Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Téma divergence mezi USA a eurozónou zpátky na scéně a EUR/USD pod 1,10

Téma divergence mezi USA a eurozónou zpátky na scéně a EUR/USD pod 1,10

29.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na globálních trzích se začínají měnit klíčové vztahy, které byly velmi jasně zřetelné v druhé polovině loňského roku - např. negativní korelace mezi výkonností čínských akcií a kurzem eurodolaru. Poslední dny tento vztah staví na ruby, když čínské akciové indexy prudce padají, přičemž eurodolar klesá rovněž. Co je za tím?

Odhlédneme-li od nevyzpytatelného chování čínských akciových trhů, tak na eurodolarovém trhu se v tomto čtvrtletí opět začíná rozehrávat hra hospodářské divergence mezi americkou a evropskou ekonomikou. Ta je přitom nyní opepřena novými mediálními hity, jako je třeba Brexit. Nicméně vezmeme-li v úvahu poslední čísla z americké a evropské ekonomiky (a teď máme na mysli ta páteční), tak ona divergence je do očí bijící. Zatímco meziroční inflace v eurozóně (ta únorová v Německu, Španělsku a Francii) spadla zpátky pod nulu, tak americká inflace (zejména ta jádrová) se drží - a světe div se - dokonce mírně stoupá. Vezmeme-li navíc v úvahu konjunkturální data, tak ta ukazují na to, že americký růst se v tomto čtvrtletí vrátil na svou trendovou dráhu (náš běžící odhad pro růst HDP indikuje anualizovaný růst 2,4 %), takže i situace na klíčovém trhu práce v USA by měla vykazovat známky hospodářského vzestupu. Tento dojem by nakonec měla potvrdit i data z trhu práce za únor zveřejněná na konci tohoto týdne.

Aniž bychom tedy chtěli bagatelizovat vliv Číny na chování trhů, tak v případě hlavního měnového páru na světě - EUR/USD - se opravdu zdá, že určující faktory nejsou nyní to, jak se soudruzi na burze v Šanghaji vyspí, ale opravdu fundamenty americké ekonomiky a eurozóny. A zde je z posledních dat opravdu vidět, že ekonomika za velkou louží si vede v tuto chvíli lépe a navíc jí nehrozí deflace a ještě více absurdně záporné úrokové sazby.

Region - forex

Koruna sice měla v pátek tendence odpoutávat se od intervenční hranice ČNB, ale daleko se ani tentokrát nedostala. Zlotý s forintem sice byly volatilnější (forint během dne mazal část předchozích ztrát), avšak z pohledu celého dne se jejich kurzy výrazně neměnily.

V nadcházejícím týdnu budou v regionu vedle revizí růstu HDP za poslední kvartál (Polsko, ČR) asi nejzajímavější indexy podnikatelských nálad (PMI). Připomeňme, že optimismus se v českém i maďarském průmyslu držel až dosud vysoko, takže bude zajímavé zjistit, zdali to tak zůstalo i v únoru. Jak přitom ukázala data publikovaná v minulém týdnu, tak obdobné statistiky v německém průmyslu (indexy Ifo a PMI) se již viditelně zhoršily.

Dluhopisy
Páteční data o německé inflaci za únor (předběžné statistiky) sice trh překvapily směrem dolů, ale dluhopisy výrazněji nereagovaly (výnosy na krátkém konci křivky poklesly jen málo). Naproti tomu pozitivní revize amerického HDP za poslední čtvrtletí (trh očekával snížení odhadu růstu) měla výrazný vliv na americké výnosy po celé délce křivky. Dvouletý výnos například vzrostl o 7 bps.

V tomto týdnu se pozornost soustředí především na data z USA (ISM, Payrolls). Dnes obchodování opepří i odhad růstu cen v eurozóně za únor. Ten pravděpodobně sklouzne do záporu (tedy naznačí deflaci), nicméně s tím trh patrně už počítá. Co se týče zmíněných čísel z USA, tak index ISM by podle nás mohl dopadnout spíše hůře, než čeká trh, zatímco data z trhu práce naopak lépe, což by nakonec měla být důležitější zpráva.

Komodity

Cena ropy Brent v pátek během dne vystoupala až k 37 USD/barel. Pozornost sice přitáhla opět i data o aktivitě amerických těžařů, která poukázala na její další pokles, nicméně směrem k závěru seance se cena ropy vrátila k 35 USD/barel. Spíše než tato data ropě prospívala pozitivní revize růstu amerického HDP za poslední čtvrtletí 2015. Víkendové íránské volby zdá se daly velký mandát stranám podporujícím současného prezidenta Rouháního, což by mělo potvrdit stávající kurz íránské politiky a dopad na cenu ropy by tak měl být minimální.

 

Čtěte více:

Týden technicky - Ropa dokázala najít podporu směrem vzhůru a v současné době atakuje lednová maxima
26.02.2016 15:58
EURUSD Dolar s eurem svádí boj o 1,1000 EURUSD. Na této klíčové úrovni...
Týden na měnách: Libru tíží referendum
26.02.2016 17:41
Sentiment vůči riziku byl na trzích tento týden proměnlivý, ale nakone...
Čínský
29.02.2016 8:47
Asijská seance se na těch klíčových trzích v Japonsku a Číně nesla v n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data