Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump a Sanders dobyli New Hampshire

Trump a Sanders dobyli New Hampshire

10.02.2016 8:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Donald Trump vyhrál republikánské primárky ve státě New Hampshire, vítězem hlasování demokratů se stal Bernie Sanders, který porazil Hillary Clintonovou. Ta už volební porážku uznala a Sandersovi blahopřála. Překvapením je druhé místo ohijského guvernéra Johna Kasicha mezi republikánskými kandidáty.

Vítězství Trumpa a Sanderse se čekalo, protože se dlouhodobě drželi na čele žebříčků volebních preferencí. Trump podle analytiků potvrzuje svou pozici hlavního republikánského favorita. Procentní zisky jednotlivých kandidátů na post příštího amerického prezidenta byly v New Hampshire následující (sečteno 90 % hlasů). Republikáni: Trump (35,1 %), Kasich (15,9 %), Cruz (11,5 %), Bush (11,1 %), Rubio (10,6 %). Demokraté: Sanders (60 %), Clinton (38,4 %).

Trump po ohlášení výsledků prohlásil, že Amerika pod jeho vedením "zase začne vyhrávat". Jako vrchní velitel armády prý "vypráská" ozbrojence Islámského státu a dojedná i lepší podmínky pro americký obchod. "Nikdo si s námi nebude zahrávat," řekl americký miliardář.

Sanders, který se označuje za demokratického socialistu, podle předpokladů vyhrál se ziskem zhruba 60 procent hlasů, zatímco Clintonová získala 39 procent. Rozdíl mezi oběma demokratickými politiky je větší, než volební štáb bývalé první dámy doufal. Sanders po oznámení předpokládaných výsledků prohlásil, že jeho úspěch je poselstvím pro Wall Street a Washington o tom, že "vláda patří lidu, nikoli jen bohatým".

Volební štáb Clintonové přiznal porážku a vydal prohlášení, podle něhož se nominační souboj demokratů rozhodne s největší pravděpodobností v březnu. Klíčová údajně bude podpora afroamerických a hispánských voličů, mezi nimiž je populárnější Clintonová. Nejbližší primárky se ještě v únoru uskuteční v Nevadě a v Jižní Karolíně.

Tvrdý boj se odehrál o druhé místo za Trumpem a jeho překvapivým vítězem se stal Kasich. Až za ním skončili s drobnými odstupy Ted Cruz, Jeb Bush a Marco Rubio, všichni se zhruba 11 procenty hlasů.

Kasich svůj úspěch přisuzuje tomu, že na rozdíl od svých soupeřů během kampaně nikoho nekritizoval a na své protikandidáty neútočil. "Desítky milionů dolarů byly vynaloženy na to, aby mě představili ve špatném světle. Takové politické metody se ale už přežily," prohlásil ohijský guvernér.

Podle agentury Reuters ale zřejmě ani New Hampshire nerozhodne o tom, kdo se mezi republikánskými kandidáty stane soupeřem Donalda Trumpa v nominačním souboji. "Potřebujeme alternativu k Trumpovi, nebo prohrajeme volby, které jsme měli vyhrát," komentoval situaci republikánský senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham, který nominační souboj vzdal v lednu.

Guvernér státu New Jersey Chris Christie, který podle předběžných výsledků získal kolem osmi procent hlasů a skončil mezi republikány šestý, svým příznivcům sdělil, že se musí "zhluboka nadechnout" a rozhodnout o dalším postupu. Zklamání nad výsledkem dal najevo Rubio, který předpokládanou jedenáctiprocentní podporu připsal neúspěšnému vystoupení na sobotní předvolební debatě v televizi. "Víckrát se to už nestane," slíbil floridský senátor, který v minulém hlasování v Iowě skončil těsně za Trumpem třetí.

Zdroj: ČTK, NYT


Čtěte více:

Kdo je kdo v americkém honu na post nejmocnější osoby planety
03.02.2016 16:00
Bitva v USA o křeslo, které znamená být nejmocnějším na planetě, se ro...
Americký kandidát na prezidenta Rubio myslí hlavně na bohaté
05.02.2016 15:07
Paul Krugman si ve svém včerejším příspěvků všímá jednoho detailu v pr...
Pražská burza byla nejníže od června 2013; Erste intraday i -5,1 %
09.02.2016 17:16
Pražská burza se i druhý den v tomto týdnu halí do červeného hávu. Sto...

Váš názor
  •  
    10.02.2016 9:16

    Kasichovo druhé místo překvapivé nebylo. Na NH byl zaměřen a na rozdíl od jiných států se tam dobře umisťoval i v průzkumech. Problém bude mít na jihu, kde je konzervativní hlas silnější a on coby člověk z establishmentu spolupracující s demokraty si tam podle mě moc neškrtne. Helpnout mu může podpora Christieho, který to nejspíš vzdá a má na výběr zdržet se podpory nebo podpořit jednoho z dvojice Kasich a Bush (kdyby podpořil Rubia poté, co ho v debatě rozebral na prvočinitele, neznělo by to moc věrohodně). Bush má hodně peněz, ale žádné výsledky - Iowa propadák, NH 11% a 4. místo. Proti tomu Kasich má jedno druhé místo, což je zatím nejlepší výsledek establishment packu.
    mirek
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m