Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Základy krizologie pro investory

Základy krizologie pro investory

17.02.2016 17:45

Jedním ze základních kamenů vzdělání pro investory by zřejmě mělo být to, co bychom mohli nazvat krizologií. Potřeba vzdělání v oblasti krizí nám jednoznačně nabrala na intenzitě po roce 2008. Pak se začalo zdát, že možná nejde o tak důležité téma, ale už dlouhou řadu týdnů je krizologie opět naukou navýsost relevantní. Tím netvrdím, že nějaká detailnější znalost krizí bude nutně generovat lepší návratnost (či alespoň nižší ztráty). Je ale naší podstatou chtít „vědět, co se děje“ a pak se jejímu studiu nevyhneme.

Danske Bank si dala tu práci a vytvořila graf, který by nám mohl posloužit jako nutné krizologické minimum. Jeho základem je šestiměsíční změna indexu S&P 500. Vyznačeny jsou i recese v USA a hlavně různé krize. Definice významné krize je poněkud volná, ale DB nijak nevybočuje ze středního proudu toho, co historicky za krizi skutečně považujeme.

Krizologie.png

Základní informaci z grafu plynoucí můžeme shrnout jednoduše: Nějakou krizi většího rozsahu tu máme každé dva tři roky. Ta poslední proběhla v letech 2011/2012. To znamená, že s nějakou novou už máme na čase. Pokud se tedy poslední vývoj v nějakou krizi skutečně zvrtne, historie se bude v tomto případě velmi hezky rýmovat. Za pozornost stojí i to, že ona šestiměsíční návratnost se po prudkém krizovém propadu obvykle velmi rychle zvedá. Úvahy o tom, že krize se má místo zmateného pobíhání sem a tam prostě vysedět tak určitě nejsou od věci.

Žádné krize, jen nevyužité příležitosti

Když už krize přijde, je poměrně rozumné ji vnímat jako příležitost pro nápravu toho, co jsme nezvládli. Je také poměrně rozumné předpokládat, že pokud tuto příležitost nevyužijeme, nebude trvat dlouho a další krize/příležitost nám poskytne možnost reparátu. Pokud ale začneme uvažovat o tom, co je tou skutečnou nápravou a poučením se, okamžitě se nám výše popsané základy krizologie změní v poměrně složitou vědu.

Ve snaze se poučit se například můžeme oddat primitivním poučkám, které v různých obměnách tvrdí, že je třeba nechat krizi vykonat své očistné dílo. Jenže takové krize berou vše šmahem a nerozlišují moc od toho, co funguje a co ne. Na očistu ekonomiky bychom tu navíc měli mít konkurenci, která „mele pomalu, ale jistě“. Jinak řečeno, konkurence chyby nedělá, jen jí je třeba dát prostor a čas.

Spektrum návrhů na poučení se je ale mnohem širší. Někdo se domnívá, že bychom se měli poučit a už nepoužívat monetární stimulaci. Někdo považuje krize za známky toho, že systém je jako celek předlužen. Jiný bude zase poukazovat na problematickou fiskální oblast – buď na příliš vysoké vládní dluhy, nebo naopak na neochotu k vládním investicím v prostředí velmi nízkých sazeb a převisu úspor. Já sám bych na této úrovni asi na první místo zařadil problém „příliš velké na to, aby padly“, respektive problém „příliš velké na to, aby se vůbec uvažovalo o nějakém razantnějším řešení“.

Obávám se ale, že výše uvedenými příklady se stále pohybujeme na rovině, která není dostatečně přímá a jednoduchá. Možná, že krize tu prostě budou tak dlouho, dokud budeme mít tendenci podvádět, snažit se za každou cenu rychle vydělat, podléhat hamižnosti, nedbat na nesoulad mezi našimi schopnostmi a možnostmi (aktivy v širokém slova smyslu) a našimi „dluhy“ v širokém slova smyslu, a tak dále. Na jednu stranu by to byla dobrá zpráva: Je to vše vlastně celé hodně jednoduché a směr je jasný. Špatná zpráva ale v tom případě zní, že krize tu asi budou ještě hodně dlouho.

 
 

Čtěte více:

Čína prý stále rychleji míří k vlastní
17.02.2016 16:14
Čínská centrální banka údajně stále rychleji míří k vlastní „kryptomě...
Tim Cook (Apple): FBI po nás chce „zadní vrátka“
17.02.2016 16:23
Tim Cook, CEO aktuálně nejobdivovanější společnosti světa, zveřejnil d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university