Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pozornost se z amerického trhu práce přesune do Řecka

Pozornost se z amerického trhu práce přesune do Řecka

09.05.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čísla z amerického trhu práce zůstala za očekáváním a přesvědčení optimisté v nich museli hledat dobré zprávy jako jehlu v kupce sena. Přesto nakonec ke konci seance končil dolar o něco silnější a americké výnosy (především ty delší) spolu s akciemi lehce vzrostly. Proč? Asi především proto, že trhy už nemohly o moc více snížit již tak nízké sázky na růst amerických sazeb v tomto roce. Navíc čím déle optimisté prohledávali onu na první pohled negativní kupu sena, tím více pozitivních drobností nakonec vydolovali. Těšit se mohli především z toho, že za zpomalením dynamiky trhu práce stál do velké míry vládní sektor. Navíc čísla přinesla o něco rychlejší růst mezd, a i když pracovní místa přibývají o něco pomaleji, Američané pracují v průměru každý měsíc déle. Tak jako tak v našich očích byla americká čísla z minulého týdne (payrolls, ISM) spíše zklamáním a pravděpodobnost růstu sazeb na červnovém zasedání Fedu jde dolů. V tomto týdnu bude zajímavé sledovat, jak s novými zprávami naloží centrální bankéři (vystoupení plánují Dudley, Williams, Mester, Rosengren a George).

Pozornost ale minimálně na začátku týdne přitáhne i Evropa. Dnes mají o záchranném řeckém programu jednat ministři financí eurozóny. Přes snahu řecké vlády prosadit další úsporná opatření se ale zdá, že cíle pro řecké primární přebytky jsou nerealistické. Mezinárodní měnový fond proto bude trvat na tom, aby se Athénám poskytlo výraznější odpuštění dluhů. To naráží na tvrdý odpor Německa. Pokud nedojde k dohodě v nejbližším týdnu, je pravděpodobné, že se během kampaně před hlasováním o Brexitu odkloní celá “řecká otázka” na vedlejší kolej. Začne se pak jednat opět až na začátku července, těsně před mamutími splátkami přesahujícími 3 miliardy eur. Jak je v případě Řecka zvykem, za pět minut dvanáct.

Region - forex

Polská centrální banka (NBP) ponechala v pátek oficiální úrokové sazby beze změny. NBP setrvává v neutrálním módu a nehledě na zhoršení posledních konjunkturálních dat jej nehodlá opustit. Polská deflace je podle NBP přechodná záležitost a snížení sazeb tudíž nepovažuje za nutné, přičemž je zdůrazňován velmi dobrý vývoj na polském trhu práce.

Dnes jsou sice v centru pozornosti česká makro data (průmysl, maloobchod, nezaměstnanost), ale zajímavější může být tento týden opět vývoj zlotého. Budou jej patrně ovlivňovat obavy z revize ratingu ze strany agentury Moody’s (pátek). Připomeňme, že šokující snížení ratingu Polska ze strany agentury S&P v polovině ledna katapultovalo EUR/PLN až na úroveň 4,50. Moody’s přitom nyní hodnotí Polsko o dva ratingové body výše než S&P (A2 resp. A versus BBB+), takže snížení se dá očekávat. V této souvislosti v pátek guvernér NBP Belka nevyloučil ani intervence ve prospěch zlotého. Na ty však podle nás asi nedojde - alespoň ne ze strany NBP. To by spíše “intervenovalo” polské ministerstvo financí (ovšem až nad úrovní EUR/PLN 4,50).

Dluhopisy

Německé výnosy během pátečního obchodování již dolů nešly, a to nehledě na horší výsledek amerických payrolls. Dluhopisům nehrála příliš do karet relativní odolnost akcií a růst ropy živený masivním kanadským požárem. V tomto týdnu by jak slabší start akcií (daný slabými čínskými čísly za zahraniční obchod), tak návrat řecké otázky na jednání ministrů financí mohl “bezpečným” dluhopisům pomáhat.

Komodity

Víkend přinesl hned několik zajímavých zpráv pro trh s ropou. Z dlouhodobějšího pohledu je jednoznačně důležitější jmenování nového ministra pro ropu v Saúdské Arábii. Přes dvacet let sloužícího ministra Naimiho nahradil šéf státní ropné společnosti Aramco Khalid Al-Falih. Ten je blízkým spolupracovníkem prince Muhammada bin Salmána a měl by mu pomoci při provádění ambiciózních ekonomických reforem. Z krátkodobého pohledu se však na politice nejmocnější země OPECu patrně nic měnit nebude, neboť Falih i Salman jsou zastánci politiky zachování tržního podílu (viz poslední jednání v Dauhá).

Krátkodobě má na trh s ropou i nadále vliv zejména pokračující požár v kanadské Albertě, jehož šíření se nedaří zabránit. Kvůli němu poklesla produkce ropy asi o 1 mb/d a otázkou je, jak dlouho bude výpadek trvat. Cena ropy se dnes ráno pohybuje poblíž 46 USD/barel.

 

Čtěte více:

Týden na měnách: RBA poslala dolů australský dolar
06.05.2016 17:12
Americký dolar se tento týden vydal korigovat své ztráty na hlavních ...
Wall Street na závěr v zeleném
06.05.2016 22:02
První pátek v novém měsíci byla klasicky pozornost věnována hlavně ame...
Na začátku nového týdne akcie v Asii většinou oslabovaly
09.05.2016 8:19
Asijské akciové trhy hlásí na začátku druhého květnového týdne roku 20...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.