Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Pomáhat uprchlíkům společně

Project Syndicate: Pomáhat uprchlíkům společně

05.04.2016 16:00

Pro ochranu uprchlíků a migraci bude letošní rok zřejmě nejvýznamnější od podpisu ženevské úmluvy z roku 1951. Podle toho, jaká rozhodnutí učiníme, buď pomůžeme vytvořit otevřenější společnosti, založené na silnější mezinárodní spolupráci, anebo nahrajeme autoritářským vládám a jejich nacionalistickým programům. Musíme se tedy tématu věnovat s mimořádnou naléhavostí a vážností úmyslů.

Uprchlická a migrační krize ve Středomoří, Asii, Africe a Střední Americe vede k rozsáhlému a otřesnému lidskému utrpení. Význam této skutečnosti je mimořádný, neboť neposkytnutí pomoci těm nezranitelnějším odráží neobvyklý rozklad morálky v mezinárodním společenství.

Hrozí, že ztratíme kolektivní chápání toho, proč je důležitá multilaterální soustava a mezinárodní spolupráce. Když odmítneme chránit ty, kdo čelí perzekuci, nejenže je vystavujeme nebezpečí, ale také podvracíme principy občanské svobody a ohrožujeme svou vlastní svobodu.

Loňský rok nám předložil doslova milion připomínek, že systém ochrany uprchlíků selhává. Každý žadatel o azyl, který odvážně překročil Středozemní moře, nám vypověděl, že v prvních zemích azylu něco není v pořádku.

Jak jsme mohli dopustit, aby Jordánsko, Libanon a Turecko nesly břímě hostitele bezmála pěti milionů uprchlíků se zanedbatelnou podporou od zbytku světa? Zajistit přijatelnou míru podpory pro jednoho uprchlíka vyjde na nejméně 3000 dolarů ročně; mezinárodní společenství poskytlo jen malý zlomek této částky. Když už se trhliny v systému proměnily v zející díry, uprchlíci hlasovali nohama.

Ve snaze odvrátit jejich příchod pak zpanikařená Evropská unie – kolébka systému mezinárodní ochrany – ohrozila svou tradici lidských práv a základních standardů azylového práva. Signál, který to vysílá do zemí v první linii – že není nutné zcela dodržovat pravidla ochrany –, by mohl být pustošivý.

S mylným přesvědčením, že k zajištění vlastní suverenity je třeba jednat jednostranně, se vlády vzepřely mezinárodnímu přístupu k migraci. Jak ale neúprosně ukázalo dění ve Středomoří, takový přístup je sebezničující. Jeho výsledkem je přelud suverenity, podkopání věrohodnosti demokratických vlád a multilaterálního systému a posílení moci pašeráků a autoritářských populistů. Musíme tento sešup zastavit.

Systémová globální krize vyžaduje systémovou globální reakci. Než se světoví lídři v září sejdou na Summitu OSN o přístupu k rozsáhlým pohybům uprchlíků a migrantů, světové společenství si musí připustit, co se stalo špatně – a shodnout se na způsobu řešení.

Namísto přesouvání břemene bychom měli začít zodpovědnost sdílet. Nejrozumnějším způsobem jak zajistit národní suverenitu je minimalizovat rizika, jimž migranti čelí během snahy dostat se do bezpečí, a maximalizovat prostředky, které mají k dispozici, aby si vytvořili produktivní život.

K dosažení tohoto cíle jsou zapotřebí tři věci. Zaprvé musíme využít politického potenciálu kolem uprchlického tématu, abychom dospěli k závazkům ke konkrétním zlepšením mezinárodního systému ochrany a snížili zranitelnost všech migrantů.

Je prostě nepřijatelné, že lví podíl břemene je nuceno nést pouhých deset zemí, že 86 % uprchlíků přebývá v rozvojovém světě a že ročně dojde k přesídlení méně než sto tisíc osob. Podpora uprchlíků není dobrovolná a nesmíme dovolit, aby se zodpovědnost odvíjela od pouhé blízkosti ke krizi.

Nesmíme už z roku na rok, od krize ke krizi, žadonit o závazky (které velice často nejsou splněny). Měli bychom spočítat, kolik podpora nucených migrantů a zemí, které jsou jejich hostiteli, stojí – jako bychom sestavovali rodinný rozpočet – a pak kolektivně přispět nezbytným financováním v kontextu dlouhodobého plánu.

Musíme také posílit svou schopnost hostit uprchlíky prostřednictvím přesidlování a dalších právních postupů, jako jsou studentská a pracovní víza či víza směřující ke sjednocení rodiny.

Zadruhé, posílení systému mezinárodní ochrany vyžaduje, abychom nově uvažovali o samotné myšlence naší zodpovědnosti vůči uprchlíkům. Nemůžeme si nadále dovolit přistupovat k nim jako k přítěži v trvalých táborech. Namísto toho jim musíme pomoci stát se aktivními, přispívajícími členy našich společenství. Náš model se musí zakládat na úplném a co nejvčasnějším začlenění uprchlíků do trhů práce a do škol. A musíme se zavázat, že děti nikdy nebudeme držet ve vazbě.

Konečně si systém OSN musí vytvořit větší kapacity k řešení migrace a dát migrantům silnější hlas na globální úrovni. Jedině pak budeme schopni dohodnout se na souboru závazků ke snížení rizik, s nimiž se střetají všichni migranti, aby byla poskytována záchranná pomoc na moři, nabídnuty bezpečné cesty k přesídlení a zajištěna zákonná identita.

Míra veřejné a politické pozornosti, jíž se uprchlíkům a migraci letos dostává, se pravděpodobně nebude opakovat za mého života ani za života příští generace. Podmínky pro život mnoha lidí – obecně o životě člověka ani nemluvě – se zlepší nebo zhorší podle toho, jak této příležitosti využijeme.

Peter D. Sutherland, bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace, komisař EU pro hospodářskou soutěž a předseda legislativní rady irské vlády, je zvláštním zástupcem generálního tajemníka OSN pro mezinárodní migraci a rozvoj.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Využívá Rusko uprchlíky na destabilizaci Evropy?
05.04.2016 14:00
Někteří politici v Evropě se domnívají, že Rusko hraje aktivní roli v ...
Schyluje se k válce Tesla vs. GM nebo to bude symbióza?
05.04.2016 13:01
Před nedávnem rozvířila pozornost zpráva společnosti Tesla Motors, kdy...
Zahraniční obchod USA vytváří stále větší deficity
05.04.2016 14:44
Schodek zahraničního obchodu Spojených států se za únor opět o něco ro...

Váš názor
  •  
    11.04.2016 11:21

    autor " Peter D. Sutherland, bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace, komisař EU pro hospodářskou soutěž a předseda legislativní rady irské vlády, je zvláštním zástupcem generálního tajemníka OSN pro mezinárodní migraci a rozvoj".....inu, koho chleba jíš, toho písen zpívej....prosím milí angličané, ukažte že máte koule a dejte nám ostatním v červnu příklad...takhle už to fakt dál nejde, aby tlupa lehkoživných pomatenců předepisovala ostatním. prosím milé odborníky, aby mi konretizovali negativní dopady vystoupení z EU, já pořád vidím jen samá pozitiva...
    keris
  • nejlepší by bylo
    08.04.2016 9:51

    Kdyby jsme si zase zvolili a vytvořili vládu komunistů. Ted' je jich tam skoro polovina a už ani migrant k nám nechcou. Kdyby to bylo jako za Klémy nebo Husáka tak by je ani nenapadlo k nám jezdit. Už ted' od nás utíkají. Leda že se to Zemanovi hodí a změní názor a začne k nám zvát Čínany. To bude slávy abudeme je zase vítat s otevřenou náručí a mávátky jak v minulých věčných časech.
    .
  • Tohle už je fakt
    06.04.2016 16:22

    nechutný. Sluníčkové propagandy máme přece denně dost v mainstreamových médiích, tady mají být ekonomické zprávy a analýzy.
    MrBurnes
  • Bildberg
    06.04.2016 8:34

    Milá Patrie, i ty ?! I ty jsi placena Bildbergem ?? O autorovi toho článku doporučuji následující : http://svobodnenoviny.eu/evropa-potrebuje-vice-uprchliku-z-afriky-a-syrie-prohlasil-clen-skupiny-bilderberg-a-sef-goldman-sachs-international/ Těmto chlapcům vytvoření nového typu otroka v Evropě evidentně nedá spát.
    tikitom
  •  
    05.04.2016 21:41

    Kam to ta Patria dotáhla ? Na novodobé Rudé Právo. Mazec.
    ignác
  • Never
    05.04.2016 20:03

    jak je možné, že uprchlíci prchají z Domu míru / t.j. území ovládaného islámem/ do Domu války / t.j. neislámských zemí??? Jak je možné, že pavověrní muslimové žádají o pomoc ďaury /nevěřící/ ??? Proč se obyvatelé islámských zemí neseberou a nezakroutí krkem džihád podněcujícím immámům - a byl by pokoj . Vždyť lidí tam je jako maku a utloukli by immámy čepicemi - tedy sorry turbany, nebo fezy. Nepomůžu jim !!! Protože pracuji. Pracuji intenzivně a tvrdě, aby má vlast vzkvétala, zvelebuji dům a živíme s manželkou 3 prebuscentní děti. Nepracuji proto , abych živil přivandrovalce, kteří mají stále nataženou ruku, stále jim je vše málo vyznávají náboženství, které jim přikazuje zabít mne, jakmile to uznají za vhodné. NE , NE A 100X NE !!! A´t máte propangandu jakou chcete.
    občan
    • Re: Never
      06.04.2016 8:43

      Nemohou kroutit krkem imámům, neboť je psáno v koránu : džihád mečem je podporován džihádem jazyka. Tedy muslim který by konal proti imámům by se postavil proti džihádu a stal by se z něj murtadd, tedy odpadlík. Mírní muslimové tak nejsou správní muslimové, i přesto ovšem pomáhají svým bratrům viz.Brusel.
      tikitom
    • Re: Never
      05.04.2016 20:16

      Asi si nas**anej, ale ne zastrašený..jak s oblibou píší mnozí politici
      el mrcoch
  •  
    05.04.2016 17:00

    Milá Patrie, docela vás sleduji, ale z investičních důvodů. Neomarxistickou propagandu nechce prosím třeba Britským listům. Od toho tady snad nejste. a jestli má někdo z vás potřebu sluníčkové exhibice, ať jde pracovat do neziskovek!!!
    alda
  • clovek by rekl
    05.04.2016 16:18

    ze server o investovani muze byt max. bear/bull... a ne slunickove multikulti antirusky platek... :-(
    neo029
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university