Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anbang: Příběh čínské firmy, která začínala u auto-pojištění a dnes kupuje luxusní hotely

Anbang: Příběh čínské firmy, která začínala u auto-pojištění a dnes kupuje luxusní hotely

15.03.2016 15:48
Autor: Pavel Daniel

Příběh od nuly ke hvězdám připomíná působení čínské pojišťovací společnosti Anbang Insurance Group Co. na globálním trhu. Ta tento týden koupila od investiční skupiny Blackstone společnost Strategic Hotels & Resorts Inc. za 6,5 miliardy amerických dolarů. V portfoliu čínské společnosti je ale už i ikonický hotel v americkém New Yorku - Waldorf Astoria – který firma koupila v roce 2014 za 1,95 miliardy dolarů. Podle agentury Reuters naplňuje vlastník společnosti Anbang, Wu Xiaohui, svou vizi: „Anbang bude mít globální stopu. Za deset let budeme mít firmy na všech světových kontinentech," citovala agentura Reuters jeho vyjádření z projevu na Harvardově univerzitě v roce 2015.

Světové zpravodajské agentury ale řeší otázku, odkud se vlastně vzala společnost, která se před 18 měsíci doslova vynořila z neznáma a která nyní uzavírá kontrakty v řádech desítek miliard dolarů. Jedno je jisté – firma vznikla v roce 2004 a začínala jako prodejce auto pojištění a majetku. Postupně se i díky působení řady byznysmenů a příbuzných vlivných čínských politiků vyšvihla do první ligy globálního světa nemovitostí a financí. Majitel Anbangu aplikuje při vyhledávání investic agresivní akviziční strategii, která se opírá o nákupy ziskových firem, které financuje v hotovosti, pocházející z prodeje pojistných produktů a dalších zdrojů. Obchodní partneři popisují Wua jako vášnivého, netrpělivého a velmi ambiciózního člověka, který často cestuje soukromým letadlem v doprovodu týmu asistentů.

Anbang Insurance Group Co. investovala 12,8 miliardy dolarů do sítě hotelů společnosti Starwood a do 16 luxusních zařízení, včetně Four Seasons v americkém Washingtonu DC, které vlastnila firma Strategic Hotels & Resorts Inc. Podle dostupných zdrojů disponuje Anbang aktivy v hodnotě 253 miliard dolarů, které chce převést do globálních investic. V roce 2015 Anbang koupila americkou pojišťovací společnost Fidelity & Guaranty Life za 1,6 miliardy dolarů a vyplatila kolem jedné miliardy dolarů za převzetí jihokorejské Tong Yang Life Insurance Co. Číňané vlastní i kontrolní balík akcií belgické pojišťovny Fidea, holandské pojišťovny Delta Lloyd a vyjednávají o převzetí jihokorejské divize pojišťovny Allianz.

A v Číně? Tam skupina Anbang vlastní většinový podíl v China Minsheng Banking Corp Ltd, největší soukromé bance v zemi a je také významným akcionářem v China Vanke Co, největším rezidenčním developeru v Číně. Podle agentury Reuters se vlastní příběh Anbangu začal psát kotací malého konsorcia soukromých i státních investorů v čele se Shanghai Automotive Industry Group Corp., mateřské společnosti státem vlastněného výrobce automobilů, která provozuje společný podnik s General Motors a Volkswagenem. Tento podíl později koupila státem vlastněná China Petrochemical Corp.

Anbang je vlastníkem licencí k prodeji majetku, životnímu a zdravotnímu pojištění, a působí na trhu penzijního připojištění a správy aktiv. A i když skupina nezveřejňuje své finance, říká, že od prosince 2014 se hodnota jejích aktiv více než zdvojnásobila. Dvě dceřiné společnosti, Anbang Life Insurance a Anbang Annuity Insurance navýšily hodnotu majetku ve fondech za rok 2015 na 7,53 miliardy dolarů a to především díky strategii prodeje vysoce výnosných univerzálních životních pojistek.




Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university