Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF tlačí na G20: začněte více utrácet!

MMF tlačí na G20: začněte více utrácet!

25.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Den před setkáním skupiny zemí G20 v Šanghaji není Čína zrovna v nejlepší kondici. Čínské akcie zažily největší výprodej v tomto měsíci a propadly o necelých 6,5 %. Na vině bylo varování náměstka čínského ministra financí před dalším oslabováním jüanu a současně poměrně prudký nárůst krátkých čínských sazeb. Je vidět, že Číňanům se přes rozšiřování měnové expanze nedaří tlumit napětí ve finančním sektoru. Zhoršující se výhled pro druhou největší světovou ekonomiku vede k odlivu kapitálu ze země a současně k tlaku na devizové rezervy i na krátké úrokové sazby, které od začátku roku pozvolna rostou. Jinak řečeno, Číňanům se moc nedaří držet při životě současný model ekonomického růstu založený na ochotě dál si půjčovat a investovat.

A problémy druhé největší světové ekonomiky se budou bezesporu řešit i na zítřejším setkání G20. V předvečer setkání přišel Mezinárodní měnový fond (MMF) s varováním, že situace může být relativně vážná a volá proto po výraznější koordinované stimulaci ekonomik z kapes daňových poplatníků. Vedle OECD se jedná již o druhou nadnárodní instituci, která varuje před snižujícími se účinky měnové politiky a naopak vyzdvihuje nutnost rozpočtových stimulů.

Soudě podle dosavadních komentářů z USA, ale žádná taková dohoda není na nejbližším setkání G20 pravděpodobná. Zdá se, že obavy amerických a evropských politiků z padající čínské poptávky a vývozu deflačních tlaků nejsou zdaleka takové jako obavy trhů. Evropské akcie oproti začátku roku ztrácí stále 10-15 %.

Region

Velmi reálná možnost dalšího uvolňování měnové politiky v Maďarsku - hovoří se mimo jiné i o zavedení negativní depozitní sazby - forintu evidentně nesvědčí. Forint se tak vzdálil od nedávných šestiměsíčních maxim. My stále nečekáme, že by centrální banka (MNB) snižovala svou základní sazbu, ale snížení depozitní sazby na -0,1 % je již v březnu v reakci na kroky ECB možné. Stejně tak může MNB podniknout případné další nekonvenční kroky, jejichž cílem je snížit dlouhodobější úrokové sazby, což by forintu rovněž nemělo svědčit. Včera opět nepatrně oslabovala i koruna, zatímco zlotý naopak mírně posiloval.

Regionální kalendář je ve zbytku tohoto týdne prázdný. Příští týden je zajímavější, neboť budou zveřejněny například revidované údaje o růstu HDP v ČR a v Polsku za poslední kvartál 2015. Hlavní událostí na obzoru však je zasedání ECB (viz komentáře MNB).

Dluhopisy

Padající akcie pomohly výnosům desetiletého bundu v průběhu úterního obchodování ještě níže a v tuto chvíli se obchodují pod 0,15 %. Za jejich poklesem stojí dál pomalu padající dlouhodobá inflační očekávání, která jsou podobně jako desetiletý výnos na dostřel od svých historických minim.

Dnešní špatný výkon čínských akcií německému bundu bude hrát dál do karet. Nic na tom nezmění ani relativně slušný výsledek úvěrové dynamiky v eurozóně.

Komodity

Cena ropy Brent včera rostla asi o 3,4 % a dnes ji mohou dále podporovat zprávy o výrazném omezování, resp. úplném zastavení investic společností Whiting Petroleum do nových ropných studní. Společnost je významným producentem “břidlicové ropy” v Severní Dakotě. V letošním roce sázíme na pokles produkce ropy v USA cca o 500 tisíc barelů denně s rizikem, že pokles bude výraznější. Právě tento faktor by měl ve druhé polovině roku významně přispět k postupnému vyrovnávání tržní bilance.

Kromě toho ropu odpoledne povzbudila i data o amerických zásobách, která poukázala na výraznější pokles zásob produktů (i když ten šel částečně na vrub nižšího využití kapacity rafinerií).

 
 

Váš názor
  •  
    25.02.2016 20:13

    Prosím vás, neblbněte, na co deset televizí??? Pořiďte si děti a budete rychle vědět, za co utrácet... růst populace přinese spotřebu automaticky. Na to teď dojíždí Čína, na nízkou porodnost v minulosti, nemá kdo další by utrácel a samozřejmě vydělával. Indii patří budoucnost :) Takže ne hurá do obchoďáků, ale do postele...ačkoli proti gustu, že? V obchoďáku to jde asi taky..:)
    Aamish
  •  
    25.02.2016 15:28

    Tomu se říká nadnárodní socialismus. Teď padá cena ropy. Místo aby jsme jásali, bude levnější létání, ježdění, plasty... brečíme že zkrachuje Detsche bank potože investovala do ropy... a zaplatíme to z daní, tiskem peněz... místo toho aby jsme si konečně oddychli, že naši nepřátele závislí na vývozu ropy budou švorc a nezbude jim na zbraně které nakonec použijou proti nám, budeme jim nakonec posílat místo úhrady za ropu peníze přímo jako humanitární pomoc... tedy proč se vůbec snažit o nějaký pokrok, šetření... když o tocích peněz rozhodují ti kteří je nemají a myslí si že ví nejlíp za co máme utrácet... ať rovnou znárodní a je to totéž. Jak může někdo věřit, že jim jde o nějaký vývoj ? Až budeme mít náhradní zdroj energie, to budeme posílat peníze dál šejkům a deutche bank? Až nebude nikdo potřebovat televize budeme dál posílat peníze výrobcům televizí ? Prostě nikdo nesmí padnout v rámci zachování stability. Ale vždyť žádná stabilita není, to co prožíváme je jedna velká lež.
    Radek
  • A už zase
    25.02.2016 12:43

    Daňoví feťáci už si na dávku zvykli, tak je ji nutné zvýšit. Dokud je to neroztrhá.
    Ford
  • to je výborný nápad:-))
    25.02.2016 10:21

    Tak kluci, jdeme do obchoďáků a zavážeme se slibem, že si každý koupí během jednho roku další ledničku, mikrovlnku, auto, sporák, pračku, mixér, televizi... pokud možno ty nejdražší... a další rok to vyhodíme a budeme nakupovat dalších asi 2.000 druhů spotřebičů. My těm výrobcům a bankám ještě ukážeme !!:-))
    Jesse
  •  
    25.02.2016 10:12

    ty nevíš za co bys utrácel ty vemeno? jo aha ty jsi ten burzian co si zapaluje cigarety tisícovkama a neví co s penězma.
    mark
  •  
    25.02.2016 9:24

    a za co více utrácet? jako, že si mám koupit 4 televize do zásoby apod.? nebo se má vybírat více na daních aby to státy utratily peníze za neefektivní projekty?
    abc
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data