Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Le Figaro: Podaří se Macronovi usmířit si střední Evropu? Jde i o platy

Le Figaro: Podaří se Macronovi usmířit si střední Evropu? Jde i o platy

22.08.2017 14:34
Autor: ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden navštíví města ve střední a východní Evropě s cílem přesvědčit své protějšky ke zpřísnění evropské směrnice týkající se detašovaných zaměstnanců a bojovat tak se sociálním a mzdovým dumpingem v EU, napsal francouzský deník Le Figaro. Na své první zastávce ve středu v Rakousku se setká s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a slovenským premiérem Robertem Ficem. Následovat bude návštěva Rumunska a Bulharska.

Macronův předvolební slib, že zpřísní zákony týkající se detašovaných pracovníků, vyvolal obavy firem ze střední a východní Evropy, které vysílají pracovníky do zahraničí zejména v sektoru stavebnictví, ale i v zemědělství a dopravě. V červnu, kdy Francie dala najevo, že hodlá prosadit ještě přísnější pravidla odměňování pracovníků v zahraničí, než jaká navrhuje Evropská komise, bylo zjevné, že se Macron slibu nevzdává.

Francie poslala do Bruselu sérii pozměňovacích návrhů, které mají nejen podstatně zmírnit rozdíl mezi mzdami obvyklými v příslušné zemi a nižšími odměnami z jiných států, ale i zajistit dohled nad jejich dodržováním. Opatření je namířeno proti východoevropským firmám, včetně těch českých, které detašovaným pracovníkům platí mnohem méně než na Západě.

Vzhledem k tomu, že řada evropských lídrů k návrhům přistupuje skepticky, bude Macron představitele vlád střední a východní Evropy zřejmě muset přesvědčovat sám, píše Le Figaro. Reforma zákonů o detašovaných pracovnících není pro německou kancléřku Angelu Merkelovou v současné chvíli prioritou. S Macronem v těchto otázkách v zásadě souhlasí, ale nechce, aby se dostala do přílišné konfrontace se zeměmi východní a střední Evropy, se kterými má Německo nyní už tak poněkud napjaté vztahy, dodal deník.


Kromě zemí visegrádské čtyřky - tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska - se bude Macron snažit přesvědčit i další státy v regionu ke zpřísnění legislativy o detašovaných pracovnících. V září se očekává, že Estonsko, které v současné chvíli EU předsedá, přijde s návrhem, který by představoval kompromis. Estonské předsednictví však v prosinci skončí a vystřídá ho Bulharsko, které má vůči návrhům na zpřísnění této směrnice odmítavější postoj.

Pokud se Macronovi do té doby lídry východní a střední Evropy nepodaří přesvědčit, další jednání budou zřejmě náročnější. Podle deníku Le Figaro je možné, že země východní a střední Evropy využijí časového tlaku na Francii, aby získaly ústupky ve velmi citlivé otázce kvót pro migranty, proti kterým se staví.

Macron chce během návštěvy střední a východní Evropy, která bude trvat od 23. do 25. srpna, rovněž upevnit vztahy s těmito zeměmi, které Francie v minulosti často zanedbávala nebo přehlížela. Některé z nich v červnu rozhněval, když se nechal slyšet, že: "Evropa není supermarket... Evropské země, které nerespektují pravidla, by měly čelit politickým důsledkům, což není pouze otázkou debaty mezi Východem a Západem." Podle agentury APA jeho slova směřovala spíše do Varšavy a Budapešti, kde jsou u moci euroskeptické vlády, než do Prahy či Bratislavy.

Zmenšit rozpory mezi východní a západní Evropou bude obtížné, poznamenal Le Figaro. Rozdíly nebyly téměř třicet let od pádu železné opony smazány a dokonce se zdá, že se zvětšují. Spory se netýkají jen mezd detašovaných zaměstnanců, ale také imigračních a náboženských otázek, jakož i rozdílných vztahů k Rusku. Jestliže Rumunsko, Bulharsko, Česká republika a Slovensko se hlásí k evropskému ukotvení a chtějí zůstat v Bruselu angažovanými hráči, jiné země jsou s Bruselem v otevřeném konfliktu.

Polsko se při vstupu do EU v roce 2004 zavázalo, že dodrží kodaňská kritéria, tedy že bude respektovat právní stát, nezávislost soudů a svobodu tisku. Kritéria, která jsou základním požadavkem pro členství v EU, však Polsko od té doby porušilo. Evropská komise autoritářské sklony polské konzervativní vlády odsoudila, Varšava nicméně našla spojence v maďarském premiérovi Viktoru Orbánovu, který rovněž čelí kritice kvůli porušování demokratických principů.

Otázkou tak podle Le Figaro zůstává, zda se Macronovi, jehož cílem je po německých volbách s pomocí Berlína posílit eurozónu, podaří dva proudy v Evropě smířit.


Čtěte více:

Macronovo charisma u nás asi fungovat nebude
27.06.2017 10:54
Francouzský prezident Emmanuel Macron si během své bruselské premiéry ...
Co budou Němci požadovat za Macronovy reformy? Možná ECB
30.06.2017 7:08
Všechny diskuse o tom, jak nový francouzský prezident Emmanuel Macron ...
Trump a Macron – rýsuje se nová mocenská osa?
18.07.2017 6:53
V Evropě je Donald Trump značně neoblíbený, ale Francie se v tomto ohl...
Okouzlení Macronem je pryč. Proč?
14.08.2017 11:14
Emmanuel Macron v květnu ohromil Francii z pozice politického outsider...
Co přinese Macronovo symbolické setkání se Sobotkou a dalšími lídry střední Evropy?
21.08.2017 10:32
Nový francouzský prezident Emmanuel Macron má za sebou těžké léto. Po ...

Váš názor
  • Macron dostal kartáč
    28.08.2017 9:14

    Polská premiérka Beata Szydlová se ohradila proti slovům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jenž při své cestě střední a východní Evropou uvedl mimo jiné to, že Polsko se v Evropě dostává do izolace a je v konfliktu s hodnotami EU. Polsko přitom Macron při své zahraniční cestě nenavštívil. Překlad slov Beaty Szydlové: "Připomínám prezidentu Macronovi, že Polsko a Francie jsou rovnocennými členy EU. Máme ta samá práva jako Francie a další členské státy a budeme jich využívat pro dobro Polska a polského lidu. Polsko není v konfliktu se žádným členským státem EU ani s EU jako takovou. Radím prezidentu Macronovi, aby se staral o záležitosti své země. Snad tak bude schopen zajistit jí takový hospodářský výkon i takový stupeň bezpečnosti, jaké garantuje Polsko. Budoucnost Evropy nebude určovat ani prezident Francie, ani žádný jiný jeden lídr, ale všichni členové společenství. Radím prezidentovi, aby v zájmu nerozdělování EU byl smířlivější. Snad jsou jeho arogantní komentáře výsledkem nedostatku politické zkušenosti a praxe, čehož jsem si vědoma a rozumím tomu. Ale očekávám, že si tento svůj nedostatek uvědomí a v budoucnu bude zdrženlivější. Je to Polsko a střední Evropa jako celek, kdo brání principy volného trhu ve věci vyslaných pracovníků, zatímco Francie se prostřednictvím svých činů snaží zničit jeden z pilířů EU". Takže vysoce postavený pán ze země, která neumí zajistit ani odpovídající bezpečnost vlastních obyvatel, jež současně musela přikročit k válečnému opatření, kterým vyjimečný stav bezesporu je, tak tento pán bude umravňovat ostatní.....tomu říkám pokrytectví.
    ..
  • Podprůměrná herecká etuda
    23.08.2017 8:57

    "Stará Evropa" profituje z nízkých platů v ČR, odvádí zisky, udržuje průměrnou českou populaci pod úrovní bídy ve srovnání s vlastním průměrem. přičemž pro část zaměstnanců (tzv. vyslané pracovníky) bude žádat násobně vyšší příjmy? Jakým dodatečným ekonomickým mechanizmem budou korigovány zborcené příjmové proporce? Jakkoli se Emmanuel Macron pyšní kvalitním vzděláním, takto zamýšlené kroky jsou spíš hereckou etudou s pitomým scénářem než smysluplným záměrem.
    Rudolf Strýc
  •  
    22.08.2017 15:58

    Nejsem si jistý, zdali Bohuslav Sobotka a celá tato dosluhující vláda je právě ta správná trefa k jednání. Za pár měsíců zde voliči rozdají znovu karty a právě pro zde jmenovaného pána to znamená, že Černý Petr je velice blízko. A pokud voliči zvolí tak, jak to v současnosti vypadá, může mít ještě navíc co vysvětlovat v souvislosti s prodejem OKD. Každopádně věřím, že podzim bude zajímavý a že uvidíme další dějství tohoto započatého představení zvané Babiš.
    ..
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university