Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok těžkého hledání bezpečných přístavů

Rok těžkého hledání bezpečných přístavů

15.03.2016 12:20

Tento týden bude z hlediska dat spíše americký – v úterý se dozvíme, jak se v únoru vyvíjely maloobchodní tržby, ve středu přijde na řadu inflace a trh nemovitostí a vše bude zakončeno večerním rozhodnutím Fedu o dalším směru americké monetární politiky. Naštěstí to začíná vypadat, že na konci roku 2015 došlo skutečně jen k přechodnému zpomalení americké ekonomiky a situace se nyní obrací. Pro ekonomiku globální a také pro akciové trhy sice není žádná sláva, když v ní je v podstatě jen jediné významnější centrum stability. Ale je to stále o mnoho lepší, než když v ní není takové centrum žádné.

Témata (ne)nebezpečí a (ne)stability podle mne budou v popředí našeho zájmu po většinu tohoto roku (a možná ještě déle). Co by to mohlo znamenat pro trhy možná hezky vystihuje prosté shrnutí jejich celkového vývoje během dosavadních dnů a týdnů tohoto roku. Z grafu je patrné, že prudce posílil VIX index, což neznamená nic jiného, než že prudce vzrostla volatilita na akciových trzích. Reakce zlata, amerických vládních dluhopisů a německých dluhopisů – Bundů, je s takovým vývojem plně v souladu - vše se vydalo nahoru. Zlato bylo v čele rally těchto bezpečných přístavů a připsalo si více než 15 %. Index MSCI world v prostředí vysoké volatility a nejistoty ztratil více než 10 %.

aa-1


Druhý graf ukazuje dlouhodobější vývoj bezpečných přístavů – konkrétně klouzavé korelace mezi jednotlivými bezpečnými přístavy (zlato, americké vládní dluhopisy, japonský jen a švýcarský frank) a akciovými trhy ve vyspělých zemích. Pokud by se akciový investor pokoušel o zajištění svých akciových investic (o snížení celkové volatility portfolia), hledal by aktivum s nejnižší korelací vůči akciovým trhům. Z grafu je zřejmé, že po roce 2008 takto fungovaly zejména US vládní dluhopisy a japonský jen. U zlata a švýcarského franku už je obrázek smíšený.

aa-2

Co si z výše uvedeného vzít? Pokud někdo cítí, že je čistě hodnotovým a dlouhodobým akciovým investorem, výše uvedené je pro něj maximálně zábavným počtením. Takový investor prostě vybírá tituly, které se mu zdají podhodnocené, a kupuje je s tím, že jej nezajímají relativně krátkodobé fluktuace trhu. Diverzifikace jej zajímá maximálně v rámci akcií.

Z tohoto výchozího bodu se pak pohybujeme směrem ke stále větší snaze o diverzifikaci napříč různými aktivy. Jak čtenáři mých příspěvků už dávno zjistili, nejsem žádným zlatomilcem výmarského typu, ale oněch často skloňovaných 5 % portfolia investovaných do zlata podle mne není špatným nápadem. Důležité je rozhodnutí, proti čemu se vlastně zajišťujeme. Pokud je to vysoká inflace, poslouží různé finanční deriváty odvozené od zlata (včetně ETF). Pokud se zajišťujeme proti (neiflačnímu) kolapsu systému, poslouží jen a pouze to, na co se dá šáhnout. Pokud nevěříme ani ve vysokou inflaci, ani v kolapsy, ale ostatní v ně věří, stačí opět jen finanční deriváty.

S vládními dluhopisy je to obecně jednoduché. V současné době minimálních výnosů jsme ale ve specifickém situaci, kdy se výhody držení těchto aktiv poněkud zcvrkávají. Ohledně investic do měn typu japonského jenu, či švýcarského franku hovoří historie také celkem jasně, ale ani zde si nejsem jist, jak moc se bude budoucnost s touto historií rýmovat – přesněji řečeno, která část historie tomuto rýmu poslouží. Provést tedy nějakou jednoduchou diverzifikaci a zakotvení v bezpečných přístavech není už nějaký čas zrovna jednoduché. Snad přicházející ekonomická data budou posilovat pocit stability.

 

Čtěte více:

Komentář analytika k výsledkům ČEZ - Cíle pro 2015 splněny, výhled na 2016 ovšem slabý…
15.03.2016 10:24
Skupina ČEZ zveřejnila své výsledky za 4Q15. Tržby dosáhly velmi soli...
Dividendové miniportfolio - Evropa
15.03.2016 11:45
Finanční trhy se v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodně nenudí. Pr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.