Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejnebezpečnější muž na zemi

Nejnebezpečnější muž na zemi

14.02.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

„Věřte mi, já věci změním a my budeme opět respektováni. A nechci přímo říkat, že z nás budou mít strach,“ řekl před několika dny svému publiku Donald Trump. I když to ale přímo neříká, jeho cíl je přesně takový: Chce vzbuzovat strach. Jeho snaha stát se americkým prezidentem byla dlouho zesměšňována. Je to ale snaha o prosazení bezohledné a brutální Ameriky. USA by se pod jeho vedením přestaly starat o to, co říkají mezinárodní dohody, jak jsou na tom etnické minority či co říkají zavedené standardy slušnosti.

Bílí konzervativci po osmi letech vlády prezidenta Baracka Obamy touží po tom, aby jej v jeho úřadu vystřídal právě Trump. David Axelrod, který vedl Obamovu volební kampaň, přitom tvrdí, že Trump se drží stejných zásad, jaké on doporučoval Obamovi. Ta hlavní zněla následovně: Když je nějaký prezident v úřadu osm let, voliči pak chtějí nového prezidenta, který se maximálně liší od toho předchozího.

Obama bojoval proti diskriminaci a podle zmíněné volební logiky tak Trump šíří nenávist a tvrdí, že politická korektnost je pro Spojené státy tou největší hrozbou. Obama se snažil vysvětlovat veřejnosti složité problémy, Trump k lidem mluví jako k prosťáčkům. Problémy je podle něj možno řešit „velmi jednoduše“. Obama hlásal, že to Američané dohromady dokážou, Trump říká, „já to dokážu“. Trump využije každé příležitosti k tomu, aby vykreslil Spojené státy jako zemi, ze které se stal všemi pohrdaný a odmítaný slaboch. A na to, aby se z této pozice dostala, potřebuje silného vůdce. Tedy jeho.

Trump je v mnoha ohledech výjimečným kandidátem. Díky svému bohatství si financuje kampaň v podstatě sám. Svou roli hraje i to, že jde v podstatě o celebritu. Ale jeho nejvýznamnějším rysem je bezohlednost. Nevybíravě útočí i na své republikánské kolegy, Marco Rubio se podle něj například potí tak moc, že by to bylo pro prezidenta USA při jednáních s lidmi, jako je Vladimir Putin, naprosto nevhodné. Jeho příznivci ale berou podobné výpady jako další důkaz Trumpovy odvahy a síly.

Salon.com o Trumpovi napsal: „Je důkazem toho, že jeho země je jedinou zemí na světě, která přešla z fáze barbarství do fáze dekadence bez toho, aby si prošla fází civilizace.“ Na začátku bylo přitom sledování jeho kampaně až zábavné, ale teď už o legraci nejde. Pravděpodobnost, že bude jmenován kandidátem na prezidenta, je příliš vysoká. Některé průzkumy dokonce ukazují, že by v přímém souboji porazil i Hillary Clintonovou. Možnost, že by se stal nejmocnějším mužem světa, z něj už nyní dělá nejnebezpečnějšího muže světa.

Novinář a spisovatel George Packer tvrdí, že Trump dnes vykazuje několik fašistických rysů. Dříve, když byl jen televizní hvězdou, byl částečně sympatický, ale nyní už jsou zmíněné rysy jasně patrné. Není divu, že se vyjadřuje velmi obdivně k ruskému vládci Vladimiru Putinovi. Toho podle všeho obdivuje mnohem více než politiky, kteří prosazují demokracii a snaží se dosáhnout dohod a kompromisů. A Putin Trumpovi jeho komplimenty vrací.

Evropané se podle Packera dívají na vývoj ve Spojených státech a domnívají se, že se Američané zbláznili. Trump ale podle něho není nějakou výjimkou, jde jen o obdobu lidí jako Marine Le Penová či Viktor Orbán. Ti se staví proti „Bruselu“, Trump zase proti „Washingtonu“. Pro každého jde o symbol degenerace politického systému. Trump stejně jako jeho evropské protějšky volá po protekcionismu a izolaci. Je tak ukázkou toho, jakým směrem se stále více pohybuje celý západní svět. Packer se domnívá, že k jeho vzestupu významně přispěla krize roku 2008, která dostala řadu lidí na kraj chudoby. Ekonomika sice po krizi začala opět růst, ale „absurdně nespravedlivým způsobem“, který zvyšuje příjmovou nerovnost.

Řada Američanů a zejména bělochů s nižším vzděláním nyní slyší na jednoduché sliby a řešení. Stejně tak se jí líbí politika, která viní imigranty a minority z toho, v jaké jsou pozici. Trump jim nabízí přesně to, co požadují, a dělá to mnohem lépe než kdokoliv jiný. Michael D'Antonio nedávno dokončil jeho životopis a poukazuje například na to, že když Trumpa navštívil, v jeho obrovském domě nebyla jediná kniha. Když se na to miliardáře zeptal, řekl mu, že by strašně rád četl, ale ihned přešel k tomu, jaké výborné knihy on sám napsal. Z celého setkání se nakonec stal nekonečný výčet Trumpových úspěchů. „Při rozhovorech je vždy jako malý kluk, který se právě vrátil z hřiště a nemůže se dočkat, až se pochlubí tím, že dal branku,“ říká D'Antonio.

„Trump není schopen žádné sebeironie, žádného kritického pohledu na sebe sama. Taková je celá jeho rodina. Když jsem zkoušel s jeho dětmi vtipkovat o tom, kolik zlata lze najít v jeho rezidenci, žádné z nich nepochopilo, o co se snažím. Vůbec nepochopí, pokud je něco už směšné. Pro celý jeho klan je to ta nejtypičtější věc. Neustálá absence sebereflexe,“ říká D'Antonio. Horší ovšem podle něho je, že Trump věří ve svou „genetickou nadřazenost“. V rozhovorech se totiž opakovaně vracel k tomu, že jeho samotné narození ho v řadě oblastí pasovalo do pozice před ostatními lidmi.

Jeho syn s ním toto přesvědčení sdílí a domnívá se, že jeho „neuvěřitelně úspěšný otec a neuvěřitelně úspěšná matka jej předurčují být lepší než průměr“. Matthew MacWilliams provedl průzkum mezi těmi, kteří Trumpa podporují, a zjistil, že je spojuje jeden významný rys: Touha po autoritě a pevné ruce. To mu poskytuje rozsáhlou voličskou základnu. Nemusí se ani starat o svobodu slova, náboženského vyznání, může nadávat novinářům. Přitom právě média mu během volební kampaně velmi pomáhají.

Jak by vypadaly Spojené státy s Trumpem v čele? Žádný ucelený plán ještě nepředstavil, otázky na něj jej otravují a on sám by byl radši, kdyby mu lidé prostě důvěřovali. Politický program podle něj zajímá jen novináře, veřejnost se o takové věci nestará. Jestliže se pak k moci skutečně dostane, Spojené státy budou brzy zemí obehnanou vysokou zdí tarifů, budou je muset opustit miliony imigrantů. Představa, že se někdo tak bezohledný a krutý dostane k moci, budí velké obavy. „Pokud mě zvolíte, budeme tak často vyhrávat, že vás to bude nudit,“ říká Trump, který by rád vládl stejným způsobem, jakým přišel ke svým miliardám. Bankroty ho nezajímají.

Autory jsou Markus Feldenkirchen, Veit Medick a Holger Stark.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Náklady na riziko a odpis aktiv negativně ovlivnily výsledky KB ve 4Q15 (Komentář analytika)
11.02.2016 9:30
Komerční banka vykázala 13 % meziroční pokles čistého zisku na 2,88 ml...
Anatomie tržního strachu
12.02.2016 9:10
Výprodejní smršť na akciových trzích pokračuje. Banky včera stáhly dol...
Víkendář: ČR na cestě z EU?
13.02.2016 7:00
Země Visegrádské čtyřky (V4) vstoupily na přelomu tisíciletí do NATO a...

Váš názor
  •  
    19.02.2016 19:26

    This is *H*U*G*E* :*) https://www.youtube.com/watch?v=J74vOSK2Btw
    Radek
  •  
    15.02.2016 21:34

    Novym Americkym prezidentem bude Clintonova,je to jen divadlo pro lidi.
    Dolar
  •  
    15.02.2016 9:16

    Opravdu je nejnebezpečnější "na zemi" (tedy vleže), nebo spíše na Zemi?
    Niemetz
  •  
    14.02.2016 23:10

    A chce mi niekto povedať, že Amerika rešpektuje medzinárodné dohody?
    Petrík
  •  
    14.02.2016 10:58

    předchozí příspěvek mně mluví z duše. Levicový liberalizmus a samozvané elitářství je podle mě nejvěěším nebezpečím pro Evropu a chápu jeho až hysterické obavy z Trumpa.
    tomas
  •  
    14.02.2016 10:05

    Trump mi mluví z duše. Kdybych mohl volil bych ho. Ten článek je ukázka toho co hrozí téhle civilizaci. Prostě, pokud nemáte knihy, nejste změkčilý tatrd a vážíte si sám sebe, jste fašista. Pokud to přeložím do normální řeči - pokud chcete za SVÉ peníze dobrou službu a nehodláte platit příživníky pro nic a za nic, jste fašista. O to tu jde. Příživníci všech druhů a profesí teď kvičí jako selata , protože na ně možná konečně dojde.
    Radek
    •  
      15.02.2016 9:43

      Kde berete tu jistotu, že nebudete označen jako příživník? Jakou konkrétní hmatatelnou hodnotu sám vytváříte? A jakou hodnotu budete vytvářet za 40 let?
      ..
      •  
        15.02.2016 15:07

        Za příživníka, stejně jako za fašistu, nebo cokoliv jiného samozřejmě mohu být označen. Zde ale nejde o to za co jste označen. Označení něčeho někým je čistě subjektivní věc. Zde jde o to jestli mi někdo dává své peníze dobrovolně - nebo je k tomu nucen. Ten kdo je živen penězi získanými od nedobrovolných přispěvatelů je příživník. Tedy pokud chci např. energetický štítek své budovy dobrovolně, a zaplatím za to, je příjemce peněz OK, pokud stejná firma přijímá peníze od lidí kteří ten štítek nechtějí, ale musí si ho zaplatit, je příživník. Pokud budou mít všichni u svých inzerátů energetický štítek a nemít ho bude takové mínus, že si ho dobrovolně objednám, je to moje věc, pokud mně k tomu ale nutí ,vytváří nové příživníky. Dnes je tolik příživníků na všech úrovních, že se již v podstatě nedá nic dělat. Cena produktu či služby je z větší části dána nikoliv náklady nutnými, ale nařízenými. Ti co to nařizují a ti co žijí z těchto nařízení jsou příživníci. Určitá míra příživnictví je únosná, ta co tu máme teď je již příliš vysoká. Ten kdo se ji pokouší omezit či dokonce snížit je označován za fašistu. Není to ale fašista nýbrž rozumný člověk. Zatímco ten kdo ho za fašistu označuje je buď příživník kterému teče do bot, nebo pro příživníky pracující užitečný hlupák.
        Radek
    •  
      14.02.2016 16:22

      Kohouta na vás! https://www.youtube.com/watch?v=ICF36xjK5HM :-DDDDD
      KarL
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m