Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Silná evropská čísla versus slabé akcie

Silná evropská čísla versus slabé akcie

02.05.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zprávy o velice dobré odolnosti evropské ekonomiky vůči všemožným nástrahám a rizikům nezvládly na trzích udržet optimismus. Přes velice slušný růst eurozóny (0,4 % q/q, 1,6 % y/y) a pokles nezaměstnanosti na pětiletá minima šly evropské akcie v pátek dolů. Zajímavé je, že z USA přišly v uplynulém týdnu daleko horší statistiky a americké trhy z nich přitom nejsou zdaleka tak vyděšené. Proč? Jedním z důvodů, který se na první pohled nabízí, je výrazné oslabení dolaru na frontě s eurem. Euro dnes po ránu posílilo vůči dolaru na nová letošní maxima a toho se přes odolnost eurozóny vůči slabší Číně i volatilním komoditám řada investorů bojí. Současně samozřejmě silné euro automaticky relativně zdražuje evropské akcie vůči americkým. Co tedy čekat od eurodolaru dále?

Pravděpodobně pro něj budou daleko důležitější zprávy z USA než z eurozóny. A to ne jen kvůli tomu, že tento týden je plný důležitých amerických čísel (včetně payrolls). Je to spíše kvůli tomu, že od ECB se nedají v nejbližší době čekat zásadní obraty v měnové politice, zatímco sázky na politiku amerického Fedu se mohou poměrně výrazně měnit. Eurodolar je přitom závislý primárně na tom, jak se vyvíjí očekávání na politiku Fedu a ECB. ECB sice není úplně spokojená s inflací, ale prostor dál uvolňovat měnové kohouty skrze další pokles sazeb do záporu nebo urychlování QE je zjevně omezený.

Uplynulý týden to přiznala i jedna z velkých holubic uvnitř ECB - hlavní ekonom Peter Praet. Na druhé straně americký Fed je v rozhodování o tom, jak rychle nebo pomalu utahovat měnovou politiku, relativně málo omezený. Je tak dosti flexibilní v závislosti na tom, jaká přichází data z americké ekonomiky. Právě proto americká data mají větší potenciál pohnout euro-dolarovým úrokovým diferenciálem a jsou pro trhy relevantnější. V tomto týdnu čekáme lepší čísla z amerického průmyslu (ISM) i z trhu práce (payrolls). Uvidíme, zda to dolaru bude stačit k zastavení ztrát. Z toho by si nakonec mohly oddychnout i evropské trhy.

Region - forex
Bleskový odhad polské inflace za duben v pátek překvapil negativně. Deflace se meziročně prohloubila na -1,1 %. Zlotý však na zprávu negativně nereagoval a měl naopak tendenci posilovat. S reakcí centrální banky na nízkou inflaci sice v základu stále nepočítáme, nicméně zasedání tento týden bude i vzhledem k přetrvávající nízké inflaci asi zajímavé.

Dnes však trhy sledují především zveřejnění indexů podnikatelských nálad v průmyslu. Zajímavá budou zejména čísla z Polska, kde minulý měsíc negativně překvapila “tvrdá data” z průmyslu. Indexy tak mohou mít potenciál pohnout s kurzem zlotého, a to zejména ve světle blížícího se zasedání NBP (pátek). Připomeňme, že se zároveň blíží i revize polského ratingu ze strany agentury Moody’s (13. května), což je rovněž faktor, který může zlotý znervózňovat.

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů poklesly z úrovní okolo 0,30 % zpátky zhruba o 5 bps. Přes lepší čísla z reálné ekonomiky německý bund držel v kurzu propad evropských akcií a nižší inflace. Pomoci mohl bezesporu také další výrazný zisk eura, které se dnes po ránu vyšplhalo na letošní maxima. I když jsou z dlouhodobého pohledu ceny dluhopisů předražené, v krátkém období může být ve světle přetrvávající nízké inflace a řady globálních rizik těžké vidět výraznější výprodeje.

Komodity

Páteční data o aktivitě amerických producentů ropy sice opět poukázala na její pokles, nicméně výraznější dopad na cenu ropy to nemělo. Cena ropy Brent směřuje po vypršení červnového kontraktu lehce dolů. Zároveň však platí, že v minulém měsíci cena Brentu vzrostla nejvíce za posledních 7 let.

V nadcházejícím týdnu budou zajímavá především data z USA, která opět něco napoví o stavu poptávky po ropě v USA.

 

Čtěte více:

„Válka“ soudů o nabytí nemovitosti od nevlastníka skončila
02.05.2016 5:30
O dlouhodobém sporu Nejvyššího soudu a Ústavního soudu o možnost nabyt...
Eurodolar v pátek posílají vzhůru data a sentiment
29.04.2016 17:38
Závěrem týdne potěšil výkon francouzské ekonomiky a poté i celé eurozó...
Americké firmy Halliburton a Baker Hughes odstupují od fúze
02.05.2016 8:19
Dvojice amerických poskytovatelů služeb pro ropné a plynárenské podnik...

Váš názor
  • Jen tomu trochu chybí druhý pohled
    02.05.2016 10:04

    Chlapci analytici, ten "slušný růst" (jako by mluvil politicky korektní Mirek Dušín) 1,6 % je na úkor velmi neslušného zadlužování což nemůže skončit jinak, než slušným armageddonem.
    jiri
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m