Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ničivé bouře a útěk z pobřežních měst už za pár desetiletí?

Ničivé bouře a útěk z pobřežních měst už za pár desetiletí?

01.05.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Už před roky byla uzavřena dohoda, že globální oteplování bude omezeno na míru, která by neměla způsobovat vážné problémy. Někteří vědci ale v současnosti varují, že i taková míra oteplování by mohla být velmi nebezpečná. V jejím důsledku by pravděpodobně docházelo k ničivým bouřím, jejichž síla by předčila vše, co naše generace poznaly. K tomu by se přidalo rozpadání ledu v polárních oblastech a růst mořské hladiny dost velký na to, aby do konce tohoto století potopil velkou část pobřežních měst.

„Je tu nebezpečí, že mladým lidem předáme svět ve stavu, který už nebude možné zvládat,“ tvrdí James E. Hansen, který dříve pracoval pro NASA a nyní se věnuje výzkumu globálního oteplování. Už před rokem zveřejnil své výsledky a ty vyvolaly intenzivní diskusi mezi vědci. Nyní přišel s dodatečnou analýzou a jeho hlavní závěry se nemění: Při současném tempu spalování fosilních paliv a vypouštění skleníkových plynů spějeme k prudké změně klimatu.

Vědec tvrdí, že významnou roli by v celém procesu mohly hrát tající vnitrozemské ledovce. Voda z nich bude totiž proudit do oceánů a podpoří tání ledovců v Grónsku a Antarktidě. Někteří vědci se domnívají, že tento mechanismus by mohl vysvětlovat doposud matoucí prudké změny klimatu, ke kterým došlo v historii. Jiní ale použitými argumenty přesvědčeni nejsou. Jak dodává Michael E. Mann z Pennsylvania State University, některé z těchto argumentů „jdou proti tomu, jak nyní běžně vnímáme klimatické změny“. V podstatě všichni se ale shodnou na Hansenově tvrzení, že v současné době nedochází k potřebným krokům, které by měly snížit riziko ze strany klimatických změn.

Hansen a dalších 18 vědců založili svou analýzu na období, kdy naposledy nastalo přirozené oteplení na Zemi. Došlo k tomu před 120 000 lety, když se teplota vyšplhala na úroveň, která byla podle odhadů mírně vyšší než dnes. Tehdy se propadlo velké množství ledovců a podle vědců došlo k růstu mořské hladiny asi o 6 – 9 metrů. Vědci se nyní shodují na tom, že lidstvo vyvolá podobné zvýšení mořské hladiny, předpokládalo se ale, že to bude trvat minimálně celá staletí. Nová analýza ovšem tvrdí, že celý proces může být mnohem rychlejší. V tom nejhorším případě by v následujících padesáti letech došlo ke zvýšení hladiny moří o několik stop (jedna stopa je zhruba 0,3 metru).

Takový vývoj by následně vedl k velkému přesunu lidí směrem od mořských pobřeží. Hansen dodává, že by došlo „ke ztrátě všech pobřežních měst, většiny největších měst na světě a veškeré jejich historie“. Základem rychlého procesu zvedání mořské hladiny by podle jeho teorie mělo být zpomalení mořských proudů způsobené vrstvou sladké vody na hladině oceánu u Grónska a Antarktidy. Toto zpomalení by blokovalo redistribuci tepla v oceánech a teplo by následně pronikalo do hlubších vrstev oceánu a urychlilo by tání mořských ledovců.

Vedle tání ledovců by se popsaný mechanismus projevil i divokými bouřemi. Zvýšil by se totiž teplotní rozdíl mezi póly a tropickými oblastmi. K takovému vývoji podle vědců došlo i před 120 000 lety. Je možné, že bouře dosahovaly takové síly, že byly schopny vrhnout obrovské balvany na pobřeží Baham, i když podle jiných názorů za to může vlna tsunami.

Někteří vědci přistupují k Hansenovým závěrům s určitou skepsí i proto, že on sám je také politickým aktivistou. Už několikrát byl zatčen na demonstracích a osobně se skupinou mladých lidí žaloval americkou federální vládu za to, že nebojuje s globálním oteplováním. Hansen tvrdí, že společnost se nachází v takovém ohrožení, že cítí morální povinnost nedržet se pouze své vědecké činnosti a jasně říkat, jakým hrozbám čelíme. Pro řadu jeho studentů se tak stal hrdinou, ovšem někteří vědci jej podezřívají z manipulace s čísly a fakty tak, aby výsledky jeho analýz vyhovovaly jeho politickým názorům.

Autorem je Justin Gillismarch.

Zdroj: NYTines


Čtěte více:

Fed zůstává opatrný - o červnovém zvýšení sazeb rozhodnou příchozí data
28.04.2016 9:10
Fed ponechává podle očekávání úrokové sazby beze změny. Ačkoliv jej ji...
Mario Monti: EU se skutečně může rozpadnout
28.04.2016 14:00
Mario Monti působil jako italský premiér a eurokomisař. Ohledně budouc...
USA byly vzorem demokracie, nyní klesly na úroveň mafie a porna
30.04.2016 7:00
Spojené státy sice nebyly první demokracií na světě, ale po dlouhou do...

Váš názor
  • copak copak?
    02.05.2016 8:49

    dalsi sikovna hokejka na podporu dani a eko-bio megatunelu?! :-) oteplovani se zameni za zmenu klimatu a jedeme dal... hlavne kdyz nam a kamosum to super sype... :-)
    neo029
  • No paráda :-)
    02.05.2016 6:26

    Tak už i lidé z finančního světa propadli šílenství multikulturního oteplování :-)) Hlavně ten boj proti záplavám a tání ledovců je okouzlující. Pomazané hlavy států podepíší dohody všeho druhu, uspořádají žranice, setkání, sjezdy... snad aby voličům předvedli divadlo, že za ty daně něco dělají... a všichni se masírují představou, že zachránili svět :-))) Ale nikoho z nich nenapadne, že by se měli krotit a přestat létat (každý den spálí několik tisíc letadel miliony tun paliva), bombardovat tisíce tun výbušnin každý den po celém světě, spalovat miliony tun denní příděl pro všechny auta na planetě atd... atd... atd... Ty žvásty politiků, kteří se přetavili do role ochránců životního prostředí miluji ze všeho nejvíc :-))) Kašpárci. Jsou trapní. Jako ostatně vždy.
    Jesse
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m