Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB si dál láme hlavu s realitním trhem…

Rozbřesk: ČNB si dál láme hlavu s realitním trhem…

14.06.2017 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka považuje české nemovitosti za mírně nadhodnocené, a i proto dál přitvrzuje v opatřeních, která mají ztížit přístup domácností k úvěrům. Zchladit “realitní horečku” v dohledné době ale nebude jednoduchý úkol - řada faktorů je jednoduše mimo kontrolu centrální banky.

České nemovitosti vypadají relativně draze při porovnání s průměrným příjmem obyvatel. Vývoj cen v posledním roce výrazně překonal dynamiku průměrné mzdy a poměr cen ke mzdám byl tak na konci roku 2016 zhruba 5 % nad dlouhodobým průměrem. Zajímavé je, že podobné varovné signály nejsou vidět při pohledu na poměr cen českých nemovitostí k nájmům - ten je naopak zhruba 6 % pod dlouhodobým průměrem. Vysvětlení je jednoduché - nájmy zrychlují především v posledních kvartálech podobně jako ceny nemovitostí. Proč? Jednoduše proto, že nabídka na trhu nestíhá uspokojit nikoliv čistě spekulativní, ale “přirozenou” poptávku po bydlení. Jedním z důvodů je výrazné zpomalení nové výstavby na řadě míst, především pak v Praze. Developeři v uplynulém roce zahájili v hlavním městě stavbu “pouze” 2800 nových bytů. Dosavadní demografické trendy přitom ukazují na pokračující roční přírůstky domácností v Praze tempem okolo 6000 za rok. Navíc nový fenomén Airbnb podle různých odhadů odsál z trhu s nájemním bydlením v Praze až 10 tisíc bytů. Nabídka v takovém prostředí poptávku jednoduše nestíhá a centrální banka na tom v dohledné době nic zásadního nezmění.

Navíc makro prudenční opatření nemohou udělat o moc víc, než že zhorší dostupnost úvěrů pro část především nižších příjmových skupin a zabrání jim zadlužit se při nákupu teoreticky nadhodnocených nemovitostí. Těžko při rostoucích nájmech a nízkých úrokových sazbách sníží atraktivitu investic do bydlení mezi těmi, co mají peněz dost a přemýšlí, kam s nimi. Bez výraznějšího růstu úrokových sazeb (ke kterému se ČNB nechystá) bude investiční poptávka dál sílit.

TRHY

CZK a dluhopisy

Komentáře Vladimíra Tomšíka z ČNB potvrzují, že ČNB zatím i díky silnější koruně aktivně nezvažuje růst úrokových sazeb. Česká měna přitom v tomto týdnu proplula dál a v tuto chvíli se pohybuje v pásmu 26,15-26,20 EUR/CZK.

I když věříme, že v nejbližších dnech může dobrá nálada na trhu vydržet a koruna se teoreticky může pokusit o posun ke 26,00 EUR/CZK, ve výhledu na zbytek roku zůstáváme opatrní. Trpělivost sázkařů na zisky koruny je doposud poměrně velká, ale v tuto chvíli jim stále hraje do karet velice příznivé globální klima (VIX na dostřel od historických minim). Dnes bude na českém trhu na programu aukce dluhopisů se splatností v roce 2022, 2028 a 2036 (celkový objem až 7 mld. CZK).

EURUSD + zahraniční FX

Mizivá volatilita na eurodolarovém páru svědčí o tom, že trh opravdu vyčkává na dnešní zasedání Fedu, které může být klíčové, a to nejen proto, že dojde k očekávanému zvýšení úroků o 25 bazických bodů. Důležité bude zejména to, jaké signály FOMC vyšle pro duhou polovinu roku, což může udělat jednak skrze novou makro prognózu a prostřednictvím tiskové konference J. Yellenové. Co se týká nové prognózy, tak trh nebude ani tak zajímat to, že odhady pro všechny makro proměnné budou sníženy, ale spíše očekávané trajektorie růstu úrokových sazeb ze strany členů FOMC. Zde se dá očekávat, že pro rok 2017 se rozšíří konsensus nad tím, že by Fed měl sazby zvednout ještě jednou. Nicméně je dost možné, že se lehce změní i trajektorie pro růst sazeb na roky 2018 a 2019. Zde nelze vyloučit pohyb oběma směry, přičemž samozřejmě, že jakákoliv změna směrem dolů by dolaru ublížila a naopak. Co se pak týká tiskové konference, tak pro trh bude nejzajímavější, jaký signál vyšle šéfka Fedu ohledně načasování snižování bilance centrální banky, což je další restriktivní instrument. Bylo by velké překvapení v jestřábím stylu (a to i pro nás), pokud by na tiskovce zazněly již konkrétní údaje, kdy a jakým tempem bude Fed “kvantitativní utahování” provádět.

Akcie

Akciové trhy v zámoří se den před zasedáním Fedu pohybovaly v zelených číslech. Největším tahounem byla automobilka Tesla Inc., která rostla o 4,7 % na cenu 375,95 USD. Index Dow Jones Industrial Average včera v pohodové náladě posunul hranici historických maxim o kus výše. DJ končil na 21328 bodech (+0,4 %). Standard and Poor´s 500 si vedl o málo lépe. Barometr také s podporou technologického sektoru rostl o 0,5 % na novou rekordní hodnotu 2440 bodů. Technologický Nasdaq Composite při své cestě za zotavením poskočil o 0,7 % na 6220 bodů.

Ropa

Cena ropy zůstala včera ukázněná a pohybovala se kolem 48,50 USD/barel. Trh nijak nepřekvapily informace z měsíční zprávy OPECu, které uvedly, že trh se dále vyvíjí žádoucím směrem (i přes růst produkce v Libyi a Nigérii), trh nijak nepřekvapily.

Dnešní den bude zajímavější. Kromě tradičních týdenních statistik o zásobách ropy a produktů v USA bude zveřejněna i měsíční zpráva z trhu od Mezinárodní energetické agentury (IEA, v 10 hodin) s výhledy na vývoj v příštím roce a pravděpodobně i s komentářem k nedávné dohodě OPECu. Z hlediska následujících měsíců patrně zpráva IEA potvrdí své předchozí odhady, které poukáží na vcelku významný deficit na globálním trhu s ropou (i když ten by měl do značné míry jít na vrub i sezónnosti).

Večer navíc zasedá Fed, což bude pro ceny ropy rovněž zajímavá událost.


Čtěte více:

Rozbřesk: Noční můra Theresy Mayové, britská libra zažívá další povolební šok
09.06.2017 9:23
Britská libra zažívá další povolební šok. Britská premiérka Theresa Ma...
Rozbřesk: Macron dostává od voličů silný mandát, týden bude ale ve znamení zasedání Fedu
12.06.2017 9:22
Zdá se, že nový francouzský prezident Macron od voličů dostane skutečn...
Rozbřesk: Zásoby ropy mohou zůstat i nadále vysoké, aneb proč může snaha OPECu vyjít na prázdno
13.06.2017 9:13
Mezinárodní energetická agentura (IEA) tento týden ve středu zveřejní ...

Váš názor
  •  
    14.06.2017 10:18

    když jsou pouze mírně nadhodnocené, tak proč si s tím lámou hlavu....ať s egauneři nediví co způsobili tou svou ješitností....Prasátko Singer vystoupil, začal plácat a s trhem to nic neudělalo, tak musel vymyslet co vymyslel.....Zeman kvákne a koruna reaguje
    abc
    • Z jeho káčáku at' si kváká co chce
      14.06.2017 10:55

      Problem ale je, že on kváká neustále a ještě horší, je že to jeho kvákání bere skupina jeho obdivovatelů vážně navzdory jeho trapasům. Ted' před volbami, přestává se svým hulvátstvím v naději že lidi mají krátkou pamět' a zapomenou, jakými borci se obklopuje. Ke svým výtečníkům jako je Mynář a Ovčáček ted' přidal ministra Pilného, který přichází s novým nápadem zrušit důchody a nechat staré lidi nebo nemocné, kteří celý život dřeli a platili si do fondu, aby se o ně "postaraly" jejich děti, které někdy už nežijí nebo potřebují pomoc sami. O tom raději nekváká ani nebonmotuje.
      ..
      • Re: Z jeho káčáku at' si kváká co chce
        14.06.2017 13:26

        Dnes a denně lidé připomínají Miloše Zemana - vidíš? Vzešel z přímé volby a představ si, že by sestavoval vlády. Vždyť by to byl samý Šlouf. A já říkám - ale kdeže - nebyla by viróza ani Šlouf, kdybychom zavedli odvolatelnost politiků. Přímo odvolatelný prezident by se choval buď tak, aby nebyl odvolán, anebo by byl odvolán. Silný přímo či nepřímo volený politik bez jakékoli pojistky, jakékoli vymahatelné odpovědnosti vůči občanům a zemi do demokracie přece vůbec nepatří. Je to jen zoufalá karikatura naší pseudodemokracie, v níž zatím vládnou politické elity bez ohledu na ty, kdo je zvolili a kdo je živí.
        Politik
      • Re: Z jeho káčáku at' si kváká co chce
        14.06.2017 13:11

        Referendum o EU bylo tak nelži!! A o NATU se nedělalo nikde referendum!
        MU
        • MU - tragedie jak ze Šejkspíra
          14.06.2017 14:05

          " Království za koblihu" :o))
          ..
          • Re: MU - tragedie jak ze Šejkspíra
            14.06.2017 14:15

            A co referendum o referendu ? Nebo aby Zeman prodával české hotely a firmy Čínanům, se vystavoval jako jediný z evropských hlav států na Rudém Náměstí, nebo se jezdil učit " jak stabilizovat ekonomii" atd.atd.
            a helemese
      • Re: Z jeho káčáku at' si kváká co chce
        14.06.2017 11:15

        Zde ani tak nejde o konkrétní jména, ale o systém jako takový. Svobodné volby máme. V případě prezidenta dokonce navíc přímé. Přímou demokracii je nutné nastolit všude, kde je to možné. S tím je potom spojena možná odvolatelnost a zpětná odpovědnost za předem stanovených podmínek. Žijeme ve svobodě, kde se rozhoduje u voleb. K dalším prvkům upevnění svobod je přijetí zákona o obecném referendu. Toto vše dobře a léta funguje ve Švýcarsku. Referendem zde neprošel vstup do EU a NATO jim nestojí ani za psí štěk. A fungují? Nahání tam snad teroristy?
        Systém
        •  
          15.06.2017 10:18

          Jasně máme zcestovatělé politiky. Jeden jezdí do Ruska další do Bavorska. Nejlepší by bylo, kdyby bez zpětné jízdenky jeli všichni na měsíc.
          Homo
        • Slova jako system nebo kolektivní smlova
          14.06.2017 11:37

          Používají a skrývají se za nimi ti kteří zneužívají hlupáky ke svým účelům. Těm co stále vykřikují "zlatí komunisti" jen přeju aby si je znovu zažili. Ted' nemusí utíkat přes hranice pod střelbou pohraníčníků jako my, kterým se komunistický system nelíbil, ale mohou volně odejít kam je srdce láká, místo snažení se k nám zase nasadit vlastní otrokáře. Asi tak.
          zzz
          • Re: Slova jako system nebo kolektivní smlova
            14.06.2017 12:35

            No jo, ale kdyby nebyli ti zlatí komunisti tak bychom se ani neproběhli.Tak jim neříkejte zlatí, ale alespoň stříbrní. Jo.
            Homo
            • Bavit se s tebou ......
              14.06.2017 18:57

              Škoda že nemohu na takovou kravinu odpovědět a být jako ty a rozvádět to na že nebýt Němců a jejich pecí, tak by jisté etnikum trpělo velkou zimou
              abc
            • Zlatí - stříbrní
              14.06.2017 13:57

              Kdyby nedopovali svoje presanty auty, byty, školami pro svoje, ne tak chytré děti, tak by nebyli ani bramboroví. Než se prodrali ke korytům aby plnili příkazy z východu a nařizovali co smíme a nesmíme, bylo Československo závistí Evropy a vyhládlí Němci se mohli užrat, když k nám v 39. přišli, stejně jako Rusové o pár let později, pro které byly i obyčejné hodinky zázrakem techniky a ohromným bohatstvím
              ..
              • Re: Zlatí - stříbrní
                14.06.2017 14:30

                Naštěstí, když se zde po roce 1989 zhaslo, byl všechen majetek díky komunistům státní a tak bylo co krást, kde krást a hlavně možno beztrestně krást. Komunisté ba i nestraníci, z Česka, Slovenska, západu i východu, věřící i nevěřící. Každý podle svých možností, vlastního postavení a svědomí. Vše bylo vlastně "ničí", rozuměj státní a proto to šlo pěkně sametově bez násilí. Dnes už jsme chytřejší. Vstoupili jsme do NATO, abychom si majetky ochránili. Zle bude naloženo s tím, kdo se jen přiblíží vypínači a dostal případnou chuť opět po létech zhasnout.
                komunista
                • Co tady taky kvákáš komunisto
                  14.06.2017 14:51

                  Právě že komunisti jsou ti co ten tvůj vypínač mají pod kontrolou a nikoho k němu nepustí. Samé procesy o zlodějnách a jejich ochráncích. Neuplyne den že se někde nekrade. Posledním výkřikem co křičí jako divý a domáhá se peněz a funkce co už skoro rok nedělá je tvůj soukmenovec komunista Čuba. Takový by měli držet v teplákách, stejně jako Ratha, Peltu a jim podobné.
                  Trocký
                  • Re: Co tady taky kvákáš komunisto
                    14.06.2017 14:57

                    Za vše mohou komunisté, Putin a nově také Trump. Počkáme, kdo bude další. Ano, jen tak to má být a jen tak je to správně.
                    komunista
                    • Komunisti můžou hlavně za vymyté mozky
                      14.06.2017 19:13

                      Není jen náhodou že nejhůře jsou na tom právě ty evropské národy, které spadly pod vládu Rusáků a dokonce, ve válce poražený národ je na tom daleko lépe než komunisti v Rusku, kteří oblbují tím že si změnili název a blbci jako ty jim to žerou a to neokecáš.
                      papavlahodimitrakopavlos ll.
                      • Re: Komunisti můžou hlavně za vymyté mozky
                        14.06.2017 21:35

                        Opak je pravdou. Nejvíce rozumu a světlou budoucnost mají před sebou obyvatelé zemí Maďarska, Polska a snad i ČR. Avšak nesmí si nechat křivit páteř rozhodnutím EU zahájit řízení kvůli tzv. nerespektování přijímání migrantů na základě Bruselem nadiktovaných kvót. Národ, který podlehne je národem bez vlastní budoucnosti. Velká část zemí klasické západní Evropy už proto patří minulosti. Pochopil to i americký prezident Trump, který všechny takové přehlíží.
                        rovná páteř
                        • Obyvatelé zemí Maďarska, Polska a snad i ČR
                          15.06.2017 8:45

                          Už ti na tom seznamu chybí jen KLDR, Venezuela, Bulharsko, Rumunsko, aby byl úplný. Kam ty na ty nápady jen chodíš, občane. Určitě jsi velice hrdý, že jsi občanem nejchytřejšího národa světa, který volí své vůdce za koblihy a není přehlížený, když si tam americký prezident jezdí vybírat svojí první dámu. Mimochodem kam se poděla ta tvoje "první slečna".
                          Hmmmm..
                          • Re: Obyvatelé zemí Maďarska, Polska a snad i ČR
                            15.06.2017 9:27

                            Jakékoliv vnější omezování suverenity národa je zločinem proti tomuto národu. Je lhostejné jestli se jedná o omezení silové - vojenské, které k nám v minulosti používal Sovětský svaz či omezování suverenity ekonomickým vydíráním a vyhrožováním, které nyní používá EU k "neposlušným" členům. Naštěstí máme vlastní korunu a nemusíme tak čekat na přísun EUR jako zcela na ECB a závislé Řecko. Ti poslouchat musí, neboť by se mohli přes noc stát žebráky s prázdnými bankomaty a krachujícími bankami.
                            suverenita
                            •  
                              15.06.2017 9:40

                              Lidi v ČR by si měli uvědomit, zda je lepší žít ve společenství vyspělých demokratických států a zkousnout i věci, které se na EU zcela oprávněně nikomu nezamlouvají, a nebo se vrátit zase zpátky na cestu poslušné východní země pod vlivem Ruska, znovu s morální a ekonomickou devastací, známou u nás z dob RVHP, kterou jsme snad alespoň částečně překonali. Ekonomickou devastaci jsme překonali, ale morální? Toť otázka..
                              Hygge
                              • 15.06.2017 13:39

                                Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
                                martík
                              •  
                                15.06.2017 9:45

                                Já jen, že někdo nám poskytl v roce 1968 bratrskou pomoc s pomocí tanků. Zabili stovky občanů Československa. Že by to byli bratři ze Západu?
                                Hygge
                          • Re: Obyvatelé zemí Maďarska, Polska a snad i ČR
                            15.06.2017 8:59

                            Holt lidé, kteří mají rádi svobodu a suverenitu se nesmířili s jejím omezováním Moskvou v dobách RVHP a nyní Bruselem v době EU. Nejen Brexit je toho jasným důkazem. Suverenita je jediná cesta, jak náš stát, který jsme zdědili od našich předků a který máme povinnost jako svébytnou entitu předat budoucím generacím, udržet a zachránit. Poslední větu jsem si vypůjčil od Václava Klause.
                            suverenita
                            •  
                              15.06.2017 9:25

                              Tobě museli dojít ty růžové pilulky chlape, takto halucinovat a srovnávat životní úrovně je tristní. Jsme zařazeni dle platů k rozvojovým zemím. Prasátka v žitě se cítí omezována.
                              Velkamedvědice
                              •  
                                15.06.2017 9:34

                                Nějak jsem si nevšimnul, že bych srovnával životní úroveň či plat. Ono to srovnávat ani objektivně nejde. Čas je totiž neúprosný. Nicméně chování silnějšího a dominantního k slabšímu v menšině lze srovnat po staletí.
                                suverenita
                            •  
                              15.06.2017 9:20

                              Odchod ČR z EU může znamenat právě ztrátu té opěvované suverenity. Putin už se nemůže dočkat. Rusofil Klaus to samozřejmě dobře ví a proto si hraje se suverenitou. Odchod Britanie, země geograficky a ekonomicky zcela jinde než ČR, která je tradičně vázaná spíš na USA než na kontinentální Evropu, nelze s případným odchodem ČR, která má s východním "bratrem" své bohaté historické zkušenosti, vůbec srovnávat.
                              Hygge
                              •  
                                15.06.2017 9:38

                                Jako by jsme neměli své historické zkušenosti i se svým nynějším "západním" bratrem. Já bych si raději na bratry nehrál, neboť každý z nich vždy měl, má a bude mít své vlastní zájmy.
                                suverenita
                                •  
                                  15.06.2017 9:49

                                  edení LFJ a jejich útočné komando je shromážděno v místnosti, Francis vysvětluje plán akce.) Francis: Tudy pronikneme podzemním systémem vytápění. Nahoru do velké audienční síně. Ložnice Pilátovy manželky je zde. Jakmile se jí zmocníme, sdělíme Pilátovi naše požadavky. Otázky? Xerxes: Co konkrétně chceme? Reg: Pilát má dva dny na to, aby odstranil imperialistický, římský státní aparát, jinak ji popravíme. Matouš: Useknem jí hlavu? Francis: Osekáme z ní vše a každou hodinu mu z ní kus pošleme. Reg: Rovněž zdůrazníme, že za její rozsekání nesou plnou odpovědnost oni a že se nenecháme vydírat. komando: Ne vydírání! Reg: Ty svině nás nechali vykrvácet. Všechno nám vzali! I našim otcům a otcům našich otců. Stan: I otcům otců našich otců! I otcům otců otců našich... Reg: Nerozpatlávej to! A co nám oplátkou kdy dali oni? Xerxes: Vodovod? Reg: Co? Xerxes: Vodovod. Reg: Ano, to nám dali. To je pravda. člen komanda #3: A kanalizaci. Stan: Jo, kanalizaci! Pamatuješ, jak to tu vypadalo předtím? Reg: Uznávám: dvě věci udělali. Matouš: A silnice. Reg: Tak pochopitelně. Silnice jsou bez debat, ne? Ale kromě kanalizace, vodovodu a silnic... člen komanda #1: Zavlažování. Xerxes: Vzdělávání. člen komanda #2: Zdravotnictví. Reg: Výborně, rozumná řeč. člen komanda #1: A víno... komando: No jo! Pravda! Francis: To by nám fakt chybělo, Regi, kdyby Římani odešli. člen komanda #1: Lázně! Stan: Ulice jsou v noci bezpečný. Francis: Na pořádek, to jsou kosi! A ve štatlu jako je náš...! Reg: Ale vyjma kanalizace, lékařské péče, vzdělávání, vína, veřejného pořádku, zavlažování, silnic, zásobování pitnou vodou, co dobrého nám přinesli? Xerxes: Přinesli mír! Reg: Jdi s mírem do háje!
                                  Velkamedvědice
                                •  
                                  15.06.2017 9:46

                                  Nejsou bratři, ale kupují produkty naší vývozná ekonomiky bez cel atd
                                  Velkamedvědice
                                  • Life of Brian
                                    15.06.2017 10:30

                                    geniální film :)
                                    vladimir6294
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data