Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pozornost prezidentských kandidátů v USA se nejvíce odrazí ve zdravotnictví, obraně a finančních službách

Pozornost prezidentských kandidátů v USA se nejvíce odrazí ve zdravotnictví, obraně a finančních službách

02.05.2016 15:40
Autor: Pavel Daniel

S postupujícím bojem o Bílý dům přitahuje vztah mezi prezidentskými volbami a americkým akciovým trhem stále větší pozornost investorů. Z historického hlediska zaznamenává     americký trh s akciemi obvykle koncem druhého prezidentského období zaznamenává pokles. Podle některých názorů lze navíc očekávat krátkodobou tržní volatilitu způsobenou rétorikou kandidátů a nejistotou, jež vyvolává volební kampaň.

Je však třeba mít na paměti, že se nejedná o žádná pevně stanovená pravidla, a navíc, jak známo, se historie vždy neopakuje. Letošní rok je v mnoha ohledech unikátní. Kampaně se neúčastní žádný úřadující prezident, který by usiloval o znovuzvolení, a na pozici prezidenta nekandiduje ani nynější viceprezident. Z toho vyplývá, že ať vyhraje kdokoliv, bude v úřadu naprostým nováčkem. „Nicméně, bez ohledu na to, kdo americké prezidentské volby vyhraje, žádné drastické změny politiky neočekávám. Hlavní pozornost bude i nadále věnována ekonomice, kde pozorujeme různorodé signály,“ řekl Patria Online Aditya Khowala, Portfolio Manager FF American Growth, FAST US a Fidelity American.

Kombinace zpřísnění podmínek ohledně likvidity a očekávaného poklesu inflace by mohla podle něj omezit schopnost FEDu zvyšovat úrokové sazby. Objevily se také náznaky, že by mohlo dojít ke zvýšenému tlaku na regulaci v bankovním sektoru. Do budoucna zde může být podle Khowaly více prostoru pro využití fiskální politiky na podporu růstu investic do infrastruktury a obrany, což by mohlo vytvořit zajímavé investiční příležitosti. Ačkoliv se v určitých částech trhu cyklicky objevují zajímavé příležitosti, i nadále je potřeba postupovat přísně selektivně.

Léky, obrana a zdravotnictví – klíčové oblasti zájmu

Ekonomové Fidelity International soudí, že v současné chvíli je příliš brzy na hodnocení toho, která odvětví a společnosti by mohly mít z politiky jednotlivých kandidátů prospěch. Je pravděpodobné, že se situace dále vyjasní po zahájení skutečné prezidentské kampaně, která bude mít větší vypovídací schopnost než primárky. Největší pozornost bude zřejmě podle mínění Findelity International věnována cenám léků, americkým výdajům na obranu a regulační reformě v oblasti finančních služeb. V širším slova smyslu se rovněž objevují spekulace ohledně toho, jaký bude mít politika jednotlivých kandidátů vliv na zpřísnění měnové politiky Federálního rezervního systému.

Ceny léků začnou měnit sami výrobci

Akcie farmaceutických a biotechnologických společností zareagovaly loni na podzim výrazným poklesem na některé výroky Hillary Clintonové a vývoj kampaně se může do vývoje jejich cen nadále promítat. Zároveň se však mohou objevit další zajímavé faktory. Není od věci si připomenout, že Senát mají pod kontrolou republikáni, kteří se budou k jakékoliv nové legislativě ohledně snižování cen léků stavět přinejmenším vlažně. Jejich neochota podpořit reformy zdravotnictví se projevila mimo jiné jejich odporem vůči projektu ‘Obamacare’, což vedlo k výraznému „okleštění“ původní verze návrhu zákona.

Co se týče Donalda Trumpa, tak jeho prohlášení o zdravotnictví – ostatně stejně jako jeho prohlášení v celé řadě dalších oblastí – jsou velmi nekonzistentní. Během předvolební kampaně hovořil o nutnosti jednání o cenách léků, v jeho „sedmibodovém plánu“ však o tom není ani zmínka. Donald Trump zůstává republikánem až do morku kosti, což znamená, že jakékoliv zásadnější reformy zdravotnictví jsou značně nepravděpodobné. Nejpravděpodobnějším výsledkem této negativní publicity během kampaně bude možná to, že farmaceutické společnosti samy začnou ceny léků v rozumné míře regulovat.

Škrtat v amerických vojenských výdajích se výrazně nebude

Předmětem debaty budou pravděpodobně také americké výdaje na obranu, ale vzhledem k současným globálním bezpečnostním rizikům nejsou jakékoliv významné škrty příliš pravděpodobné. S ohledem na „ruskou agresi“ mají Spojené státy například již nyní vypracované plány na zečtyřnásobení rozpočtu na evropskou obranu v roce 2017. Pentagon navrhuje pro rok 2017 rozpočet v celkové hodnotě 582,7 miliard dolarů, ve srovnání s 585 miliardami dolarů pro letošní rok. Ani jeden ze dvou hlavních kandidátů škrty v obraně neprosazuje. Místo toho, jak se zdá, se oba zaměřují na prosazování lepší transparentnosti a efektivnosti hospodaření v americké armádě.

Reforma zaměřená na regulaci finančních služeb

Od vrcholu finanční krize uplynulo více než sedm let, ale bankám se u americké veřejnosti dosud nepodařilo získat zpět ztracenou reputaci. Díky tomu také v rámci předvolební kampaně posloužily jako vhodný „viník“. Většina kandidátů navrhuje přísnější regulaci a demokrat Bernie Sanders dokonce volá po obnově zákona ‘Glass Steagall Act’, který odděluje investiční bankovnictví od maloobchodního bankovnictví. Vzhledem k regulacím, které již byly provedeny během funkčního období prezidenta Obamy, však takovéto extrémní reformy zřejmě příliš pravděpodobné nejsou.

To platí dvojnásob, vezmeme-li v úvahu fakt, že se hospodaření amerických bank zlepšilo. Na druhé straně se během předvolební kampaně stále hlasitěji hovoří o zvýšení minimální mzdy. Federální minimální mzda se v USA nezvyšovala od roku 2009 a její zvýšení by mohlo vést k urychlení mzdového růstu, což by zřejmě přimělo FED k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Z historického hlediska platí, že zvýšení úrokových sazeb obvykle vede k růstu zisků bank a pojišťoven.

Volatility na trzích zřejmě neubude

„Příprava na americké prezidentské volby a s tím související politická nejistota by mohly zvýšit volatilitu trhu; avšak bez ohledu na to, kdo prezidentské volby vyhraje, nějakou zásadní změnu politiky neočekávám,“ konstatoval Angel Agudo, Portfolio Manager FF America a Fidelity American Special Situations. Podle něj z pohledu jednotlivých oblastí ekonomiky by mohlo dojít k následujícímu vývoji: akcie zdravotnických společností by se mohly znovu rozkolísat v případě, že některý z kandidátů bude opět hovořit o cenové politice v tomto odvětví.

Oblastí, které bývá v souvislosti s volbami věnována velká pozornost, je obrana, ale tentokrát se nezdá, že by to pro kteréhokoliv z kandidátů bylo klíčové téma. Obecně platí, že krátkodobá volatilita v době před volbami může vést ke vzniku zajímavých příležitostí k nákupu. „Osobně se budu držet svého osvědčeného investičního postupu a i nadále se soustředím na dlouhodobé základní ukazatele,” doplnil Angel Agudo, Portfolio Manager FF America a Fidelity American Special Situations.


Čtěte více:

Byty jako výhodná investice?
02.05.2016 13:50
Nákup bytu, případně portfolia bytů patří k jedné z bezpečnějších inve...
Krátkodobé investiční tipy (KIT) - výběr z evropských akcií!
02.05.2016 16:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Americký trh práce, PMI, ISM, výsledky KB a Erste Bank… týdenní výhled
02.05.2016 14:00
V začínajícím týdnu si z hlavních ekonomik řeknou o pozornost zejména ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.