Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehození polarit u amerických akcií a radost z (ne)zvyšování sazeb

Přehození polarit u amerických akcií a radost z (ne)zvyšování sazeb

09.05.2016 17:45

Vstupem do nového týdne bych se tentokrát rád vrátil k tomu minulému. Vystoupili v něm totiž hned čtyři zástupci Fedu a protože slova jsou u centrálních bankéřů mocným nástrojem, trhy jim věnovaly dost pozornosti. Bullard, Williams, Kaplan i Lockhart v podstatě sdělili, že Fed může přikročit k dalšímu zvednutí sazeb už v červnu, vše ale záleží na tom, jaká data budou z ekonomiky přicházet. A podle některých názorů bude záležet i na vývoji kolem Brexitu. Trhy každopádně nyní naceňují dluhopisy tak, že zvednutí sazeb v červnu má jen asi 10 % pravděpodobnost, před měsícem to bylo dvakrát tolik.

Znovu tak čelíme známému dilematu: Je vlastně lepší dřívější zvednutí sazeb, či naopak jejich pozdržení? Či přesněji řečeno, mají se investoři radovat z toho, když pravděpodobnost zvednutí sazeb v červnu klesá, nebo když naopak roste? Odpověď je vlastně navýsost jednoduchá: Čím dřívější zvednutí sazeb na jejich historický standard, tím lépe pro všechny. Stejně jako v mnoha dalších případech ovšem záleží na jednom detailu. Ten lze v této situaci vystihnout slovem „správné“. Pokud totiž budou sazby zvednuty ukvapeně, radovat se z toho lze asi stejně, jako v případě propuštění pacienta z JIPky v době, kdy jeho zdravotní stav stále vyžaduje intenzivní péči. Přáním všech by měl být stav, kdy se pacientův stav značně zlepšil a on je „správně“ propuštěn.

Po tomto „prvním nejlepším“ scénáři je pověstný „second best“ scénář – ekonomika v útlumu a sazby nízko. Nejhorší je ekonomika v útlumu a zvedání sazeb na základě pochybných argumentů o normalizaci za každou cenu. Z dnešního pohledu se bohužel potvrzují obavy z toho, že prosincové zvednutí sazeb bylo trochu předčasné. Jasně na to přitom už tehdy ukazoval vývoj finančních podmínek v americké ekonomice. Já sám se kloním k pomalejšímu zvedání: Dříve platilo, že je jednoduché snižovat sazby a zvýšit inflaci, ale opačná cesta už je těžší. Dnes se ale zdá, že se póly toho, co je těžší a co je jednodušší, překlopily. Je jednoduché politiku utáhnout a ekonomiku přidusit, ale opačně platí opak.

Přehazování polarit

Z dlouhodobějšího investičního hlediska je u amerických trhů dobré vnímat to, co můžeme také nazvat přehazováním polarit. Americká ekonomická konstelace se totiž postupně dostává do opačného stavu, než v jakém se nacházela v první fázi pokrizové rally. Tehdy si trh práce vedl dost mizerně, akcie naopak prudce rostly a nemohly za to pouze zvyšující se valuace. Tahounem tehdejší rally byl i znatelný růst zisků, který byl do značné míry umožněn právě tím, jak mizerně si vedl trh práce.

Nyní se věc obrací v tom smyslu, že trh práce se blíží NAIRU – hranici přehřívání (i když podle některých názorů tam „zdroje stále jsou“) a korporátní zisky naopak začínají trpět. Můžeme tvrdit, že za to může speciální případ – vývoj v energetice. Ale pak je otázka, proč nízké ceny energií více nezvedají ziskovost ve spotřebitelských a investičních sektorech.

Historii i aktuální vývoj ziskovosti obchodovaných firem shrnuje první graf. V tom nejlepším případě ukazuje jen přechodný útlum zisků, v tom horším jejich dlouhodobější korekci a v tom nejhorším signalizuje i přicházející recesi v celé ekonomice (viz historický vývoj):

nezvysovani 1.png

Zdroj: FT

Věnujme ale dnes pozornost zejména druhému grafu, který nám řekne více i o tom prvním. Je v něm vývoj tržeb na akcii v celém indexu, u technologií a ve finančním sektoru. Pointa je jednoduchá: Tržby, které budou v delším období hlavním tahounem zisků, začínají v roce 2016 trpět i v těchto dvou sektorech. Znepokojující je to zejména u technologií, které byly doposud na straně tržeb tahounem celého indexu:

nezvysovani 2.png

Zdroj: FT

Z toho celého mi tak nějak vychází, že jedinou radostí trhů by nakonec mohlo být to, že Fed se nehrne do ukvapeného zvednutí sazeb. Asi to je dost na to, aby trh nezačal kolabovat.


Čtěte více:

Prognóza výsledků ČEZ - Odstavené Dukovany v 1Q16 dále snižovaly ziskovost
09.05.2016 15:00
ČEZ zveřejní svá čísla za 1Q16 v úterý, 10. května. Předpokládáme, že ...
Kanadské požáry nadále ženou cenu ropy vzhůru, zastínily i velkou saúdskou víkendovou rošádu
09.05.2016 13:01
Ničivé požáry v Kanadě i nadále poskytují cenám černého zlata patřičn...
IPO Watch - tři firmy ze tří sektorů
09.05.2016 15:12
Na burzu by tento týden měly vstoupit tři společnosti. Příjemné je zji...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.