Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie těžařů, komodity a čínská past

Akcie těžařů, komodity a čínská past

12.05.2016 15:55

Ceny průmyslových kovů a akcie těžebních společností mají za sebou dlouhé období zkoušek. Jeho základ je jednak na utlumené poptávkové straně komoditního trhu, na kterou doléhá zejména vnitřní tenze v ekonomice čínského draka. Cyklický obrázek čínské ekonomiky se ale nyní mění k lepšímu a komoditní trhy na to reagují i přesto, že může jít o past. Tento pozitivní cyklický vývoj jde totiž do značné míry ruku v ruce se zhoršujícím se strukturálním výhledem. Ale minimálně prozatím mají trhy jasno (viz následující grafy).

Významnou roli na komoditách a „přilehlých“ akciích pak hraje i investiční cyklus, které vedl k vytváření nadbytečných kapacit. Ty v tržních ekonomikách neodbourá nic jiného, než nízké ceny. Tak se také už částečně stalo a jak se u komodit a s nimi souvisejících odvětví říká, „nejlepším lékem na nízké ceny jsou nízké ceny“. Ty totiž vedou k obratu v investičním cyklu – k osekání CapExu, následnému poklesu kapacit a startu do nového cyklu. Jak první ukazuje graf, tento bod zlomu možná už nastal. Ještě jednou bych ale rád v této souvislosti zmínil onu potenciální čínskou past:

kom 1.png

Zdroj: FT

U akcií některých těžařů panuje velmi silná korelace s vývojem cen komodit, někde je korelace nižší. Mezi ty první patří jednoznačně BHP Billiton a Rio Tinto (viz první a druhý graf). Oproti nim stojí Alcoa, která dovedla jít v roce 2013 a 2014 proti proudu, ovšem v roce 2015 to „napravila“ prudkým propadem. Třetím případem pak je Vale, která také ceny komodit kopíruje věrně, ovšem s mnohem větším negativním nádechem než BHP a RT. Podle některých názorů je Vale dokonce typickým příkladem toho, jak může management společnosti a i jeho vlastník dlouhodobě ničit hodnotu firmy a vývoj ceny akcií společnosti tomuto pohledu odpovídá:

kom 2.png

Zdroj: FT

Výhled smíšený, sentiment se mění

I akcie těžařů ukazují na to, že trh se snaží o nádech a následný výstup nahoru. Rád bych se proto na pár společností z oboru podíval podobně, jako jsme to v předchozích dílech učinili u energetiky, která má dosti podobné ambice. Dnes se ale věnujme pohledu na celkový vývoj a začněme od skepse. U železné rudy přetrvává převis nabídky nad poptávkou. Rio Tinto, BHP Billiton i Vale navíc dál investují do nových kapacit, protože věří v dlouhodobě silnou poptávku. Rio Tinto přitom nedávno oznámila, že její dodávky železné rudy v roce 2017 budou nižší o cca 15 milionů tun. BHP zase odhaduje pokles letošních dodávek o 10 milionů tun na 229 milionů tun.

Trh s mědí je na tom trochu jinak. International Copper Study Group (ICSG) očekává letošní schodek na trhu ve výši zhruba 130 tisíc tun, protože růst poptávky převyšuje růst těžebních a výrobních kapacit. Rio Tinto a BHP ovšem plánují těžbu navýšit a získat větší podíl na trhu (vytlačit z něj těžaře s vysokými náklady).

K negativním faktorům můžeme směle přidat i zmíněný strukturální útlum v Číně. I když se Peking se snaží o stimulaci, s růstem ekonomiky kolem 6,5 % a posunem směrem ke službám se nějaký dlouhodobý pozitivní impulz pro komoditní trhy dá čekat jen těžko. Dobře na tom z hlediska poptávky (zejména po oceli) není ani Brazílie a Rusko. Divokou kartou je podle mne dolar – jeho dřívější posilování působí obecně na ceny komodit negativně, ale nyní je možné, že jeho kurz alespoň na nějakou dobu směr otočí. Podobně je tomu u cen ropy, protože ceny kovů se většinou pohybují stejným směrem jako ony.

Kde se dá čerpat optimismus? Optimisté poukazují zejména na dobrý vývoj v automobilovém průmyslu a ve výrobě letadel. Ten by se následně mohl projevit ve spotřebě hliníku, který se i „strukturálně“ stává stále významnější součástí výrobních řetězců. Dlouhodobě by pak měl vývoj ve světové ekonomice a zejména na EM prospívat i zmíněné mědi. Jde o známou povídku o rostoucí střední třídě, která bude kupovat stále více domácích spotřebičů a všeho možného plného měděných součástek. A Zacks poukazuje i na to, že mědi jako významnému stavebnímu materiálu by měl pomáhat i vývoj na americkém stavebním trhu, přidat pak můžeme i onen dlouhodobý růst EM plný mrakodrapů a nové infrastruktury.

Komoditní příběh, přesněji řečeno příběh průmyslových kovů tedy není černobílý a je jisté, že letité cenové propady jednou skončí. Jinak řečeno, je jasné, že trh přestřelí a začne korigovat. Kdy a jak moc nevím. Mám ale pocit, že sentiment se pomalu mění, i když se určitě nepřelil z černé do růžové. V této situaci mě zajímá, jak je na tom při možném vstupu do nového cyklu fundament těžebních gigantů a proto bych se na něj rád v následujících příspěvcích podíval.

 

Čtěte více:

Ayesha Akbar z Fidelity International pro Patrii Online: Investoři mohou být klidní. Inflace v Číně jde dobrou cestou
12.05.2016 12:44
Data to říkají jasně: Čínská spotřebitelská inflace zůstala i v dubn...
Brazilský senát odvolal prezidentku, k moci se dostane pro trhy přátelštější Temer
12.05.2016 11:37
Naděje na změnu a příslib lepších zítřků vedla v posledních měsících i...
Evropský průmysl ukazuje na možnou revizi HDP
12.05.2016 11:49
Evropský průmysl dál brzdí z rychlého lednového nástupu do roku 2016....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.