Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie deníků a vydavatelství – přichází odraz ode dna?

Akcie deníků a vydavatelství – přichází odraz ode dna?

26.04.2016 17:45

Jedním z odvětví, které kolegové ze Zacks vidí mimořádně optimisticky, jsou vydavatelství. Podívejme se tak dnes na jedno z nejvýznamnějších. Akcie NYTimes si vedla poměrně dobře v roce 2012 a výjimečně dobře v roce 2013. Pak ale obratem ztratila 18 %, od té doby v podstatě stagnuje a svou pětiletou návratností je nyní na úrovni celého trhu. Za úspěch to ale automaticky považovat nelze, protože beta tohoto titulu dosahuje hodnoty 1,7. To znamená, že je mnohem rizikovější než investice do celého indexu a návratnost by tudíž měla být také znatelně vyšší (do celkového pohledu ale musíme zabudovat i výnosy dividendové – viz níže). Další připomínka toho, že pouhé posuzování návratností se může zvrtnout v porovnávání hrušek s jablky.

bch1

Zdroj: FT

Podle řady komentářů by se zdálo, že vydavatelství jsou odvětvím odsouzeným k zániku: Noviny si už nikdo kupovat nechce a na internetu zase urputně požadujeme vše zadarmo. Jak jsem ale uvedl, podle analytiků ze Zacks je to jinak. Firmy v odvětví začaly transformovat své obchodní modely, zaměřují se více na mobilní zařízení, online reklamy a také mění svou strukturu nákladů a posilují své rozvahy. V odvětví také probíhá konsolidační vlna, což je v podobných situacích dosti typické.

NYTimes řeší internetovou problematiku konkrétně tak, že požaduje 15 USD za přístup k omezenému počtu článků na svých internetových stránkách a na aplikace pro chytré telefony. Za neomezený počet článků zaplatíme $ 20 a $ 35 se platí za kompletní nabízené služby. Počet platících klientů dosáhl na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2015 1.094.000, to představuje 20% meziroční nárůst a to jistě nejsou zanedbatelná čísla. Pohled na horní a spodní část výsledovky NYTimes ukazuje na stabilitu tržeb a zároveň značnou rozkolísanost zisků, které v roce 2015 po dvou letech poklesu opět rostly:

bch2

Zdroj: FT

Ta nejdůležitější skládačka celé mozaiky, kterou je cash flow, nevypadá vůbec zle: Provozní tok hotovosti se v minulém roce vyhoupl na nevídaných 175 milionů dolarů (pomohl vrtkavý pracovní kapitál), v roce předchozím se pohyboval na 80 milionech dolarů. Tato čísla se pohybují vysoko nad CapEx, takže tu určitě nehovoříme o firmě, kterou by tlak ekonomických, technologických a společenských změn dostal do existenčních problémů.

bch3

Zdroj: FT

V roce 2015 zbylo firmě po CapEx asi 150 milionů dolarů, v roce 2014 to bylo necelých 50 milionů dolarů. Kapitalizace nyní dosahuje 2,06 miliard dolarů a požadovaná návratnost se s popsanou vysokou betou bude nacházet kolem hodnoty 11,2 %. Co tato čísla znamenají?

Pokud by měla firma a její volné cash flow od nynějška do daleké budoucnosti stagnovat, stačí na ospravedlnění kapitalizace volné CF ve výši asi 230 milionů dolarů. Pokud bychom pracovali s dlouhodobým růstem CF na úrovni inflace (2 %), pak stačí krátkodobé cash flow ve výši 190 milionů dolarů. A pokud by měl reálný růst dosahovat ne nula, ale 2 % (a nominální tudíž cca 4 %), stačí necelých 150 milionů dolarů. Tedy v podstatě to, co firma vydělala v roce 2015.

Dostáváme se tak k tomu, že akcie je nyní zhruba oceněna na postupné cca 4 % zlepšování standardu, který byl nastaven v roce 2015. Podle konsenzu by měly tržby společnosti v následujících dvou letech mírně růst. Spodní část rozvahy by ale letos měla kvůli mimořádným nákladům klesnout a zpět na úroveň roku 2015 se podle očekávání vrátí až v roce 2017. Celkově tuto akcii určitě nevnímám jako velkou skrytou hodnotu, ale takovou je dnes při obecně vysokých valuacích těžké najít. K pozitivním změnám v odvětví dochází a je dost dobře možné, že akcie v něm mají skutečně to nejhorší za sebou.


Čtěte více:

Ceny ropy porostou. Kdo to odnese?
26.04.2016 11:03
Když se ceny ropy nalézají vysoko, trpí země OPEC a Rusko takzvanou h...
E.ON (DIP) - Aktualizovaný plán budoucích operací (Komentář analytika)
26.04.2016 10:51
Německý energetik E.ON (DIP) dnes představil aktualizovaný plán pro sv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m