Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Expert na ropu: Klíčovou otázkou je, zda kvůli ziskům z nižších cen energií dochází k výdajům nebo k úsporám

Expert na ropu: Klíčovou otázkou je, zda kvůli ziskům z nižších cen energií dochází k výdajům nebo k úsporám

09.02.2016 12:55
Autor: Pavel Daniel

Současný propad ceny ropy je téměř nejdrastičtější ve srovnání s „oslabujícími“ cykly ceny ropy od poloviny 80. let minulého století. Burzovní statistiky ukazují, že od konce října 2015 oslabily ceny ropy přibližně o 30 % a od konce června 2015 dokonce o bližně 50 % a dosáhly na cenu menší než 30 amerických dolarů za barel. Co lze ale čekat dál?

Aktuální cyklus cen ropy versus předchozí cykly

Fidelity 

Zdroj: Fidelity International, Bloomberg

Budoucnost se nyní zdá být veselejší

„Zatímco se zdá pravděpodobné, že světové ceny ropy zůstanou po nějakou dobu ve srovnání s historií nízké a volatilita zůstane krátkodobě vysoká, existují již opatrné důvody k optimismu, že může být blízko dosažení dna a že dojde k určité konsolidaci cen,“ konstatuje zpráva Fidelity International. Důvodem opatrného optimismu je podle analýzy, vypracované týmem komoditních specialistů to, že celosvětové investice do ropy prudce klesly, producenti omezili nové projekty a prognózy naznačují pokles produkce ropy z břidlic v USA o 0,5 milionů barelů za den v roce 2016, což napomůže snížit celosvětovou nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou.

Ve hře je i další zvyšování úrokových sazeb FEDem, neboť pokud bude americká centrální banka nucena zpomalit vývoj kurzů k normálu, může to zpomalit nebo dokonce zvrátit vzestup amerického dolaru, který byl hlavním hnacím motorem pro oslabení ceny ropy. „Při současných nízkých cenách je velmi malá poptávka po hedgingu cen ropy a zdá se, že zájem o spekulativní prodej poslední dobou polevuje,“ říká analýza Fidelity International. Zajímavostí k současnému dění na trhu s ropou je, že ještě v říjnu 2014 předpovídala Světová banka pro rok 2015 průměrnou cenu ropy okolo hodnoty 96 USD za barel, což je téměř o 50 % vyšší, než se ve skutečnosti ukázalo.

"Nabídkové" důvody propadu ceny ropy 

Vysvětlení propadů cen ropy se dá podle Fidelity International podat pohledem z hlediska nabídky a poptávky. Příčiny oslabování cen ropy z „nabídkové“ strany lze shrnout do těchto důvodů:
• Ceny ropy se v letech 2011–14 pohybovaly v průměru vysoko (95 USD za barel), což výrazně povzbudilo investování do ropného průzkumu a produkce ropy, včetně nákladnějších zdrojů ropy.

• Pokračující období vysokých cen ropy se překrývalo zejména s revolucí v těžbě z břidlic v USA, která byla hlavní příčinou celkového prudkého nárůstu nabídky ropy a kapalných paliv v USA během tří let do konce roku 2015 o 3,9 milionů barelů za den.

• Abychom do perspektivy zahrnuli také rozsah nárůstu v oblasti ropy z břidlic v USA v letech 2012–15, stojí za to zmínit, že čtvrtý největší světový producent ropy, kterým je Irák, vyprodukoval v roce 2015 4,1 milionů barelů za den.

Propad cen ropy z pohledu poptávky

• Zatímco celosvětová nabídka ropy rostla, jak bylo uvedeno výše, celosvětová poptávka po ropě zároveň slábla, především v důsledku zpomalujícího se ekonomického růstu v Číně.

• Zpomalení růstu v Číně se na poptávce po ropě nepříznivě odrazilo, protože Čína je největším světovým dovozcem ropy a protože za několik posledních let byla rovněž hlavním zdrojem dodatečné poptávky po ropě.

• Kromě zpomalení celkového růstu se čínská ekonomika znovu přiklání k soukromé spotřebě, což znamená, že se méně opírá o intenzivní pevné investice do ropy a výrobu na vývoz. Zdá se také, že tento proces bude ještě nějakou dobu probíhat.

Čína podle Fidelity International ještě musí ujít kus cesty, než dospěje k běžné skladbě HDP. Pokud by se měly pevné investice Číny jako poměrná část jejího HDP změnit směrem dolů pouze na historickou průměrnou maximální úroveň rozvinutých zemí, znamenalo by to 7,5% pokles celosvětových kapitálových investic, což odpovídá například částce, kterou jak Německo, tak Spojené království (dohromady) dávají každý rok na kapitálové výdaje.

Ekonomické důsledky propadu ceny ropy

Z obecného ekonomického hlediska jsou nižší ceny ropy podle hodnocení Fidelity International dezinflační a funkčně velmi podobné převodu bohatství ze států vyvážejících ropu do států ropu dovážejících. Velcí dovozci ropy teoreticky profitují z nízkých cen ropy, zatímco velcí vývozci prodělávají.

V praxi jsou však u mnoha zemí dovážejících ropu nižší náklady na dovoz vyváženy různou měrou. Podle Fidelity International jde především o to, že se snižují investice sektoru energetiky a klesají částky na fakturách za paliva v důsledku úspor ze strany spotřebitelů. To v konečném důsledku může vést podle Fidelity International k obnovení deflačních rizik.

Fidelity International soudí, že USA jsou nejlepším příkladem vzájemného působení všech výše uvedených faktorů v důsledku prudce klesajících investic v břidlicovém sektoru, inflace blížící se nule a signálů, že spotřebitelé velkou část výnosu z ropy dosud převážně ukládali.

Zdá se, že spotřebitelé v USA neočekávané příjmy v oblasti energie zatím převážně ukládali...
Prospěch z prudkých poklesů cen energie v USD činí přibližně 358 mld. USD. Ale osobní úspory v USA se zvýšily přibližně o 333 mld. USD, což naznačuje, že většina příjmů byla dosud ukládána.

Fidelity 

Pozn.: Rise in disponable income - Nárůst pohotových příjmů, Decrease in PCE energy - Snížení výdajů na osobní spotřebu v oblasti energie, Increase in other PCE - Nárůst jiných výdajů na osobní spotřebu, Increase in savigs - Nárůst úspor, Increase in other non PCE spending - Nárůst jiných výdajů mimo osobní spotřebu.

Zdroj: Fidelity Internatinoal

Dopady na investice

Podle Fidelity International mají nízké ceny ropy, coby komodity, která má klíčovou roli pro rozvoj světové ekonomiky, mnoho dopadů na úrovni sektorů a akcií. Obecně - oblasti, v nichž je ropa hlavním vstupním nákladem profitují, zatímco obory, v nichž jsou příjmy nutně propojeny s cenami ropy, prodělávají. Podle Fidelity International těží z poklesů cen ropy například automobilový segment, kdy nízké ceny ropy podporují poptávku po motorových vozidlech, zejména po vozech s velkou spotřebou paliva, jako jsou SUV. Dalším oborem, který těží z nízkých cen ropy, je zemědělství – nižší ceny ropy vedou ke snižování zemědělských provozních nákladů zahrnujících zemědělské stroje, hnojiva a dopravní náklady. A do třetice – segment chemikálií, kde ropa může představovat převážnou část nákladů na suroviny mnoha chemických společností, těží z toho, že nižší ceny ropy jsou mu ku prospěchu.

„Klíčovou otázkou v současnosti je, zda v důsledku neočekávaných zisků z nižších cen energií dochází k výdajům nebo k úsporám. Bohužel dosud existují důkazy, které ukazují na to druhé. Domněnka, že akciové trhy si letos povedou dobře, je závislá na použití tohoto neočekávaného zisku/dodatečného příjmu, což spotřebiteli v USA umožní, aby byl dalším hnacím mechanismem ekonomického růstu v USA, a převzal tak štafetu od firemního sektoru. Ačkoliv registrujeme rané signály zlepšení v automobilovém průmyslu a v oblasti bydlení, není to zatím významné ani plošné pro celou ekonomiku,“ uzavřel Dominic Rossi, ředitel pro investice, Fidelity International.


Čtěte více:

Japonský akciový masakr
09.02.2016 9:10
Krvavá lázeň na trzích pokračuje a investoři se snaží stáhnout za každ...
Pokud nyní přijde recese, peníze z vrtulníků nás asi neminou
09.02.2016 11:00
Známý evropský ekonom Antonio Fatás poukazuje na to, že „pokud by se l...
Zlatí býci zvyšují sázky, Goldman Sachs ale drahému kovu nevěří…
09.02.2016 10:56
Pondělní naprosto nečekaná rudá vlna, která spláchla akciové trhy, opě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m