Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odvážný Draghi a ECB – pozitivní zprávy pro banky, trhy a skutečnou ekonomiku

Odvážný Draghi a ECB – pozitivní zprávy pro banky, trhy a skutečnou ekonomiku

11.03.2016 13:39
Autor: Pavel Daniel

Odvážný postoj, politika zahrnující více stimulů, či dotace evropských bank. I taková hodnocení se objevují v komentářích finančních specialistů ke včerejšímu rozhodnutí Evropské centrální banky podpořit dalšími stimulačními opatřeními ekonomiky kontinentu.

Trhy a reálná ekonomika posledním rozhodnutím ECB získají

„Po zklamání v prosinci 2015 se nyní jedná o odvážný postoj od Maria Draghiho a ECB, což by mělo být pozitivní pro finanční trhy, ale ještě důležitější pro reálnou ekonomiku,“ uvedl George Efstathopoulos, portfolio manager ve Fidelity International. Podle něj od té doby, co Japonská centrální banka (Bank of Japan) na počátku roku 2016 představila negativní úrokové sazby tím, že přijala třístupňový systém, se evropští investoři obávali podobného scénáře, který by ještě více stlačil čisté úrokové marže evropských bank. To by mělo dopad nejen na ziskovost bank, ale také na jejich schopnost poskytovat více úvěrů a podstupovat rizika.

„Místo toho nyní prostřednictvím nové řady LTRO (Long Term Refinincing Operations = úvěry poskytnuté v rámci programu dlouhodobých refinančních operací) budou banky v podstatě dotovány, aby začaly půjčovat. To je velké plus pro bankovní sektor, který byl v posledních měsících přeprodán a pod tlakem,“ uvedl George Efstathopoulos. Nárůst programu nákupu aktiv o 20 miliard euro je podle George Efstathopoulose odvážnější než očekával trh. Kromě toho seznam aktiv způsobilých pro pravidelné nákupy se nyní rozšířil o dluhopisy s investičním stupněm, což je pozitivní pro riziková aktiva, v době, kdy jsou spready korporátních dluhopisů obchodovány na úrovni maxima letošního roku. Periferní státní dluhopisy budou mít z tohoto také prospěch, protože ECB si bude moci nyní koupit více ze svého nesplaceného dluhu.

Politika více stimulů

Podle Matta Siddleho, portfolio managera Fidelity European Growth Fund, ECB přistoupila k politice zahrnující více stimulů. „Zatímco snížení depozitní sazby u bank bylo předem dobře komunikováno (o 10bp na -0,40%) a podle mého názoru má nyní malý faktický stimulační účinek na reálnou ekonomiku, je to právě nákup aktiv, kde jsme zažili překvapení. Hovořili jsme o potřebě ECB přijmout více kreativní opatření a oni tak opravdu učinili. Tím, že zahrnuli firemní dluhopisy do seznamu aktiv, která lze nakoupit, stejně tak, že navýšili objem měsíčních nákupů v rámci programu nákupu aktiv o 20 mld. na 80 mld. měsíčně,“ vysvětlil Siddle.

Toto přidání firemních dluhopisů do seznamu aktiv má podle Matta Siddleho dva hlavní stimulační účinky na reálnou ekonomiku: „Přidáním nového kupce omezí interval, který firmy musí zaplatit a tím budou pro firmy půjčky levnější a bude investováno do reálné ekonomiky a budou vytvářena nová pracovní místa,“ uvedl Siddle. Toto má podle něj také jemný, ale významný přínos ke zlepšení tržní likvidity v těchto dluhopisech. Odstraňuje to jedno z rizik zpomalení finančního systému a jeho účastníků (včetně bank, ale hlavně pojišťoven, jejichž kapitálové požadavky jsou spojeny s těmito firemními spready), kde odliv ve třídě méně likvidních aktiv by mohl pohnout se spready (jak jsme viděli v lednu u některých bankovních dluhopisů) více než by bylo ekonomicky odůvodnitelné a mohlo by zbytečně utlumit aktivitu reálného světa.

Půjčky na záporný úrok

David Simner, portfolio manager, Fidelity International soudí, že po prosincovém zklamání aktuálně ECB oznámila silnou řadu opatření, která překvapila i ty nejvíce "holubičí" prognostiky. „V současné době máme tedy v Evropě kvantitativní uvolňování spolu s dluhopisy s investičním stupněm vydané nebankovními společnostmi způsobilé nyní pro nákupy ECB,“ upřesnil David Simner. Kromě toho nová LTRO podle něj umožní evropským bankám půjčit si peníze od ECB za záporný úrok, který teoreticky může být až -40bp (nová úroková sazba pro vklady po snížení o 10bp) po dobu 4 let, přičemž bude záviset na množství úvěrů, které budou poskytnuty reálné ekonomice. „To by mělo podpořit další poskytování úvěrů domácnostem a podnikům, nižší náklady na úvěry a významně snížit náklady bank na kapitál,“ doplnil David Simner.

ECB také snížila svou MRO (Main Refinancing Operations) sazbu na nulu a zvýšila objem měsíčních nákupů na 80 miliard EUR měsíčně, což je více, než se čekalo, a znamená to další pozitivní vývoj pro evropské instrumenty s pevným výnosem. „Evropské úvěrové trhy budou těžit z rozhodnutí ECB, protože se zmírní úvěrové podmínky, zatímco ECB bude nyní aktivním hráčem na evropském trhu podnikových dluhopisů. S rozšířením o index evropských firemních dluhopisů s investičním stupněm na nejvyšší úroveň za poslední 2 roky, zde existuje do budoucna prostor pro další utahování a ještě lepší výkony,“ uzavřel David Simner.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.