Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zhodnocení výhledu na rok 2016 po proběhnuvším 1Q

Zhodnocení výhledu na rok 2016 po proběhnuvším 1Q

11.04.2016 13:15
Autor: Tomáš Sýkora, Patria Finance

První kvartál letošního roku utekl jako voda, a je proto na čase podívat se na zhodnocení investičních doporučení. Během tohoto týdne pak zveřejníme aktualizovaný pohled našich investičních stratégů na jednotlivé třídy aktiv.

První kvartál letošního roku přinesl finančním trhům skutečně dramatické chvilky. Hned v úvodu roku investory značně znejistěla situace v čínském hospodářství. Obavy o tvrdé přistání tahouna růstu globální ekonomiky rozdmýchaly sérii výprodejů rizikovějších aktiv. Pomyslný olej do ohně poté přilil prudký propad cen ropy. Ten sice v delším horizontu slibuje podporu spotřebě domácností, které ušetřily na levnějším benzínu, v perspektivě kratší nicméně vede k osekávání těžebních operací průmyslových podniků a propadu zisku navázaných dodavatelů.

V první polovině února pak trhům zasadila ránu obava o schopnost německé Deutsche Bank splácet vybrané dluhopisové tranše. V návaznosti na nedávné zkušenosti (Lehman Brothers, bankovní krize v eurozóně) se řada investorů postavila k problému skutečně skepticky, což ostatně odrážel prudký nárůst v hodnotě CDS kontraktů (pojištění proti defaultu) u řady evropských bank.

Napětí nicméně v průběhu kvartálu částečně odeznělo. Dopomohla tomu lepšící se data klíčových ekonomik, explicitní uklidnění Deutsche Bank o schopnosti splácet své závazky a pozadu s podporou nezůstaly ani centrální banky. ECB v březnu představila další uvolnění své měnové politiky, když hlouběji do záporu stlačila depozitní sazbu a navýšila objem prostředků v rámci kvantitativního uvolňování. Taktéž přislíbila spuštění dlouhodobých refinančních operací, které bankám umožní půjčit si u ECB dodatečnou likviditu za referenční (nulovou) či dokonce depozitní (-0,4 %) sazbu.

Na opačném břehu Atlantiku Fed rozhodl o pozdržení dalšího kola zvyšování sazeb, což doplnil poměrně holubičí rétorikou. V kontextu pak vrcholná instituce americké měnové politiky snížila výhled na letošní počet zvýšení sazeb ze čtyř na dvě. Ve výhledu na rok 2016 jsme predikovali 2-3 zvýšení.

Kroky centrálních bank nemohly nechat finanční aktiva chladnými. K historickým minimům klesly výnosy německých i amerických státních dluhopisů, když roli sehrál výhled pomalejší inflace, nadále uvolněná měnová politika a také napětí na trzích, které zvyšovalo poptávku po bezpečných aktivech. Vůbec se nedařilo dolaru, který oslabil jak na páru s eurem (-4,75 %), tak proti japonskému jenu (-6,4 %). Divergence měnových politik a přeci jen příznivější výhled amerického hospodářství by měl nicméně dle našeho názoru přihrát dolaru ztracené zisky. Naopak v souladu s naším předpokladem oslabila britská libra, kterou níže tlačí obavy z červnového referenda o setrvání země v EU. I nadále věříme v setrvání ostrovní země, s nímž by posléze mohlo být spojeno posílení libry.

Po sérii úspěchů z minulého roku jsme tentokrát neuspěli s naší preferencí akcií rozvinutých ekonomik. Evropské akcie od začátku roku ztratily přes 8 % (Stoxx 600 Europe), v USA index S&P 500 kvartál uzavřel na červené nule. Především vývoj v Evropě je pro nás zklamáním. Oproti USA je hospodářství starého kontinentu v užší spolupráci s potenciálně rizikovou Čínou, i přes částečné zklidnění navíc na trzích zůstává obava o zdraví bankovních institucí, které představují významnou váhu v akciových indexech. Probíhající restrukturalizace bankovních domů sice slibují posílení kapitálové pozice a vylepšení hospodářských čísel, prozatím nicméně trhy reflektují spíše přechodné obtíže (náklady restrukturalizace). Stranou zájmu taktéž přes přechodné nadšení zůstává podpora ze strany ECB v podobě dlouhodobých refinančních operací, či faktického ukončení procesu snižování depozitní sazby tlačícího na marže bank. Právě bankovní sektor pak bohužel představuje největší zklamání mezi našimi doporučeními.

S ohledem na množící se rizika jsme při výběru akcií zdůrazňovali selektivní strategii. Jedním z povedených témat bylo zařazení Dollar General (+19 %) z preferovaného sektoru spotřebního zboží. Kvartální kapitálový výnos hlásí například i stálice mezi našimi doporučeními Apple, která nejprve trh vyděsila zhoršením výhledu, posléze se ale začala šplhat zpět. Dopomohlo tomu mj. představení nového menšího modelu iPhone SE. Naopak se ztrátou v řádech jednotek procent zakončila období vybraná jména zdravotnického sektoru (Pfizer, Abbvie).

Na českém akciovém poli jsme preferovali „dividendová jména“. Nejlépe si vedl Philip Morris (+10 %), dařilo se ale i Komerční bance (+6 %). Z problémů způsobených havárií v petrochemickém provozu se oklepaly akcie Unipetrol (+13 %), které jsme zmiňovali jako zajímavou (i když přeci jen rizikovější) sázku. Všechny námi preferované tituly tak spolehlivě překonaly výkonnost indexu PX (-6 %).


Čtěte více:

Dividendové miniportfolio - Evropa
15.03.2016 11:45
Finanční trhy se v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodně nenudí. Pr...
Dividendové miniportfolio - USA
15.03.2016 13:45
Aktuální divergence měnových politik nahrává výběru dividendových titu...
IPO v Praze! GE Money Bank plánuje vstup na domácí parket
11.04.2016 9:34
GE Money Bank, a.s., člen skupiny GE Capital, která patří v České repu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m