Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpovi a jemu podobným stačí pootevřít dveře a přijde katastrofa

Trumpovi a jemu podobným stačí pootevřít dveře a přijde katastrofa

23.05.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Fascinace Donaldem Trumpem je v Berlíně stejně silná jako třeba v Bostonu. Když jsem navštívil několik německých měst a bavil se tak o amerických prezidentských volbách, většinu lidí zajímal právě Trump a ne Hillary Clintonová. Částečně je to proto, že jde o dalšího kandidáta na prezidenta, který nepřichází z politiky a jehož historie je velmi nekonvenční (v této souvislosti byl zmíněn i Ronald Reagan a Arnold Schwarzenegger). Pro někoho byl Trump mixem zábavy a amerického politického stylu. Pro většinu těch, s kterými jsem hovořil, je ale kandidátem, který těží ze stejných negativních nálad, jaké jsou patrné i v samotném Německu.

V Německu se tedy o Trumpa zajímají hlavně proto, že těží ze stejného sentimentu jako populistická hnutí všude kolem samotného Německa. Nejde tedy o to, že by reprezentoval něco typicky amerického. On naopak reprezentuje něco univerzálního, obecného. Jeden ze známých německých politiků mi v této souvislosti řekl: „Všechny země kolem si volí své malé Trumpy,“ (většina mých setkání byla organizována ambasádami a podle jejich pravidel nemohu přímo citovat).

V zemích, jako je Polsko, Maďarsko či Dánsko, už se konzervativní populisté k moci dostali. Národní fronta ve Francii se před prezidentskými volbami podle průzkumu těší velké popularitě. Ve Velké Británii se zvedá nacionalistická vlna, která volá po vystoupení z EU. V každém z těchto případů hrají roli specifické faktory, které však mají také hodně podobného. Podobně jako Trump se představitelé těchto stran snaží těžit z nenávisti k vlivu ze zahraničí a z podezíravého postoje k domácím elitám. Všechny pak využívají strachu z globalizace a demografických změn, které mají údajně ničit domácí identitu.

Zmíněné strany také kritizují tradiční politické strany, které podle nich nejsou schopny bránit národní zájmy. Někteří jejich zástupci pak otevřeně obdivují Vladimira Putina, který v řadě oblastí hovoří podobným jazykem jako oni. Největší část jejich voličů pak přichází ze strany střední třídy a v Polsku, Maďarsku a Dánsku už se díky nim konzervativní populisté dostali k moci. Německo je těchto tlaků doposud ušetřeno, a to díky několika faktorům. Němci jsou si ale hlavně díky velmi bolestivým historickým zkušenostem vědomi toho, že extrémismu stačí jen pootevřít dveře a výsledkem je katastrofa. Hitlerova strana například nikdy nezískala více než 37 % hlasů, přesto se však dostala k moci a zničila veškerou politickou opozici.

Německo ale popsaným tlakům úplně ušetřeno není. Konzervativní populisté ze strany Alternativa pro Německo AfD si získávají stále větší popularitu a podle průzkumu veřejného mínění ji nyní podporuje 15 % voličů. AfD těžila zejména z protestů proti tomu, aby byla Řecku poskytována další finanční pomoc, nyní se ale zaměřuje zejména na militantní protesty proti politice přijímání uprchlíků ze Sýrie. Michael Meier z think tanku Friedrich Ebert Stiftung k tomu říká: „Popularita AfD prudce vzrostla během uprchlické vlny, která do Německa dorazila. Myslím si, že řada lidí se obává toho, že tento příliv bude pokračovat, že se projeví na sociální podpoře a že se z Německa nakonec stane muslimská země.“

Meier se stejně jako většina středových politiků v Německu domnívá, že podobné obavy jsou neopodstatněné. Přesto je zřejmé, že většinu německé společnosti trápí. Průzkumy veřejného mínění například ukazují, že Němci jsou spokojeni se svou ekonomickou situací, ale vadí jim imigrační politika Angely Merkelové. Ta je mnohými považována za nejmocnější ženu Evropy. Její postavení před novými volbami je silné, ale zároveň může dojít k podstatnému omezení její politické podpory v parlamentu v případě, že voliči budou považovat volby za referendum o imigrační politice.

Kvůli této situaci tak Trump není v Německu vnímán jako americká specialita, ale jako důkaz sílení trendu směřujícího k nacionalismu na Západě. Téměř všichni Němci se pak bojí toho, co by přišlo v případě, jestliže Trump v prezidentských volbách zvítězí. Zároveň tu jsou obavy z toho, že i když nevyhraje, faktory, které mu pomáhaly v jeho kampani, tu budou přetrvávat i nadále. A to na obou stranách Atlantiku.

Autorem je Ronald Brownstein.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Tři ochutnávky ze sektoru spotřebního zboží
19.05.2016 10:30
Globální akciový index MSCI World vyrostl ode dna trhu v březnu 2009 d...
Ropa blízko magické padesátky… Na co si dát pozor
18.05.2016 16:22
Ropa sice zahájila rok ostrým propadem, od lednových minim se ale odra...
Světové ekonomice globalizace prospívá, platí za to střední třída na Západě
21.05.2016 6:00
V období od poloviny osmdesátých let nastalo největší přerozdělení pří...

Váš názor
  • je to tak,
    23.05.2016 23:02

    Rakousko dnes dovolilo zeleného multikulti - moc by mne zajímalo, zda ty koreskondenčí hlasy byly od živých a nevymišlených lidí. Jinak je to pro tradiční Rakousko katastrofa. Začnou tam nové pořádky. Pro nás je to velice vážné varování, budeme mít na podzim a příští rok volby. Za mne ZCELA JISTĚ NE !!! Zeleným, ČSSD, a ani ANO. Tihle jsou schopný nám dovést domů araba s bombou a nařízením, že ji mám odpálit v kruhu své rodiny , NIKDY, NIKDY . Ale nejsem defétista, budu bojovat, jak řekl král Jan Lucemburský : TOHO BOHDÁ NEBUDE ABYCH JÁ, ČESKÝ KRÁL, Z BOJE UTÍKAL !!! Tak jest a tak bude !!!! I kdyby Stropnický a Babiš na Sobotkovi a Dientbierovi jezdili :-D
    občan
  •  
    23.05.2016 9:40

    je to neskutečná masírka ze stran mnohých médií ,, z lidí co nazývají věci pravými jmény a chtějí bránit zájmy své země jsou populisté, viz Trumph a teď i v rakousku Hofer
    sid_cz
  •  
    23.05.2016 9:21

    Hlavně už by tzv. novináři mohli přestat s půvabným slovíčkem populista, protože kdož ví kdo je skutečný populista.
    Paul
  • žííííš kdo tohle psal?
    23.05.2016 9:04

    Němci se nebojí Trumpa, ale muslimů !!! Mám na mysli obyvatelstvo, nikoliv multikulturní šílence v politice a sluníčkáře.
    Jesse
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data