Irwin a Rebecca Walker.

Zdroj: HBR


Čtěte více:

Přichází „revolta střední třídy“?
08.02.2016 14:00
Hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus se ve své poslední analýze z...
Americký ekonomický doping možná rychle skončí
08.02.2016 14:06
Jak je dobře známo, v Japonsku už delší dobu probíhá zajímavý ekonomic...
IPO Watch - pomalý start po špatném lednu?
08.02.2016 15:10
V tomto týdnu se aktivita IPO velmi pozvolna zvyšuje, ale nejásejme př...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university