Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC drží produkci, Fed sazby nemění a Trump stále vítězí

OPEC drží produkci, Fed sazby nemění a Trump stále vítězí

24.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

OPEC nebude snižovat produkci ropy, Fed nebude v březnu zvyšovat úroky a republikánské straně zřejmě nezbude než akceptovat Donalda Trumpa jako svého kandidáta na prezidenta USA. Toť tři důležité vzkazy posledních hodin.

Začněme ropou, v jejímž případě včera přilákaly pozornost zejména komentáře saúdskoarabského ministra pro ropu Naimiho. Ten využil každoročního setkání hlavních postav ropného průmyslu v Houstonu a uvedl, že Saúdové rozhodně neplánují snižovat svou produkci. Poměrně na rovinu se vyjádřil, že k nastolení rovnováhy na trhu musí přispět ti producenti, kteří nejsou schopni produkovat ropu při současných cenových úrovních se ziskem. Naimi sice uvedl, že stále stojí o dohodu na zafixování produkce na současných úrovních, ta se však stále nachází bez opory na straně Íránu. Jen pár hodin před Naimiho vystoupením označil dohodu Saúdů, Ruska a spol. íránský ministr pro ropu Zanganeh za “směšnou”. Není proto divu, že cena ropy včera propadla asi o 4 %. Aneb cesta k rovnováze na trhu bude trnitější, než se optimisticky zdálo minulý týden po schůzce v Kataru.

Přejděme nyní k Fedu, neboť včera vystoupili další tři zástupci vedení centrální banky. Vedle druhého muže FOMC Fischera to byl jeden hlasující a nehlasující člen FOMC, resp. Kashkari a Kaplan. Ani jeden z uvedených pánů netlačil na pilu tak, že by to vypadalo na zvyšování úrokové sazby. Pokud jde o nevlivnějšího Fischera, tak ten sice bagatelizoval dopad výprodeje rizikových aktiv na americkou ekonomiku, ale jedním dechem dodal, že ještě nižší míra nezaměstnanosti a ještě vyšší inflace jí neublíží. Sečteno a podtrženo, pokud by Fischer & spol. chtěli dát světu signál, že FOMC se chystá 16. března zvýšit úrokové sazby, tak to neučinili. Neboli viděno či spíše vyslyšeno čistě z rétoriky vedení Fedu se zdá varianta, že by FOMC zvýšil v březnu opět úroky, jako krajně nepravděpodobná a to i za předpokladu, že by únorové statistiky z trhu práce byly excelentní.

Nakonec si nechme Donalda Trumpa a jeho již třetí vítězství v amerických primárkách - tentokrát v Nevadě. Trumpovo postavení mezi republikánskými kandidáty se zdá být před Velkým úterý (1.3.) neotřesitelné a trhy by se pomalu měly začít smiřovat s myšlenkou, že Amerika asi uvidí prezidentský souboj Trump-Clintonová. Voliči se možná již škodolibě těší na jejich vzájemné televizní debaty, ale těžko říci, zdali je to pro americkou ekonomiku dobrá zpráva.

Region - forex
Maďarská centrální banka (MNB) včera naznačila možnost dalšího snížení sazeb, a to již na březnovém zasedání (22.3.). Banka bude mít k dispozici novou inflační prognózu a navíc bude znát i rozhodnutí Fedu (16.3.) a hlavně ECB (10.3.). MNB sice uvedla, že preferuje “nekonvenční měnově-politické nástroje”, nicméně snížení úrokových sazeb podle nás rozhodně nelze vyloučit. To se včera projevilo i na sázkách trhu na pokles sazeb, které zintenzivnily. Co se týče koruny a zlotého, tak zatímco zlotý oslaboval, tak koruna se vrátila k intervenční hranici ČNB.

Dnešní den není z hlediska regionálních událostí zajímavý. Hlavní událostí do následujících týdnů bude patrně zmíněné zasedání ECB (10.3.).

Dluhopisy

Dluhopisy ve včerejší seanci nezaznamenaly výraznější změny a drží si tak zisky z počátku týdne. I když výnosy zůstávají na extrémně nízkých úrovních (10letý bund na 0,18 %), nemají v tuto chvíli fixně úročené papíry moc důvodů, aby upadly v nemilost. Včerejší prudký pokles očekávání v rámci německého indexu Ifo završil sérii o něco horších čísel z eurozóny, která ukazují na rozpačitější start do roku 2016. My věříme, že se eurozóně může podařit stejně jako loni růst o 1,5 % (rizika ukazují ale dál spíše na možnost slabšího výsledku).

Komodity
Cena ropy Brent včera poklesla o 4 % a výrazně se tak vzdálila od hranice 35 USD/barel. K pádu hlavní měrou přispěly komentáře saúdskoarabského ministra pro ropu Naimiho. Ten uvedl, že k nastolení rovnováhy na trhu musí přispět ti producenti, kteří nejsou schopni produkovat ropu při současných cenových úrovních se ziskem. Naimi sice uvedl, že stále stojí o dohodu na zafixování produkce na současných úrovních, ta se však stále nachází bez opory na straně Íránu. Jen pár hodin před Naimiho vystoupením označil dohodu Saúdů, Ruska a spol. íránský ministr pro ropu Zanganeh za “směšnou”. Stále sázíme na to, že z hlediska bilance by měla nadprodukce na trhu s ropou kulminovat ve druhém čtvrtletí. Je však třeba dodat, že výhled zůstává velmi nejistý a rizika jsou vychýlena ve směru nižších cen ropy po delší období.

 
 

Čtěte více:

Komentář analytika k O2 CR - nové doporučení a cílová cena!
23.02.2016 18:11
Celoroční výsledky potvrdily funkčnost obchodního modelu a nově nastav...
Výsledky NWR v 4Q/FY15 - firmu nově vlastní věřitelé (+komentář analytika)
24.02.2016 8:29
Těžař NWR dnes ráno před otevřením trhu zveřejnil své auditované hospo...
Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích
24.02.2016 8:36
ČR Pražská burza v úterý odepsala -0,84 % na 879,15 b. Včerejšek byl ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data