Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Americká (po)volební kuchařka na středu ráno

Rozbřesk – Americká (po)volební kuchařka na středu ráno

08.11.2016 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Takže kostky jsou vrženy a americký volič vyráží k urnám (pokud tak tedy již neučinil). Neboli po brexitu další hyper-sledovaná politická událost tohoto roku jde do finále. Asi netřeba vysvětlovat, že s ohledem na postupující globalizaci a řekněme i netradiční pojetí jednoho z prezidentských kandidátů může mít dnešní hlasování amerických voličů opravdu bezprostřední vliv na trhy po celém světě. A proto jsme k lepší orientaci na středu ráno připravili jakousi americkou (po)volební kuchařku. Zde je tedy pár bodů, které by se mohly hodit vědět zítra ráno:

• Nejsledovanější je samozřejmě souboj o Bílý dům a zde je dobré, že pro kandidáty je klíčové získat nejenom hlasy voličů, ale i tzv. volitelů. Ten kdo totiž vyhraje v daném státě, získává všechny hlasy “volitelů” pro daný stát. Hlasy volitelů jsou přitom rozprostřeny po státech USA podle toho, jak jsou lidnaté. Celkem lze získat 538 volitelů (nejvíce za Kalifornii), přičemž na amerického prezidenta je jich zapotřebí 270. V praxi to tedy znamená, že Trump i Clintonová se v posledních dnech soustředili jen na státy, kde výsledek vypadá nejtěsněji. Mezi tyto z hlediska výsledku klíčové státy tedy patří - Florida, Severní Karolína, Nevada, New Hampshire, Ohio, Pensylvánie a Arizona).

• První stát, kde se uzavřou volební místnosti, bude Indiana dnes o půlnoci a zde se očekává vítězství Trumpa. V jednu ráno se uzavírají místnosti na Floridě a v dalších čtyřech jižanských státech. V půl druhé ráno to budou klíčové státy Ohio a Severní Karolína. Zítra v pět ráno skončí hlasování na západním pobřeží a tedy i v celých Spojených státech. Pokud vše půjde dobře, tak prezidenta bychom mohli znát zítra kolem oběda, složení Senátu možná o něco později.

• Klíčové je sledovat kombinaci výsledků prezidentských voleb a senátních voleb, neboť Senát má výrazné pravomoci a může prezidenta zásadně blokovat (mimo jiné schvaluje členy Fedu či ratifikuje obchodní smlouvy). Pokud demokraté získají Bílý dům a/nebo Senát, k radikálním změnám hospodářské politiky USA nedojde. Zároveň se otevírá prostor k normalizaci měnové politiky Fedu, ECB, ČNB… Naopak Trumpovo vítězství spolu se ziskem Senátu ze strany republikánů povede k vyšší volatilitě a viditelným změnám na makro úrovni.

• Nejlepší proxy proměnná, která reflektuje to, jak trh v dané sekundě hodnotí šance D. Trumpa na vítězství, je mexické peso, neboť mexický export je na americkém trhu životně závislý a republikánský kandidát chce na jižní hranici stavět zdi… Preference kandidátů však hýbaly i dolarem jako takovým (^Clintonová => silnější USD). Každopádně se připravme na vyšší volatilitu, avšak brexit nás poučil, že tržní reakce na výsledky může být výrazná, ale také velmi krátkodobá.

• V týdnech po volbách je třeba sledovat reakci centrálních bankéřů (zejména členů FOMC/vedení Fedu). Bezprostřední dopady voleb na americkou ekonomiku však budou marginální.

Přejeme hodně štěstí při obchodování a hezké zážitky z vyšší volatility. Bůh ví, kdy nám jí centrální banky zase povolí…

FOREX

Region

Zlepšení maďarského ratingu od Moody’s včera mohlo mít lehce pozitivní dopad na forint, který během dne mírně posiloval. Koruna i zlotý byly vůči euru víceméně stabilní.

Hlavním tématem dneška a minimálně i zítřka jsou sice volby v USA, regionální kalendář je nicméně rovněž dobře zaplněný. Dnes v něm je mimo jiné zveřejnění průmyslové produkce v ČR (za září) a míry inflace (za říjen) v Maďarsku. V případě maďarské inflace očekáváme viditelné zrychlení, které by mělo jít na vrub říjnovému zvýšení daní u pohonných hmot, jakož i zrychlující spotřebě domácností. V Česku předpokládáme, že i v září pokračoval pozitivní trend průmyslu spojený především s expanzí výroby osobních automobilů. Kromě toho dnes začíná dvoudenní zasedání polské centrální banky.

EUR/USD/GBP

Devizové trhy v čele s dolarem vyčkávají na výsledky voleb. S postupným uzavíráním volebních místností v jednotlivých státech by tak postupně měla narůstat volatilita. Což by mělo platit zhruba od půl druhé zítra brzy ráno. Chování eurodolaru vidíme tak, že předvolební nejistota v USA nedovolila dolaru plně využít potenciál, který mu nabízí blížící se zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Sílu dolaru podkopává riziková prémie, která vyplývá z nejistoty, jež trh spatřuje v možném prezidentství republikánského kandidáta D. Trumpa.

Podle našeho názoru pro Fed a tím i dolar není podstatný jen výsledek prezidentské volby, ale kombinace výsledku voleb do Bílého domu a Senátu. Pokud demokraté získají Bílý dům a/nebo Senát, k radikálním změnám hospodářské politiky USA nedojde a otevře se prostor pro prosincové zvýšení úroků Fedu a posílení dolaru. Naopak teprve pokud by Trump vyhrál prezidentský úřad a republikáni obhájili Senát, může na globálních trzích zavládnout nejistota a dolar by zřejmě oslabil.


Čtěte více:

Kofola v ČR letos zatím roste, vyplatí avizovanou dividendu
07.11.2016 18:15
Přestože letošní léto nepřálo prodejům nealkoholických nápojů tak jako...
Praha close – Začátek týdne byl zelený jako jinde v Evropě
07.11.2016 17:45
Index PX si v pondělí připsal 0,58 procenta a skončil tak na 899 bode...
Asie: Čekání na výsledky voleb prezidenta USA posílily výsledky akcií
08.11.2016 8:35
Hodnocení úterní akciové seance v Asii vykázalo spíše ziskové výsledky...
ČEZ klesly zisky, snížil odhad provozního zisku na celý rok
08.11.2016 8:36
Energetická skupina ČEZ vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  
10:21Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny
10:01ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019
9:20PPF měla v roce 2023 čistý zisk 1,45 miliardy eur, o rok dříve 164 milionů eur
9:08ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí 2024
9:01Rozbřesk: Za výraznějším nárůstem inflace jsou potraviny, ČNB bude i tak opatrnější

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Allianz SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Cisco Systems Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Commerzbank AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
E.ON SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
RWE AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
thyssenkrupp AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Ubisoft Entertainment SA (03/24 Q4, Aft-mkt)
7:00ABN AMRO Bank NV (03/24 Q1)
7:00Merck KGaA (03/24 Q1)
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Průmyslová výroba, y/y
14:30USA - CPI, y/y
14:30USA - Empire State Manufacturing index
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m