Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ještě nebezpečnější, než jsme mysleli

Ještě nebezpečnější, než jsme mysleli

06.05.2016 17:45

Do boje za záchranu bankovních dinosaurů vyrazil v roce 2013 jeden z nich. Banka Goldman Sachs se tehdy jednou ze svých studií postavila proti tvrzení, že giganti na Wall Street mají levnější financování díky tomu, že stát jim implicitně, či dokonce explicitně (svými činy) garantuje pomoc v případě větších problémů. Závěry této studie jsou shrnuty v následujících dvou grafech.

Na první pohled se skutečně zdá, že GS trefil svůj hřebík na hlavičku: Náklad financování totiž není u velkých bank ani zdaleka soustavně nižší než u bank jiných. Je tedy vše jinak a velké banky jsou v této oblasti kritizovány neprávem? Možná, ovšem je také dost dobře možné se na výsledky studie dívat i jinak a pak je věc ještě horší. Nejdříve se ale podívejme na konkrétní obrázky.

První z grafů ukazuje rizikové spready u dluhopisů velkých bank relativně k spreadům u celého bankovního sektoru. Pokud se křivka pohybuje pod nulou, velké banky si užívají ve svém financování výhody, pokud je nad nulou, nastává opačný případ:

danger 1.png

Jak tvrdí GS, žádnou systematickou výhodu zde vystopovat nelze. Například v roce 2012 jsou velké banky dokonce v nevýhodě – jejich financování bylo dražší než u průměrné banky. Zároveň ale vidíme, že na vrcholu technologické bubliny a zejména v kritických letech 2008 a 2009 byla výhoda velkých bank znatelná.

Druhý graf rozpracovává ten první. Stejnou metodologii aplikuje vedle velkých bank na nebankovní finanční instituce a finanční instituce jako celek. Z něj se zdá, že největší výhody na straně nákladu kapitálu se těší velké nebankovní finanční instituce (světle modře). Tato výhoda se přitom projevuje i v pokrizovém období včetně roku 2012, kdy velké banky naopak čelily vyšším spreadům.

danger 2.png

Poslední graf ukazuje úrokový diferenciál u nefinančních institucí. Zde vidíme, že pravidlo „větší má levnější financování“ platí mnohem častěji. Jednoduše řečeno, u nefinančních firem neplatilo pouze mezi lety 2004 – 2007.


danger 3.png


Pokud tedy výše uvedené shrneme odzadu, dozvěděli jsme se následující: Obecně mají velké firmy levnější financování, platí to v nefinančním sektoru i ve financích. V číslech za finance jako celek jsou ale skryty velké rozdíly, protože u nebankovních institucí je efekt „větší/levnější“ silnější, u bank je naopak slabší. Mohli bychom tak vše shrnout s tím, že pokud se někde na nákladu kapitálu neprojevuje velikost, je to právě u gigantických bank. Vše je tedy obráceně, než se všeobecně tvrdí a bankám křivdíme. Nebo ne?

V první řadě je vztah mezi velikostí, státními zárukami/pomocí a nákladem kapitálu je jedním střípkem celkových problémů, které velké banky představují. Pokud ale zůstaneme u dnešního tématu, je tu ještě jedna možnost, jak se na výše uvedené dívat: Není vlastně možné, že náklad kapitálu je u bank skutečně znatelně snižován tím, že „jsou příliš velké na to, aby padly (TBTF)“. Ovšem tento efekt je u nich (a podle výše uvedeného jen u nich) více než vyvažován tím, jak jsou rizikové, nepřehledné, vnitřně nestabilní? Jinak řečeno, není možné, že situace je ještě horší, než se zdá na první pohled a velké banky jsou tak problematické a nebezpečné, že jim ani TBTF nedopomůže k tomu, aby měly soustavně nižší náklad kapitálu? Podle toho, jak se bouří sami akcionáři JPMorgan to nemusí být přehnaně kreativní teze.

Výše uvedené je pak plně v souladu s „akciovým“ pozorováním, že menší společnosti v delším období přináší svým investorům větší návratnost než společnosti větší. Důvod je jednoduchý – jsou z řady důvodů rizikovější. Tento „strukturální“ efekt je pak dobré doplnit cyklickým pohledem: V pokrizových letech si menší společnosti vedly svou návratností mnohem lépe než zbytek trhu. To ale spíše než odměnu za jejich obecně vyšší rizikovost odráželo pravděpodobně hlavně cyklické faktory. A připomeňme si, že už během roku 2015 začal tento segment akciového trhu jako dobrý předstihový indikátor blikat červeně.

 

Čtěte více:

ČNB se bojí o ukotvenost inflačních očekávání a “vyhrožuje” dalším oslabením koruny
06.05.2016 9:10
Výsledek včerejšího zasedání bankovní rady ČNB lze shrnout do následuj...
Moneta Money Bank: Doporučení a cílová cena!
06.05.2016 17:00
Moneta Money Bank (MONET) představuje příležitost k diverzifikaci akti...
Grexit opět na scéně? Řekové stávkují kvůli změnám v daňovém a důchodovém systému
06.05.2016 11:05
Řekové dnes na protest proti další finanční zátěži, kterou podle nich ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data