Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Názor: Západní vlády by měly zvednout minimální mzdy, nakopne to ekonomiku

Názor: Západní vlády by měly zvednout minimální mzdy, nakopne to ekonomiku

03.06.2017 12:13

Když všechno ostatní selže, zkuste to, co bylo předtím nemyslitelné. Tato zásada hospodářské politiky není špatná ani v nejlepších časech. Dnes je možná přesně tím, co potřebujeme: řada západních států – zcela určitě Spojené státy, Japonsko a Německo, pravděpodobně Velká Británie a brzy dost možná i velká část zbytku eurozóny – by měla přikročit k politice přímých vládních zásahů do mzdových jednání, a to zejména u osob s nejnižšími příjmy.

Japonsko posledních 15 let bojuje s pomalým růstem, neduživou poptávkou domácností (zejména v případě chudších rodin) a stoupající nerovností a chudobou. Podobné podmínky dnes vládnou i v USA; Donaldu Trumpovi ostatně pomohly ke zvolení prezidentem, neboť vytvořily dostatečně početnou skupinu lidí, které on sám dosti přiléhavě označuje za „zapomenuté Američany“. A před Trumpovým zvolením tytéž podmínky vyprovokovaly takzvané britské „opomíjené občany“ k tomu, aby hlasovali pro brexit.

Bez výrazného zvýšení mezd – zejména zákonem daných minimálních mezd – bude populismus vzkvétat dál a většina západních ekonomik zůstane zatížená pomalým růstem. Nerovnost nejen v oblasti příjmů a bohatství, ale i vnímaného politického hlasu a vlivu, se bude dál prohlubovat. A pokušení hledat krátkozraká řešení – například uzavření hranic nebo zavedení protekcionismu – se stane neodolatelným.

Návrh, aby vlády přímo zasáhly a zvýšily cenu málo kvalifikované práce, se přesto nejspíš setká s užaslými povzdechy a nevyslovenými poznámkami, že jsem se musel zbláznit. Cožpak nevím, že vyšší minimální mzdy mohou vyvolat nezaměstnanost? Cožpak se mi nedoneslo, že nástup robotů a rostoucí moc automatizace obecně ničí pracovní místa? Cožpak nevěřím v tržní řešení?

Odpověď na všechny tři otázky zní „ano“. Hospodářská politika však musí být šitá na míru existujícím podmínkám a musí odrážet volbu mezi protichůdnými zájmy různých skupin. (V tom tkví koneckonců celý smysl politiky.) A současné podmínky v kombinaci se zájmy „opomíjených vrstev“ naznačují, že to, co bylo kdysi nemyslitelné, se dnes stalo nezbytným, ne-li přímo nevyhnutelným.

Špatné vzpomínky na 70. léta a lobbing

Hlavním důvodem, proč se vládám nechce zasahovat do tvorby mezd, je vzpomínka na neúspěšnou snahu kontrolovat mzdy a ceny během období vysoké inflace v 70. letech – tato snaha vedla ke vzniku velkých a znepokojivých pokřivení. Druhým a aktuálnějším důvodem je ovšem lobbing ze strany korporací, jež tvrdí, že podmínkou konkurenceschopnosti firem je levná pracovní síla. Vlády mají navíc vlastní zájmy, které musí brát v úvahu: i veřejný sektor často zaměstnává řadu lidí pracujících za minimální mzdu.

Je však načase dodat si odvahy. Fiskální politika – snižování daní nebo zvyšování veřejných výdajů – je příliš svázaná vysokým vládním dluhem, takže s její pomocí nelze dost dobře stimulovat poptávku, a snaha využít jí k přerozdělování zdrojů od bohatých k chudým vytváří vlastní problémy. Rovněž měnová politika – zejména programy „kvantitativního uvolňování“ používané v posledních letech centrálními bankami a spočívající v tištění obrovského množství peněz – vyčerpala své možnosti, když se cenová inflace pomalu zvedá a účetní bilance centrálních bank jsou rekordně velké. Mzdové intervence tak představují prakticky jedinou zbývající možnost.

Rizika spojená se zvýšením minimální mzdy navíc pravděpodobně nejsou tak vysoká, jak se předpokládalo – alespoň zatím. Jistě, existují případy, kdy podobná mzdová navýšení mohou zničit zaměstnanost. Dnešní situace však takovým případem není: v zemích jako USA, Japonsko, Německo a Velká Británie dnes fakticky existuje plná zaměstnanost.

Největším rizikem jsou stagnující mzdy

V těchto zemích není rizikem stoupající nezaměstnanost, nýbrž stagnující mzdy, kvůli nimiž zůstává poptávka domácností stlačená nebo roste jen loudavým tempem, a tím odrazuje investice firem. Nízké mzdy na spodním okraji trhu práce v USA způsobují, že miliony občanů v produktivním věku už ani žádné zaměstnání nehledají. To sice může přispět ke snížení oficiální míry nezaměstnanosti, avšak ekonomice to prospěje pramálo.

Americká federální minimální mzda ve výši 7,25 dolaru na hodinu je v reálném (o inflaci očištěném) vyjádření o třetinu nižší než v roce 1968, kdy dosáhla maximální hodnoty. Průměrná zákonem daná minimální mzda v Japonsku (823 jenů neboli 7,40 dolaru na hodinu) je jen o vlas vyšší. A dokonce i tam, kde se minimální mzdy úředním zásahem zvýšily – například ve Velké Británii od loňského roku nebo v amerických státech typu Kalifornie a New Yorku, které si kladou za cíl zvýšit do roku 2020 minimální hodinovou mzdu až na 15 dolarů –, není tento posun dostatečně rychlý či dostatečně výrazný. V Japonsku se minimální mzda zvyšuje jen o píď rychleji než inflace.

Nerovnost zůstává metlou naší doby a vyjednávací pozici nejméně kvalifikovaných zaměstnanců silně podkopávají automatizace a konkurence z rozvojových zemí. Nemají-li „zapomenuté“ skupiny obyvatel natrvalo zůstat opomíjené a odcizené, musí vlády zvolit ráznější postup.

Japonský plán „zdvojnásobení příjmů“ pomohl v 60. letech této zemi k rozvoji spotřební ekonomiky. Možná nadešel čas vytvořit plán „zdvojnásobení minimální mzdy“, který by se realizoval v průběhu několika let, a poskytl tak firmám možnost, aby se na tuto změnu adaptovaly. Pro politiky, kteří získávají finanční podporu od velmi bohatých a voličskou podporu od opomíjených, by byl takový plán receptem na politický úspěch. Nemáte zájem, prezidente Trumpe?

Bill Emmott, bývalý šéfredaktor týdeníku The Economist, je předsedou představenstva nadace Wake Up

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

„Millennials“ v USA na tom jsou ekonomicky hůře, než na tom byli v jejich věku jejich rodiče
24.03.2017 6:09
Mladí lidé v USA mají prostě smůlu, ukazují data Fedu. Mají o pětinu ...
Na kolik si v USA přijdou ilegální imigranti? Na tolik, že se jim „legalizace“ skoro nevyplatí
01.04.2017 18:16
Ilegální pracovníci si přijdou na méně, než ostatní. Pokud však vezmem...
Mzdy trpí, kapitál jásá. Může za to Čína, robot, monopol, či dlouhodobá podvýživa?
01.05.2017 17:45
Zisky obchodovaných společností v USA (a mnohde jinde) ve velmi dlouhé...
ECB: Nezaměstnaných je víc, než tvrdí statistiky. Platy rostou jen mírně
10.05.2017 13:30
Podle dnes zveřejněné studie Evropské centrální banky (ECB) je nezamě...

Váš názor
  • Ke zvýšení mezd chybí pobídka
    06.06.2017 14:37

    Dávno již tomu co jsem se dival na svoji výplatní pásku a moje nízká čísla nebyla tak důležitá jako hřejivý pocit, že na čestném místě hned vedle mojí vodorovné vyvrtávačky, na Prioru v Plzni, jsem měl hrdě vztyčený rudý prapor a pochvalu za plnění plánu na 115%. Dnes se všichni ženou jen za penězi ale nikdo nedělá nic pro vlast.
    Engl.
  • Dnes
    06.06.2017 13:44

    jsem četl na E15, že stát chce podpořit (dotacemi, jak jinak) obslužnost venkova. Prý na těch menších vesnicích nemají pořádné obchody aj. Já na to (absenci služeb) říkám: To je dobře, páč to je příznakem venkova.
    kadanfm
    • Re: Dnes
      06.06.2017 14:33

      U nás obchod není. A Ty si obyčejný sobec. tak si pšestuj ty prasata a krávy za barákem...
      Velkamedvědice
      •  
        06.06.2017 14:36

        Zboutáme města a uděláme místo nich pole.
        Velkamedvědice
        • Tak aby ty podporované
          06.06.2017 14:50

          vesnice ještě vesnicemi zůstaly. Dotace jsi tady včera také odsoudil, ale teď, když by mohly být v tvém zájmu, tak ti už nevadí. Proto jsem psal, že jsou rakovinou. Je to těžká nemoc.
          kadanfm
          • Re: Tak aby ty podporované
            06.06.2017 15:11

            s vyjímkou, kterou jsem uvedl..potřeba potřebným...Jíst chceš, brambory, moku, maso, vejce, ale životní úroneň těch, co tě to plní, Tě nezajímá...Nevím, proč by ten obchodníček nemohl mít nýjem zadarmo, lhoszejno z kterého rozpočtu
            Velkamedvědice
  • Hygge
    05.06.2017 19:45

    Beru a za sebe se omlouvám. Nemusel jsem být tak pejorativní. Hezký večer!!!
    Velkamedvědice
  • Dotace
    05.06.2017 19:36

    jsem zažil v práci (technická profese). Čas od času jsme podepisovali výkaz odpracovaných hodin na projektu, který nikdo jiný, kromě GŘ, ve firmě neviděl. To byla jedna z hlavních náplní práce GŘ - spolupráce s VŠ v rámci vládního programu Vývoj a Výzkum (VaV). Že jsme měli personálně poddimenzované obchodní oddělení a navíc jsme se orientovali spíše na Východ, kde je přítomnost nejvyššího představitele v obchodních jednáních značnou výhodou, ho netrápilo. Právě na tyhle firmy je potřeba bič tvrdší měny a zrušení dotací, aby pochcípaly a výrobních projektů se ujmul někdo jiný. Poznamenám k bruselské snaze regulacemi si vynutit spravedlivý trh, že povinnost našich zákazníků vypisovat výběrové řízení byla často opravdu k pobavení. Po přečtení jsem vždy tušil, komu je šito na míru. Dokázat to před soudem bylo prakticky nemožné a navíc se to stejně ani nedělá, páč nikdo si nechce rozhněvat potenciálního zájemce. Ale papíry kolem toho jsou, Brusel je spokojený...
    kadanfm
    • Re: Dotace
      05.06.2017 21:26

      no mne nejvíce "pobavilo" když spolu se školitelskou firmou ( k prdu ale aspoň snaha něco předvést ) přijela do firmy která má dobrou vlastní kuchyni a jídelnu i "svačinářka" s košíkem baget a školení nesměli na oběd ale museli vyfasovat bagetu bo to bylo v souladu s projektem, od té doby je u mne slovo EU dotace sprostější než pr...l :o), jenže stále jsou zde tací co obhajují 50% daň z minim. mzdy ve jménu přerozdělování, k čemu bude minim. mzda 25 tis když se k tomu úměrně zvýší ceny, k ničemu jen stát si z vyšší mzdy vyšší dan.sazbou odebere víc, ale na to musí být trochu něco v hlavě to pochopit vid Kaluše
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Mike
        06.06.2017 12:46

        má starost, že když se minimální mzda zvýší na 25 tisíc, tak to bude k ničemu. Prý si stát z toho vybere vyšší daňovou sazbu a bude to nanic. Opravdu bude nanic, když se mzdy u nás aspoň trochu přiblíží mzdám na západ od nás? Bude opravdu nanic, když naši odborníci nebudou za penězi muset odcházet? A opravdu se všechno zdraží, když na západ od nás budou ceny potom nižší? V době Schengenu? Ale na to musí být trochu něco v hlavě to pochopit viď, Miku
        Kalka.
        • Re: Mike
          06.06.2017 14:14

          Na přiblížení našich mezd k těm západním máme hodně daleko a to přiblížení se k nim je ovlivněno spoustou faktorů. Ale ani to nepřiblížení se k nim není tak katestrofální jako přiblíženi se k těm mzdám východním. Protože naši páni na hradě se o to hodně snaží a chlubí svými výlety a učením se tam jak "stabilizovat" naši ekonomiku. To prosím říká i sám pan prezident
          ..
  •  
    05.06.2017 17:02

    Fakt je zajímavé, že řada renomovaných ekonomů uvažuje pro zachování ekonomiky o základním nepodmíněném platu, ovšem tady se nehledí na celkový užitek, ale jen na jednu stranu - jak podnikatelům ublíží už jen zvýšení minimální mzdy. Že jim to vzhledem k větší kupní síle obyvatelstva (jehož mzdy a platy se potažmo také zvýší) může dokonce pomoct a přinést zisk, už se nedohlédne... Propaganda médii, hodně let vlastněnými majiteli ze západu, u řady zdejších lidí pevně zakořenila (asi jako jejich propaganda o kolaborantství českého národa za války ;-)
    Kalka.
    • Media vlastněna podnikateli ze západu?
      06.06.2017 14:23

      Co zase blafeš. Vyměn' už tu desku tahle je už moc ohraná. Každý tady ví kdo u nás vlastní a nejvíc zneužává svoje media. Už se o to zajímá i Brussel ty kecko.
      No neeeeee
      • Re: Media vlastněna podnikateli ze západu?
        06.06.2017 14:31

        Nepsala jsem, že jsou vlastněna, ale že byla vlastněna. Malý rozdíl ti unikl. Babiš koupil Mafru od BBDV v roce 2013.
        Kalka.
    • Kalka
      05.06.2017 17:25

      Pokud to zvýšení mám považovat za jistý solidární projev s těmi, co tak nízké příjmy mají, pak to chápu, ale nejsem si jist, že to povede k obecnému zvýšení zisků podnikatelů a za jistých okolností ani ku prospěchu celé společnosti (nízká nezaměstnanost už nenabízí mnoho potenciálu k zapojení dalších lidí do pracovního procesu a pak nám vyhrožují dovozem Ukrajinců, což se obávám, že si podnikatelé vyjednají jako ústupek nebo si najdou jiný).
      kadanfm
      • Re: Kalka
        05.06.2017 17:41

        Vůbec nejde o solidaritu s nízkopříjmovými. Je to nutnost. Přiblížení našich mezd a platů k těm na západ od nás. A tudíž i k jejich celkové rovni život. Pokud budou od nás odcházet zdravotníci i ostatní odborníci, aby uživili rodiny, nezbydou tu skutečně než montovny a lidi nuceni být kvůli přežití vůči sobě vlky. A co se týče Ukrajiny, tam ti odborníci, kterými se mají nahrazovat ti naši, nebudou chybět? Uvidíme.
        Kalka.
        • Kalka
          05.06.2017 18:50

          Dokud se u nás nebudou vyrábět konečné výrobky z kategorie "tohle jen tak někdo nemá", Němce nedoženeme. I ten slavný a předražený britský Rolls-Royce patří BMW a to se nejedená o jedinou, světově slavnou a předraženou značku, za níž jsou boháči ochotni platit německý blahobyt. Srovnej s naší výrobou a příjemci zisků, které z ní plynou. Přitom výrobní technologie tu jsou nebo jsou horší jen o málo. Zvýšení min. mezd tento problém neřeší ani malým dílem.
          kadanfm
        •  
          05.06.2017 18:10

          Jde o to, aby je nemuseli propusti na dlažbu..tedy ano, přidejte 2000 , ale neberte si z toho 800, píši tu to celýden, ale si jak zaseklá gramofonová deska. Ve finále má člověk 9000 a stát 6000 pro sebe. Na pžerozdšlování zaměstná x úředníku, půlka se cestou rozkrade..
          Velkamedvědice
          •  
            05.06.2017 19:29

            Přesně, z celýho tohohle byrokratickýho kolosu se mi dělá na blití.
            Hamoun
  • VM
    05.06.2017 14:48

    Nedokážeš pochopit, že když budou mít lidé víc peněz, tak se změní i druhá strana, viď?
    Kalka.
    • Kaluš
      05.06.2017 15:06

      přikazuji Ti posílat mi 4 roky každý měsíc litr, budu rád a bud mít více a Ty jako druhá strana na tom neproděláš, slíbím Ti že ty peníze využiji co nejlépe, ale se neptej za co se utratí, no a za 4 roky si to zopákneme ju ? :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Kaluš
        05.06.2017 15:10

        Zajímavé. 28 let po převratu...
        Kalka.
        • 28 let
          05.06.2017 17:42

          ... a zadny prevrat v mozku. Ze by tam zadny nebyl ...
          hm
          • Re: 28 let
            05.06.2017 17:44

            :-)) no já to tak narovinu Mikovi napsat nechtěla...
            Kalka.
            • K
              05.06.2017 18:10

              On to ale psal, tobě vtipálku, že
              Velkamedvědice
        • Kalka
          05.06.2017 15:22

          Myslím, že je na Tobě vidět, že myšlení některých lidí se nezměnilo a bude otázka generací. Třeba i vybudovat respekt ke zaměstnavatelům.
          Velkamedvědice
          • Re: Kalka
            05.06.2017 15:28

            :-)) Ten tady budovali němečtí a švýcarští majitelé novin víc než desetiletí. Žádné stávky, poslušné dokonce z respektu k zaměstnavatelům přijímání snižování mezd v době "krize". Kde to jinde tak blízko na západ mají...
            Kalka.
Aktuální komentáře
01.05.2024
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba