Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF propůjčuje řeckému záchrannému programu kredibilitu, zatím…

MMF propůjčuje řeckému záchrannému programu kredibilitu, zatím…

26.05.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Mezinárodní měnový fond v Řecku bojuje o svoji kredibilitu. A že to není boj jednoduchý, ukazuje i poslední dohoda s ministry financí eurozóny. MMF na jednu stranu dohodu podporuje, na druhou stranu mu zatím nestačí k tomu, aby sám uvolnil peníze. Rozhodnutí o účasti v třetím řeckém záchranném programu odsouvá do budoucna, stejně tak jako Berlín a Brusel odsouvají do budoucna oddlužení Řecka.

Tichá podpora MMF je ale pro Berlín možná důležitější než samotné peníze - velká část z 86 miliard eur v letech 2015-2018 by šla tak jako tak z evropských záchranných mechanismů. Pro německé voliče a parlament byla a je ale účast MMF v programu především důležitou zárukou odbornosti a realističnosti při malování řeckých výhledů. Berlín proto potřeboval tichý souhlas MMF k tomu, aby mohli ministři financí eurozóny s klidnou hlavou odsouhlasit uvolnění dalších více než 10 miliard ze záchranného balíku a Řecko se tak během léta nedostalo opětovně do problémů se splácením. Na rozdíl od minulého roku totiž letos Řekové v zásadě dohodnutý reformní program plní a není moc důvodů zadržovat jim přísun slíbených peněz.

MMF ale druhým dechem dodává, že svoji účast v programu definitivně posvětí, až uvidí na stole konkrétní plán, jak Řecko oddlužit. Tento týden se ministři financí shodli pouze na směru, ale do konkrétních kroků se chtějí pustit až po volbách v Německu a ve Francii v roce 2017. Otázka je, zda bude mít MMF nakonec tak dlouho trpělivost poskytovat řeckému záchrannému programu byť jen verbální kredibilitu. Tento týden ustoupil tlaku svých největších akcionářů v Evropě a v Americe, kteří si nepřáli další eskalaci napětí kolem Řecka před hlasováním o Brexitu. V pozdějším průběhu roku se ale střet mezi MMF a některými členskými zeměmi eurozóny může vrátit na stůl.

Region - forex
Forintu patrně svědčí rozhodnutí centrální banky dále nesnižovat sazby a během posledních dvou seancí se tak vzdálil od cca pětiměsíčních minim vůči euru. Včera posiloval i zlotý, kterému patrně prospívá i vcelku smířlivý tón, který se prozatím line z jednání o ústavním soudu mezi vládou a zástupci EK. Rovněž míra nezaměstnanosti v dubnu v Polsku poklesla o něco více, než se čekalo. Oběma měnám pak asi prospěl i dobrý výsledek podnikatelské nálady v Německu (Ifo).

Prezident Zeman mezitím včera odboural částečně nejistotu ohledně jmenování dalších členů bankovní rady v únoru příštího roku. Jedním ze jmenovaných bude dle prezidenta patrně Oldřich Dědek (v minulosti se profiloval jako holubice).

S výjimkou dnes zveřejněné míry nezaměstnanosti v Maďarsku je zbytek týdne bez významnějších očekávaných událostí. Zajímavé bude až zveřejnění struktury polského růstu HDP za první čtvrtletí příští úterý.

Dluhopisy
Výnos německého desetiletého dluhopisu po dobrých číslech (silný index Ifo) a ve světle slušných výkonů akcií nakonec stejně nebyl schopen prorazit 0,20 % a během včerejšího obchodování se vrátil do blízkosti 0,15 %. Dohoda o uvolnění další pomoci Řecku stáhla podle očekávání dolů výnosy dluhopisů jižních zemí - španělský výnos poklesl o 6 bps a italský o 7 bps. Řecký desetiletý výnos se mezitím pokouší o návrat pod hranici 7 %.

Komodity
Cena ropy Brent atakuje hranici 50 USD/barel. Dále vzhůru jí pomohla oficiální čísla EIA o zásobách v USA za poslední týden, i když poukázala na o něco méně výrazný pokles než data API předchozí den. Oproti původnímu očekávání trhů byl nicméně pokles o cca 4,2 miliónu barelů vyšší.

Na druhou stranu je však třeba podotknout, že část poklesu zásob šla na vrub klesajících dovozů a zároveň vcelku významně rostly zásoby benzínu. Jejich růst sice není v tomto období roku neobvyklý, nicméně jistá obezřetnost je na místě, neboť v poslední době za očekáváním zaostává i rozpětí mezi cenami produktů a cenami ropy. To vše indikuje, že (rostoucí) poptávku po ropných produktech (zejm. benzínu) se daří dobře uspokojovat…

 

Čtěte více:

Wall Street ve středu navázala na včerejší rally
25.05.2016 22:26
Americké akcie dokázaly i v dnešní seanci výrazně posílit. A to již vč...
Globální akciová rally a optimismus o síle americké ekonomiky poslaly akcie v Asii vzhůru
26.05.2016 8:14
Dostatečně silný optimismus k síle americké ekonomiky, která by tím mě...
Výsledky Pegas v 1Q16 (+názor analytika)
26.05.2016 8:15
Znojemský výrobce netkaných textilií, společnost Pegas Nonwovens, dnes...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m