Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Západ Evropy ztracen ve svých vizích, Východ ve vlně populismu a demagogie

Západ Evropy ztracen ve svých vizích, Východ ve vlně populismu a demagogie

28.03.2017 6:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská unie sama sebe po většinu své historie vnímala jako naději pro celý svět. Určitě to nebyl nezaujatý pohled, ale jistý realistický základ měl. Když se rozpadal Sovětský svaz a poté blok komunistických zemí ve východní Evropě, hovořili lidé jako Lech Walesa a Václav Havel o „návratu do Evropy“. V roce 1999 pak vznikla nová evropská měna a v roce 2002 nahradila měny ve 12 zemích. Šlo o krok, který měl podpořit další evropskou integraci a zároveň přinést posun ve finanční oblasti. A populace v členských zemích proti němu nijak zvlášť neprotestovala. 

Po roce 2000 začaly do EU vstupovat bývalé komunistické země a přijaly „acquis communautaire“ – zákony, regulaci a normy, na kterých se všechny členské země Unie shodly. Do čela těchto zemí se také většinou dostaly politické strany, které věří v ideály a praxi demokracie, podporovaly občanskou společnost a svobodu projevu.

Nyní je ale mnoho věcí jinak. Mezi zeměmi střední a východní Evropy najdeme řadu rozdílů, stejně jako u zemí Evropy západní. Nicméně u těch prvních je zřejmý trend k silnějšímu nacionalismu, odmítání imigrantů, rostoucím problémům s korupcí v politice i v podnikatelském prostředí, ke zvýšené moci státu nad médii a v některých případech i přibližování se Rusku. Spolu s tím jde stále větší rozčarování z EU, které přichází i přesto, že těmto zemím se dostalo obrovské finanční pomoci. Jen Polsko by mezi roky 2014 a 2020 mělo celkem obdržet 82,5 miliardy eur. Těmito penězi financuje infrastrukturu i sociální a zdravotní programy. 

Maďarský premiér Viktor Orbán a předseda polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski minulý rok hovořili o „kulturní kontrarevoluci“. Maďarsko oznámilo, že během zpracování žádostí o pobyt bude imigranty ubytovávat v táborech vytvořených z kovových kontejnerů. Takový krok odmítá OSN i nevládní organizace, ale premiér Orbán hovoří o tom, že migrace je „trojským koněm terorismu“. Jeho vláda po vzoru Ruska bojuje s neziskovými organizacemi, které migrantům pomáhají a kritizují vládní postoje k lidským právům. Řadu z těchto organizací pomáhá financovat americký miliardář George Soros a proto se stal jedním z cílů vládních útoků. 

Na Slovensku se minulý rok dostala do parlamentu neofašistická strana Naše Slovensko. Premiér Robert Fico se s ní o přízeň voličů snažil bojovat i prohlášením, že po útocích v Paříži je sledován každý muslim na Slovensku. Česká koaliční vláda je v podstatě proevropská, i když prezident Miloš Zeman volá po deportaci všech ekonomických migrantů z EU. Kultura muslimských migrantů je podle jeho názoru „fundamentálně neslučitelná“ s evropskou společností. Premiér Bohuslav Sobotka spolu s dalšími předními politiky ze zemí střední Evropy odmítají systém kvót pro uprchlíky, který navrhuje EU. Vůči imigraci není úplně odmítavý, je ovšem pod tlakem na odmítání muslimských imigrantů. Pro Los Angeles Times uvedl, že „integrace muslimů představuje objektivní problém a v této oblasti je potřeba pozitivních příkladů“. 

V České republice proběhnou v říjnu parlamentní volby. Ministrem financí je druhý nejbohatší člověk v zemi Andrej Babiš, který má blízko k prezidentovi a vlastní několik vlivných novin. Jeho strana ANO vede v žebříčcích popularity a očekává se, že volby vyhraje. To by z Babiše udělalo premiéra a proběhla by fúze politické, oligarchické a mediální moci, která byla ve střední Evropě doposud nevídaná. 

Země v regionu si za druhé světové války prošly rozdílnými zkušenostmi, během komunismu už se ale tolik nelišily. Šlo o jakousi šedou stabilitu a pomalý růst životního standardu, za který se platilo podvolením se despotismu. Pak přišel onen „návrat do Evropy“, otevření se světu a konec nutnosti souhlasit s převládající ideologií. Standardy Západu ale v těchto zemích zůstávají nenaplněny, demokracie a volný trh nestačí, k moci se dostávají nové elity. Ty jsou někdy zkorumpované a bezohledné ke zbytku populace. 

Ellen Hinsey ve své nové knize „Mastering the Past“ hovoří o tom, že v regionu střední a východní Evropy došlo k vypuštění doposud hluboko zmraženého nacionalismu, populismu a militarismu. Tyto jevy nyní nabývají na síle a oddalují region od zbytku Evropy. Ta sama sebe definovala jako přístav, ve kterém se budou mísit národy, etnika a smazávat hranice. Tato vize se ovšem již zdá být úplně ztracena. 

Autor: John Lloyd

(Zdroj: Reuters)


 
 

Čtěte více:

Víkendář: Tenhle prezident je tím nejlepším, co mohlo demokracii potkat
12.03.2017 10:18
Existují dva způsoby, jak se dívat na dopad, který má vláda Donalda Tr...
Je možné, že brexit nakonec přece jen nebude?
14.03.2017 6:38
Britská premiérka Theresa May začne ještě tento měsíc nejdůležitější j...
Pokud Trump prosadí do čela Fedu někoho z Wall Streetu, může nastat chaos
14.03.2017 16:53
Blíží se doba, kdy bude prezident Donald Trump nominovat nového předse...
Investoři věří německé ekonomice více. Brzdou ale maloobchod, zakázky i stín voleb
14.03.2017 12:19
Důvěra investorů v německou ekonomiku se v březnu zlepšila, index ZEW ...
OPEC škrtí těžbu ropy, zásoby ale dál rostou. Jak je to možné?
14.03.2017 18:01
Ropné zásoby ve světě dál narůstají, přestože Organizace zemí vyvážejí...
Fidelity: Revoluce ve světové energetice. Obnovitelné zdroje už převálcovaly uhlí
16.03.2017 20:11
Čína investuje do alternativních zdrojů energie v současnosti dvakrát ...
Co bude s tabákovými firmami až lidé přestanou kouřit?
17.03.2017 15:53
Philip Morris International je největší obchodovanou tabákovou společn...

Váš názor
  • ukažte mi jedinou zemi se státním náboženstvím islámem,
    28.03.2017 14:27

    a která zároveň nenímasivně závislá na exportu fosil. paliv, aby prosperovala a prospívala ... Naopak tam kde islám není hlavní silou ve státě, tak lidi i stát prospívají velmi dobře .
    občan
    • Re: ukažte mi jedinou zemi se státním náboženstvím islámem,
      28.03.2017 14:45

      Malajsie a Čečensko.
      ..
  •  
    28.03.2017 8:24

    S autorem tohoto clanku se da vice mene souhlasit, ale je zde jedno velke ale. Cela situace ktera vznikla v evrope je pricinou muslimske migrace. Ta zapricinila odchod Velke Britanie a ta zapricini odchod i dalsich zemi. Stredni a vychodni evrope je vycitan postoj k teto migraci, a nedostatecneho prijimani uprchliku, ale zapadni novinari a jejich media jiz nezminuji, kolik migrantu prijima cesko z ukrajiny a dalsich postsovetskych republic, kteri aspon vetsinou neco umi a jsou prispusobyvejsi. Zel elitam v zapadni evrope nedochazi ze islam je neslucitelny s jakoukoliv jinou kulturou. Asi maji svou predstavu a tuto se snazi vnutit i ostatnim a nestaci jim odchod VB. Jdyz nekdo utika pred valkou, dobre je jim treba pomoci, ale nemusime je hned natrvalo ubytovavat v evrope, poskytneme jim veci potrebne po dobu trvani konfliktu a pak hezky domu. A vzestup nacionalizmu a populizmu zapricinila taz vec, za kterou muze pozvanka Merkelove a spol, tak at se nedivi na islamskem zapade ze vychod se danym smerem nechce ubirat.
    vojtech7777
Aktuální komentáře
02.05.2024
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.