Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Bohumil Volf, generální ředitel Bidvestu: Spotřebitelé si hledají cestu ke kvalitnějším potravinám

Bohumil Volf, generální ředitel Bidvestu: Spotřebitelé si hledají cestu ke kvalitnějším potravinám

05.11.2016 15:30
Autor: Pavel Daniel

Společnost Bidvest patří s obratem kolem 11 miliard korun mezi největší tuzemské potravinářské firmy. Je výrobcem oblíbeného nanuku Mrož a tradičních zmrzlin Prima, zároveň je největším dovozcem ryb z celého světa.

S dovozem mořských živočichů firma před 25 lety v tuzemsku začínala. Jejím prvním zaměstnancem byl Bohumil Volf, nynější generální ředitel Bidvestu pro Českou a Slovenskou republiku. „V roce 1990 jsem se přihlásil na konkurz dánské společnosti Nowaco a vybrali si mě. Původní myšlenkou společnosti bylo vyvážet z České republiky maso, ale postupně jsme začali dělat přesný opak. A změna strategie se nám vyplatila,“ říká Bohumil Volf.

Patria Online: Jak se postupem času firma pod vaším vedením změnila?

Dováželi jsme hlavně ryby a rybí výrobky. Pak jsme si řekli, že bychom měli mít vlastní mrazírnu, tak jsme si jednu malou postavili. Nakoupili jsme první chladicí vozy a po deseti patnácti letech jsme byli větší než naše matka v Dánsku. Majitelé, kteří už byli v letech, ale nechtěli jít do tak velkého byznysu, se rozhodli, že firmu prodají. Společně jsme ji nabídli londýnské investiční společnosti JP Morgan. Noví vlastníci nás naučili spoustu věcí, zorganizovali firmu tak, aby mohl přijít další strategický partner. Po čtyřech letech jsme ji v ještě lepší kondici prodali společnosti Bidvest a tím se kruh uzavřel.

Patria Online: V jakém období začala firma s akvizicemi v Česku?

Společně s původními vlastníky jsme udělali jednu velkou akvizici, a to nákup Mrazíren Opava, kde dnes vyrábíme zmrzlinu a hotová jídla. Další akvizice jsme ale začali dělat až později s JP Morgan a Bidvestem. Nedávno jsme takto získali Mrazírny Plzeň-Dýšina nebo distributora čerstvé zeleniny, bylinek a ovoce Tekoo v Uherském Brodě.

Bidvest 

Patria Online: Tyto akvizice vždy řešíte s finančními partnery?

Spolupracovali jsme s několika bankami, ale během prodeje společnosti Nowaco zahraničním investorům v roce 2005 jsme začali více spolupracovat s ČSOB. Vyhovuje nám tím, že co slíbí, také udělají, navíc máme mezi sebou osobní vztah. Nemusíme vyplňovat téměř žádné formuláře nebo se dopodrobna zabývat tvorbou dlouhodobých plánů a analýz očekávaného vývoje pro potřeby banky a díky tomu se můžeme věnovat svojí práci. Takže obrovským plusem je minimum byrokracie a maximum osobního přístupu.

Patria Online: Je vůbec výhoda být součástí tak obrovské skupiny, jako je Bidvest, která má ve světě 140 tisíc zaměstnanců?

Rozhodně můžu říct, že nejsme ve vleku našich vlastníků. Neříkám, že můžeme rozhodovat úplně o všem, ale proti mně stojí stejní lidé jako já. Ti mají rovněž zájem, aby firma prosperovala, což my splňujeme. Naší velkou výhodou totiž je, že Bidvest vlastní desítky tisíc majitelů, drobných akcionářů. Bidvest nás koupil z toho důvodu, že jeho manažeři věřili v náš růst, protože věřili v náš management a ve vývoj v naší zemi. My zde ročně investujeme 350 milionů korun a stále zvětšujeme objem našeho podnikání.

Patria Online: Zmínil jste, že chcete dál růst. Je k tomu na našem trhu ještě prostor?

Víte, ono je těžké, pokud máte 11 miliard korun obrat, a přitom chcete růst někam dál. Další rozmach by znamenal obrovský tlak na zaměstnance, a to já bych tedy nechtěl. Nemusíme pořád zaměstnancům říkat, že musí růst, to je potom k zbláznění. Snažím se, aby ten růst byl klidný, a já si dokonce i myslím, že kdybychom nerostli a vydělali bychom tolik jako minulý rok, tak budeme spokojení. Když se nám ale podaří vyrůst v segmentu, kde je náš tržní podíl nižší, tak určitě budeme rádi. Ale také si myslím, že růst donekonečna prostě nejde.

Patria Online: Která ze značek vaší společnosti vám za těch 25 let přirostla k srdci nejvíc?

Určitě Nowaco, což je značka výtečných ryb a naše vlajková loď. Navíc jsme ji u nás budovali 25 let. Značka, na kterou jsme pyšní, je také Prima. Mrož a další jsou zase zkrátka naše české zmrzliny, které se velmi dobře prodávají. A pak máme takového nejmladšího brášku, značku Patron, což je naše továrna na prvotřídní zvěřinu a naše srdcovka. Myslím si, že je to přesně směr, kterým chceme jít. Nechceme totiž jen vyrábět, ale také vzdělávat gastronomickou veřejnost. Proto jsme postavili gastrostudio, které se částečně využívá na školení našich obchodních zástupců a také pro školení restauračních provozů – od školních jídelen po špičkové restaurace.

Patria Online: Sledujete segment potravin 25 let. Jak se podle vás v čase mění jejich kvalita?

Já si myslím, že kvalita potravin se zásadně nemění. Vyrobit dobrý párek jsme uměli jak před 50 lety, tak i dnes, stejně jako umíme přivézt dobrou rybu. Také si myslím, že kvalitní potraviny umí vyrobit téměř každý poctivý potravinář. Snem každého totiž je, aby vyráběl jen vynikající výrobky. Vždy ovšem záleží na přání spotřebitele. Dnes je jasně vidět, že spotřebitelé cestu ke kvalitě hledají, ale hledají ji velmi pomalu. Záleží samozřejmě i na tempu růstu průměrných mezd. Čtyřčlenná rodina s průměrným platem si nemůže dovolit kupovat jen nejkvalitnější výrobky.

Patria Online: Průměrná mzda sice stoupá, zato klesá počet kvalifikovaných pracovníků. Jak se vám v této době daří hledat nové lidi?

My hledáme nové kolegy trochu jinak a možná jsme poněkud zvláštní. Máme spoustu divizí a oddělení, které vedou samostatní lidé. Pokud potřebují nové zaměstnance, tak si je musí najít sami. Tím také zjistíte, jak je kdo ve vedení daného oddělení schopný. Buď si někoho najde a ten člověk mu vyhovuje, nebo si najde někoho, s kým nakonec nevydrží. Pro nás je to jednodušší, protože nepotřebujeme žádné velké HR oddělení. A šéf daného týmu, který si našel někoho, kdo mu nevyhovuje, si pak může stěžovat jen sám na sebe.

Patria Online: Vy jste se zmínil o tom, že jste si hledal v 90. letech lidi do vedení firmy také sám. Kolik vás z původního managementu zůstalo?

Já myslím, že všichni. V nejvyšším managementu je nás deset a snad osm z nás tu pracuje víc než dvacet let. Navštěvujeme se, máme společné koníčky, snažíme se oddělit práci od zábavy a pořád úspěšně. A víte, co je zajímavé? Že se ani jeden z nás za těch dvacet let nerozvedl. Asi jsme opravdu zvláštní.

Rozhovor vznikl ve spolupráci se společností Bidvest CZ a Korporátním a institucionálním bankovnictvím ČSOB.


Čtěte více:

Milan Teplý, generální ředitel Madeta a.s.: Do Lipánků foukat dusík nebudeme
21.09.2016 16:00
Madeta s 1500 zaměstnanci je synonymem pro značky, jako jsou Lipánek, ...
Daniel Gladiš pro Patrii Online: Miluji volatilitu, v dobách největších výkyvů se dají dělat skvělé nákupy!
27.09.2016 13:30
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem ...
Jakub Skryja pro Patrii Online: Investiční příležitosti vidíme ve firmách se střední či menší tržní kapitalizací
08.10.2016 11:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem ...
Patrick Vyroubal pro Patrii Online: Investice ovlivní měnová politika USA, která zřejmě nabere restriktivnější tón
01.10.2016 10:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem k...
Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Finance: Pochybuji, že cena ropy bude mít sílu růst nad 50 USD za barel
04.10.2016 18:00
Těžaři, ropné společnosti, ale i utility, byly donedávna spíše stranou...
Jan Kaška pro Patrii Online: Nyní bych neinvestoval ani do akcií ani do dluhopisů. Valuace obou tříd aktiv jsou extrémně vysoko.
22.10.2016 11:00
Vybrat si do svého investičního portfolia tu správnou akcii je cílem k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data