Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summers: Trump škodí ekonomice už nyní, ukazuje na slabiny demokracie

Summers: Trump škodí ekonomice už nyní, ukazuje na slabiny demokracie

03.03.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud někdo přirovnává Donalda Trumpa k Mussolinimu či Hitlerovi, jde o přirovnání přehnané. Trumpův vzestup ale ukazuje, jak se mohou demokratické procesy stát nefunkční a dokonce nebezpečné v době, kdy jsou lidé frustrováni z ekonomického vývoje a obávají se budoucnosti. Možnost, že by byl Trump zvolen prezidentem Spojených států, představuje největší hrozbu jejich prosperitě a bezpečnosti. Během posledních deseti voleb jsem měl vyhraněný názor na prezidentské kandidáty, ale nikdy jsem se tak nebál toho, co jsem považoval za špatný výsledek voleb.

Problém není s tím, jakou politiku Trump prosazuje. Ta leží buď hodně na vodě, nebo je v podstatě nečitelná. Problém spočívá v tom, že on demagogicky nabízí svou osobnost jako řešení na všechno. A dává jasně najevo, že převálcuje vše, co by mu mohlo stát v cestě. Trump už flirtoval s Ku-klux-klanem, neustále uráží a ponižuje ženskou část naší populace. Přísahal, že zabije rodiny teroristů, použije extrémní mučení a zakáže muslimům vstup do USA. Znovu a znovu opakuje, že zničí všechny, kteří mu budou stát v cestě. Také slibuje, že změní zákony tak, aby mohl trestat The New York Times a Washington Post za články, které se mu nelíbí.

Spisovatel Robert Caro jednou napsal, že moc nemusí člověka pokaždé zkorumpovat, ale vždy ukáže, jaký opravdu je. Co by asi demagog, jakým Trump je, udělal s institucemi typu FBI? Jak moc by se asi řídil vládou práva? Už nyní podněcuje k tomu, aby ti, kteří na jeho shromážděních protestují, byli zmláceni.

V americké politice se v minulosti už podobní lidé objevili. Joe McCarthy, George Wallace či Huey Long se snažili využít paranoiu, předsudky a populismus, který mají někteří Američané v sobě. Tito lidé ale ani v dobách své největší popularity nebyli zdaleka tak pravděpodobnými kandidáty na amerického prezidenta. Robert Kagan pak tvrdí, že Trump je vyvrcholením trendů, které jsou už nějaký čas patrné v Republikánské straně. Nejsem žádný fanoušek Tea Party, ale podle mého názoru není fér tvrdit, že Trump je pokračovatelem politiky, kterou uplatňoval George W. Bush.

Pro americkou ekonomiku je škodlivá už samotná možnost, že by se Trump mohl prezidentem stát. V současné době na ni doléhají obavy ze slábnoucí globální ekonomiky, a pokud by rostla pravděpodobnost toho, že se do jejího čela dostane protekcionistický demagog, nejistotu by to ještě zvýšilo. Rizika protekcionismu a snah o větší izolovanost Spojených států by pak mohla dolehnout i na rozvíjející se trhy a zažehnout další finanční krizi.

Ještě horší by mohly být geopolitické důsledky Trumpova volebního vítězství. Zbytek světa se této možnosti hrozí a potichu přemýšlí o tom, jak by musel změnit své vztahy se Spojenými státy. Pro Čínu by zvýšený izolacionismus USA znamenal vítaný vývoj, protože by získala silnější postavení v Asii. Japonsko by muselo brát vážněji svou vlastní obranu, jiné asijské země by se pravděpodobně přiklonily více k relativně stabilní Číně než k Trumpovým Spojeným státům.

Trumpův vzestup je odrazem psychologie frustrace. Lidé ho vnímají jako člověka, který za ně vyřeší obavy ze současného řádu ve světě. Pokud se máme dostat za „trumpismus“, musíme najít i odpověď na současné ekonomické problémy. A čím dříve bude odsunut na okraj společnosti, tím lépe pro USA i celý svět.

Autorem je ekonom Larry Summers.

Zdroj: larrysummers.com


Čtěte více:

Lepšící se americká makro-data jako výstraha pro drahé vládní dluhopisy
03.03.2016 9:10
Oficiální únorové statistiky z amerického trhu práce máme sice před se...
Fed: Ekonomika USA dál expanduje, růst je však nerovnoměrný
03.03.2016 8:51
Ekonomická aktivita ve Spojených státech se v lednu a v únoru dál zvyš...
Adidas loni zvýšil zisk o téměř 30 %
03.03.2016 9:07
Čistý zisk německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas v loň...
Technická analýza - Dolar po dobrých datech osciluje kolem denního pivotu
03.03.2016 9:37
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje okolo denního pivotu a pod a EMA5...

Váš názor
  • Už mi je z té inkorporované demokracie na blití
    03.03.2016 14:14

    Když by se mně někdo zeptal jestli chci demokracie - tak nechci! Radši prezidenský systém a nebo královstí s absolutním monarchou. Je mi zle z té demokratické neschopnosti a z toho, že se každý bojí udělat nějaké nekonvenční nebo kvázi demokratické rozhodnutí a stále vyčkávají. Teď jedu do New Yorku a co udělám jako prvé, že si koupím Donaldovu placku a tričko a bude je nosit! Víc proto BOHUŽEL udělat nemohu!
    Skalar
    • Re: Už mi je z té inkorporované demokracie na blití
      03.03.2016 14:59

      Dnešní systém je paralyzován byrokracií. Jenže starověký Egypt taky dojel na přebujelou byrokracii a to tam neměli ani náznak demokracie. A dnešní Rusko či Čína? Zkus tam bez konexí na vládní elitu podnikat a uvidíš o kolik je takový nedemokratický systém lepší. Takový názory může mít jen někdo, kdo nevytáhnul paty ze zaprděné Evropy.
      ..
  •  
    03.03.2016 11:26

    Už je to trápne ako všetci "odborníci " na Ameriku strašia Trumpom len preto, že vo volebnej kampani používa rétoriku,ktorú chcú ľudia počuť. Ak je niekto úspešný v podnikaní , znamená to že sa vie orientovať vo svete Koniec koncov každý kandidát na US prezidenta po voľbách vsádza na populizmus. Myslím si , že v IQ je ďaleko pred Bushom. V USA sa aj prezident musí riadiť ústavou a zastupiteľskými orgánmi. To,že Trump si hradí väčšinu kampane hradí sám nesedí kadejakým lobbistom,ktorým musel byť každý prezident vďačný za finančnú pomoc vo volebnej kampani.Keď už Američania prežili Mc Caina prežijú aj Trumpa.
    Petrík
    •  
      03.03.2016 14:49

      U Trumpa bych to s jeho úspěchy v podnikání moc nepřeháněl. Jestli je podnikatelský úspěch, aby ti čtyřikrát zbankrotovala firma a ty si přesto zůstal bohatý, protože máš výborné kontakty s politiky (jak sám Trump říká). Tak to je poté Bakala výborný kandidát? Nevím jestli úspěšný podnikatel založí Trump Mortages v roce 2006, tedy v době nejvyšších cen nemovitostí v historii US. Úspěšný je proto, že o tom dokázal lidi přesvědčit a udělal svému jménu dobrou značku pomocí různých show, ale nějak výjimečný podnikatel to vzhledem k jeho dědictví a kontaktům, které získal díky tátovi není. A to že si hradí kampaň ze svého? Zaplatil 250 tisích dolarů ze svého, 7 milionů dostal od občanů a zbylých 17 milionů si půjčil. A z čeho splatí tu půjčku nikdo neví, může to být z vlastního, ale také z dalších kontribucí. Takže to jen trochu fakt o Trumpovi, ale jinak souhlasim, že Trump mění svůj názor tak často, že drtivou většinu blbostí, o kterých mluví nikdy neudělá a jako prezident se začne chovat umírněnějš, na rozdíl od našeho prezidenta.
      Right.
    •  
      03.03.2016 11:45

      Média ovládají rudí sociopati. Nesnesou svobodu projevu obyčejného amerického občana - voliče. Proto tak vzteky vřískají a mají strach z nákazy, aby se stejnou cestou nevydali voliči evropských států. V Trumpovi vidí hrozbu ztráty mocenských pozic a pohodlného života, který vedou na úkor daňových poplatníků.
      Jesse
      •  
        03.03.2016 13:26

        Ještě že nejsme na serveru typu lžidnes, to by Tě agent Bureš okamžitě zabanoval. Problém je, že místo kapitalismu vládne v EU socialismus a místo demokracie paskvil, který je schopný generovat spojení jako "humanitární bombardování" nebo "syrský student inženýrství". Do toho přimíchejme korporace, které by si tak nějak rády vládly samy. A dokud je stádo roztříštěné, budou všichni tihle levouni v klidu.
        Berounskej
  • Hitler a Trump
    03.03.2016 11:24

    Ano, srovnání je to přehnané, ale přeci mají něco společné ! Oba říkají před volbami svým národům co chtějí slyšet = Hitler říkal, že zastaví placení reparací, vybuduje znovu silné Německo, dá všem lidem práci, zbavíme se ponížení z prohrané První války,..atd. Lidé mu dali hlas a on vyhrál demokratické volby. Trump říká, že zastaví příliv migrantů, zničí teroristy, obnoví sílu USA jako supermocnosti, atd. atd. - to chtějí občané USA dnes slyšet. Demokracie tak může k moci přivést Hilera, Stalina ,Trumpa a podobné typy. Pokud se Trump stane prezidentem USA, má nejméně 50 % šanci, tak si všichni budeme muset držet klobouky !!! = svět se bude otřásat v základech !!
    xiluodu
    • Re: Hitler a Trump
      03.03.2016 14:28

      Se divím, že takový obdivovatel Stalina má k Trumpovi výhrady. Trump pozvedne svůj národ na úkor ostatních. Dost možná uzavře s Putinem smlouvu o rozdělení světa ala pakt Molotov Ribbentrop. A většina lidí v Čechách mu fandí. To je podle mě totální důkaz slabomyslnosti.
      ..
      • Diktátoři
        03.03.2016 14:56

        To : .. Ano, Stalina stále obdivuji a děkuji mu za jeho tvrdost a vytrvalost. Kdyby SSSR v té době měl v čele politika typu Daladiera ,Chamberlaina nebo Merkelové, tak si tu dnes takto nepíšeme ! Prostě bychom se asi ve Třetí říši ani nenarodili nějakým těm : "podřadným Čechům" - vystěhovaným za polární kruh poraženého Ruska. A jinak, pakt Molotov Ribbentrop byl SSSR uzavřen až poté, co byly odmítnuty Západem návrhy SSSR na obrannou smlouvu proti Hitlerovi. Ministr zahraničí SSSR Litviněnko ji navrhl Západu hned den poté, co Hitler 16.března 1939 obsadil Prahu. Když byl SSSR odmítnut v Paříži a Londýně, tak se obrátil na Berlín. Já bych to udělal taky. Stain se v zájmu vlastníh svého národa snažil získat čas na budování obrany, počítal s tím, že ho Hitler napadne. Bohužel o paktu Molotov Ribbentrop naše státní propaganada lže, vždy hovoří až o tom druhém dějství, to první, kdy chtěl SSSR spolupracovat na obraně s Londýnem a Paříží se dnes pilně zamlčuje.
        xiluodu
        • Re: Diktátoři
          03.03.2016 15:15

          Nemůžete omluvit činy masového vraha po téměř třetinu století jedním "dobrým" rozhodnutím jak získat čas před válkou. Podobně "dobré" rozhodnutí byla Mnichovská dohoda, která taky přinesla spojencům čas. A SSSR vyhrála válku díky počtu lidí, odhodlání způsobené strachem z nacismu, zásobám ze západu a Stalinovo relativně nízkou angažovaností ve válečném rozhodování. Jinak k té Merkelové, troufám si tvrdit, že dnes Německo má větší vliv nad Evropu, než měl Hitler v době největších úspěchů.
          Right.
        • Re: Diktátoři
          03.03.2016 15:10

          Prostě Francie ani Británie Stalinovi nevěřily. jak se ukázalo po válce zcela oprávněně. Mimochodem jak přispělo masové vraždění v Katyni obraně před Hitlerem?
          ..
          • Vraždění
            03.03.2016 15:33

            TO :.. Mimochodem, jak přispělo zavraždění 7 milionů Indiánů v USA při jejich kolonizaci Evropany a nebo 2 miliony zavražděných Vietnamců v období 1964-73 ? k dobrému obrázku USA ve světě ??
            xiluodu
            • Re: Vraždění
              03.03.2016 18:31

              Co má Stalin společného s Trumpem?
              Jesse
            • Re: Vraždění
              03.03.2016 17:58

              Sice si konečně pochopil, že indiáni vyvraždili Evropani, ještě pochop, že USA vznikla později.
              Velkamedvědice
            • Re: Vraždění
              03.03.2016 15:38

              Jako vždy když máš obhájit vraždění milovaného Stalina vytáhneš indiány. Příště vytáhni i vraždění Čingischána a Pol-Pota.
              ..
            • Re: Vraždění
              03.03.2016 15:36

              To:.. Jenom pro srovnání čísel. USA napadly roku 2003 Irák, kde ropzoutaly válku ve které zahynulo kolem 250 000 nevinných lidí, Stalin v Katyni zavraždil 22 000 polských důstojníků. Pokud srovnáme dvě "akce" Katyň a Irák, pak nám vychází, že G.W.Bush byl 10 krát větším vrahem jak Stalin !!!
              xiluodu
              •  
                03.03.2016 15:41

                A co rozpoutání hladomoru na Ukrajině nejméně desetkrát tolik obětí než v Iráku.
                ..
                • Hromadné vraždy
                  03.03.2016 17:44

                  TO:.. Kdybych měl spočítat celkové oběti západního kolonialismu za 19 a 20 století v Indii, Asii, Africe a Jižní Americe, tak by to bylo gigantické číslo překonávající bezpochyby i Stalina. Z koloniálních válek jen náhodně vybírám : USA proti Filipínám, Francie v Indočíně a Alžírsku, Anglie Opiové války v Číně, Anglie útoky na Afganistán, Itálie válka v Habeši, ...atd.atd.atd. Ten soupis by byl nekonečný, stejně jako počet mrtvol domorodců.
                  xiluodu
                  • Re: Hromadné vraždy
                    03.03.2016 18:00

                    A přesto všechno je Stalin úchylný parchant a milují ho jenom zrůdičky.
                    Velkamedvědice
                    • Stalin
                      03.03.2016 20:16

                      Pokud mým rodičům a tedy i mně zachránil Stalin život, což je pravda, tak ho budu milovat. Co si o něm myslí ostatní, je mi zcela jedno. Ať ho nenávidí ti, které poškodil, já to nebyl. Těžko mne někdo může nutit, abych ho nenáviděl. Když USA potřebovaly roku 1945 vyhrát tválku proti Japonsku, tak svrhly atomovku na Hirošimu = zabily tam všechny civilisty = 100 000. Když dnes potřebuje Rusko vyhrát válku v Sýrii a jeho bomby tam zabíjejí civilsty , tak mu za to spíláme.Neměříme náhodou Rusku dvojím metrem ?? Dnes byl v MF Dnes zveřejněn průzkum veřejného mínění v Rusku ,kde bylo zjištěno, že 40 % Rusů považuje Stalinovu éru za výborné období dějin.
                      xiluodu
                      • Re: Stalin
                        03.03.2016 20:39

                        Mému dědečkovi zachránil život Hitler, když ho zraněného nechal nastoupil do letadla ve stalingradském kotli. Přesto si myslím že Hitler i Stalin byli oba neskutečné zrůdy.
                        ..
    • Re: Hitler a Trump
      03.03.2016 11:48

      Nepřeháněj to s tím strašením, je to trapné. Opisuješ Žantovského nebo komentátorky ČT?:-))
      Jesse
  • Trump neškodí, ale prospívá
    03.03.2016 11:20

    Právě proto, že ukazuje na deformace, které pseudodemokraté způsobili. Tak například Obamova zdravotnická - nikoli "zdravotní" reforma je paskvil, který by péči o nemocné v USA dostal na úroveň středověkých ranhojičů. Tento paskvil v zákonech civilizované země nemá co dělat. A propos - Trumpovi se připisuje výrok Lva Nikolajeviče Tolstého („Je lepší žít jeden den jako lev, než sto let jako ovce,") panu Benito Mussolinimu - také jedna ze snah o dehonestaci pana D. Trumpa! To, že pan B. Mussolini dílo L.N. Tolstého znal a z tohoto často citoval, ví v Italii každé školou povinné dítě!
    Jesse
    • Re: Trump neškodí, ale prospívá
      03.03.2016 11:35

      TO :Jesse Pokud v USA nemělo žádné zdravotní pojištění kolem 50 milionů lidí, tak s tím v nejsilnější ekonomice světa bylo nutné něco udělat ! V USA se běžně stávaly případy, které si v ČR vůbec neumíme ani představit ! Třeba člověk s vysokou horečkou a zápalem plic byl v zimě ponechán na mrazech svému osudu na ulici, protože když zaklepal na dveře ordinace, tak se ho tam hned zeptali u koho je pojištěn. A když řekl, že nikde, tak ho vyhodili na mráz bez ošetření. U nás i člověk dlouhodobě nezaměstnaný je zdravotně pojištěn , takže když budu rok hledat práci a přitom dostanu zápal plic, tak budu ošetřen a nezmřu vysílením na ulici jako v USA ! Nevím opravdu, zda mají v nejsilnější ekonomice světa umírat lidé na ulici na takové "vážné choroby" jako je : chřipka, zápal plic, zánět zubů, slepé střevo, ...atd. atd.
      xiluodu
      • Asi ne
        03.03.2016 11:58

        Když vás z pracáku v Čr vypakují tak jste na tom hůř než v USA. Naskáče vám dluh a exekutoři si vás už rozeberou a skapete na ulici, V USA se neklepalo na ordinace, ale chodilo se na pohotovost, která byla zdarma. Byly i sítě ordinací zdarma nebo zaplať kolik můžeš. K tomu pokud jste tak moc chtěl povinně platit zdravotní pojištění , tak existovali státy kde bylo povinné. Nebo jste se mohl přestěhovat do okrsku , které měly dohodu třeba s univerzitní nemocnicí na svém území a ošetřování občanů okrsku nemocnici propláceli. USA neměl pojištění ten kdo nechtěl. A Obama to moc nezměnil. Nepojištěných je snad jen o 10 mil. míň. Obama jen přihrál obrovské částky pojištovnám , které zdražily na dvojnásovek i víc , protože lidi to koupit musí. Kdyby to bylo v USA tak hrozné tak by z USA prchali do Čr, ale oni lidi i po 89 prchali/jí do USA.
        Ford
        • Re: Asi ne
          03.03.2016 17:49

          TO: Ford Znám několik Američanů, kteří se natrvalo usadili v ČR. Většinou učí angličtinu. V ČR se jim více líbí jak v USA. U nás oceňují klidný život bez stresů, perfektně fungující hromadnou dopravu, právě ono české zdravotnictví, prakticky žádný rasismus, to, že se u nás trapně nekastujeme podle výše nahrabaného majetku, nízkou kriminalitu atd.atd.
          xiluodu
          •  
            03.03.2016 18:05

            Já myslim, že rarsista si ty, podle toho, jak se často vyjadřuješ o američanech a neskrytě jim přeješ smrt. A několik je opravdu dětským důkazem, že se sem stěhuje více američanů než čechů do ameriky..o))
            Velkamedvědice
            •  
              04.03.2016 9:30

              "Američané" jsou rasa ? To jsou mi věci. Jaký výjimečný intelekt toto dokázal vypotit ?
              Peté13
        • Re: Asi ne
          03.03.2016 14:53

          Naskáčí ti dluhy, ale pojištěn jsi pořád, i když neplatíš. Máš dluh na pojistném. kartičku pojištovny ti neseberou a každý lékař se smlouvou s danou pojišťovnou tě ošetří.
          ..
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university