Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici Patria Finance: V Praze sázíme především na Unipetrol a Erste

Analytici Patria Finance: V Praze sázíme především na Unipetrol a Erste

24.08.2017 14:54, aktualizováno: 11.9. 11:17
Autor: Research, Patria Finance

Aktualizováno

První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. Hlavní akciové indexy napříč regiony zaznamenaly velice slušné zisky v čele s širším středoevropským (CECEEUR) indexem, který si včetně dividend připsal vice jak 25 procent! Následoval polský WIG20 s také 25 procenty, maďarský BUX s 20 procenty a český PX s více než 17 procenty výnosu včetně započtení dividend! Co čekáme od tuzemských akciových titulů dále? Na které z nich sázíme především? Zde jsou aktualizovaná doporučení a tipy analytiků Patria Finance!

Rozvinuté trhy v první polovině roku výrazně zaostaly za naším regionem, když americký index S&P 500 posílil o 11 procent a evropský Stoxx Europe 50 pouze cca 5,5 procenta. Růst ve středoevropském regionu byl tažen zejména finančním sektorem. Pojišťovnu PZU jsme viděli zpevnit o 41,6 %, banku Erste Bank o 29,1 %, banku PKO BP o 24,5 %. Dařilo se také energiím. Unipetrol připsal dravých 61,7 %, PKN Orlen + 29,2 % či MOL + 16 %. Velmi slušné zisky 35,3 % si připsal také český Pegas Nonwovens, to v reakci na postupnou snahu investičního fondu R2G získat významnnější podíl ve společnosti. Naproti tomu Moneta Money Bank v reakci na hrozbu oživených soudních sporů ohledně Agrobanky, ztratila v první polovině letošního roku 6 procent a ČEZ vlivem politického rizika si připsal, jen díky dividendovému výnosu, 5,5 procenta.

Co můžeme očekávat v následujících měsících? 

Vzhledem ke stále vyšším valuacím akcií a narůstajícím politickým rizikům se zvyšuje riziko korekce ve druhé polovině letošního roku. Z tohoto důvodu doporučujeme snižovat expozici v cyklických sektorech ve prospěch sektorů defenzivních, společností se stabilní dividendou, případně společností s vlastním (růstovým) příběhemNa českém trhu stále preferujeme Unipetrol a Erste Bank.

Unipetrol

Unipetrol má podle nás stále slušný růstový potenciál daný zlepšující se corporate governance ze strany majoritního vlastníka, spuštěním nové polyethylenové jednotky od roku 2019 a rostoucími šancemi na opětovné zařazení titulu do indexu MSCI. Výsledky za druhé čtvrtletí roku nás přiměly k revizi cílové ceny, směrem vzhůru. Titul doporučujeme "koupit".

Analytici Patrie o Unipetrolu: Silné výsledky si říkají o novou cílovou cenu

Erste Bank

Erste Bank má šanci na překonání svého výhledu a reportovat velmi slušné celoroční výsledky podpořené zejména postupnou stabilizace úrokových marží, nízkými náklady na riziko, zlepšení situace v jihovýchodní Evropě a v neposlední řadě i díky výraznému snížení bankovní daně v Rakousku. Titul doporučujeme "koupit".

Analytici Patrie o Erste Bank: Směrem k slušným celoročním výsledkům

Moneta Money Bank

Naše sázka na akcie Monety byla do současné doby úspěšná. Od chvíle, kdy titul doporučili "koupit", dosáhl celkový výnos pro akcionáře zhruba 25 procent včetně dividendy, píší analytici Patria Finance. Co čekat dále? Moneta může ve druhé polovině letošního roku výsledky pozitivně překvapit a nadprůměrný výnos z dividendy udrží, soudí v čerstvé analýze.

Analytici Patria o Moneta: Velmi slušný dividendový výnos lze udržet. Přinese zbytek roku překvapení? 

ČEZ

I přes zlepšující se fundament bychom se nadále vyhnuli akciím ČEZ. Citelně se totiž podle nás zvýšilo politické riziko s ohledem na blížící se parlamentní volby (dostavba jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech). Titul doporučujeme "redukovat", je postojem analytiků Patria Finance.

Analytici Patrie o ČEZ: Fundament je lepší, akciím bychom se ale vyhnuli

Pegas Nonwovens

Cena akcií Pegasu se v posledních týdnech vydala strmě vzhůru a dosáhla až na 1 020 Kč. Fundament ovšem za letošním mimořádným růstem nestojí. Společnost R2G Rohan Czech podala 18. července akcionářům Pegas dobrovolnou nabídku na převzetí ve výši 1 010 Kč za jednu akcii. Nabídku nemůžeme hodnotit jinak než jako atraktivní, míní analytici Patrie.

Analytici Patrie o Pegasu: Jaká je nabídka na jeho převzetí?

Komerční banka 

Komerční banka přidala od poloviny června více než 8 procent s tím, jak ČNB poprvé po pěti letech přikročila ke zvýšení sazeb a trh tak začal spekulovat na rychlejší obrat v úrokových výnosech. Citlivost na růst úrokových sazeb je u Komerční banky totiž nejvyšší v rámci bank obchodovaných na pražské burze. Trh počítá se 3-4 zvýšeními sazeb do konce příštího roku, zatímco naše odhady jsou o něco konzervativnější, když počítají pouze s 1-2 zvýšeními sazeb. I z tohoto důvodu bychom byli opatrní k rychlosti růstu zisku v letech 2018-19. Dalším problémem je to, že zrychlující růst personálních nákladů začíná ukusovat ze zisků společnosti. A dále, posledním problémem KB je její stále relativně nízká vybavenost kapitálem, která se sice díky prodejům dluhopisů z AFS portfolia na mezikvartální bázi v letošním druhém čtvrtletí zlepšila, nicméně je stále jen mírně nad úrovní požadovanou regulátorem, což nedává přílišnou oporu pro případný růst dividendy. Očekáváme, že KB nebude minimálně v následujících 2-3 letech schopná zvyšovat dividendu, která aktuálně činí 40 na akcii s dividendovým výnosem 4 procenta. Celkově na banku zůstáváme spíše negativní a současně pozorujeme lepší příležitosti v regionu, ať už v Polsku v podobě Bank Pekao nebo v ČR v podobě Erste Bank, míní analytici Patria Finance.

Analytici Patrie o KB: Zvýšení dividendy v příštích letech s otazníkem

VIG

VIG byl dlouhou dobu fundamentálně levný, ale chyběly mu růstové impulzy. Impulz přišel s tím, jak do Bílého domu přišel nový prezident se sérií pro-růstových opatření, která nastartovala růst inflačních očekávání a tím i výnosových křivek. Tento vliv již do jisté míry vyprchal a investoři netrpělivě vyhlížejí konec evropského kvantitativního uvolňování, který by posunul evropské výnosy výše.

Analytici Patrie o VIG: Čekání na konec evropského QE

O2

Operátor O2ČR čelí podobně jako další telekomunikační společnosti ve střední Evropě složitým podmínkám. Sektor se potýká s rostoucími požadavky evropské regulace, ale také se snížením cen za roamingové volání a se stále výrazně klesajícím fixním segmentem. Z ohledem na zadlužení je ale O2ČR světlou výjimkou.

Analytici Patrie o O2: Světlá výjimka v telekomunikacích regionu

Philip Morris

Philip Morris ČR již dorovnal kurzové ztráty po vyplacené dividendě 1 000 Kč na akcii a na pražské burze opět překonal hranici 15 000 Kč. Z našeho pohledu je klasickou dividendovou akcií. Regulace předzásobení a změny v provozním modelu nad to uvolnily společnosti přibližně 700 Kč hotovosti na akcii, která může být použita na výplatu dividend. 

Analytici Patrie o Philip Morris: Šance na stabilní výplatu více než 1 000 Kč v dividendě

 

 b

 

Celou aktualizovanou analýzu pro tuzemské akciové tituly týmu analytiků Patria Finance si můžete přečíst zde, pokud jste klientem služby Investor Plus nebo Patria Plus. Ještě výhodněji analýzu získáte jako aktivní klient obchodníka s cennými papíry Patria Finance.

 

a

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Akcie ČR: Stále sázíme na Unipetrol a O2 (Přehled doporučení Patrie)
24.05.2017 11:45
Z pohledu jednotlivých titulů v regionu preferujeme ty se silným příbě...
Valná hromada Unipetrolu schválila dividendu 8,30 Kč na akcii
08.06.2017 7:19
Valná hromada petrochemické společnosti Unipetrol v noci po více než 1...
Parlamentní volby a tuzemské akcie: Předvolební průzkumy v ČEZu radost jistě nedělají
07.07.2017 12:05
Poslední průzkumy před říjnovými parlamentními volbami zatím ukazují n...
Kvartálním číslům Unipetrolu pomohou marže i pojistné plnění (Prognóza analytiků Patria Finance)
21.07.2017 6:05
Unipetrol zveřejní v pátek ráno před otevřením trhu svoje hospodářské ...
Unipetrol zdvojnásobil pololetní čistý zisk na 6,4 miliardy korun
21.07.2017 8:04
Petrochemický holding Unipetrol v pololetí zdvojnásobil čistý zisk na ...
Unipetrol ohlásil silná kvartální čísla (Komentář analytika Patria Finance)
21.07.2017 10:45
Unipetrol dnes ráno před otevřením trhu reportoval výsledky za 2Q17. ...
„První blok ČEZ určitě zvládne ze svého.“ Babiš tlačí na budování jádra
02.08.2017 18:07
Určitě chceme urychlit výstavbu nového bloku v Dukovanech a následně i...
Erste překvapuje ziskem i příjmy a potvrdila roční cíle. Dobře pro nás, říká Treichl k růstu sazeb ČNB
04.08.2017 8:08
Čistý zisk rakouské finanční skupiny Erste Group klesl ve druhém letoš...
Za pozitivním překvapením z Erste jsou úrokové výnosy a náklady na riziko (komentář analytika)
04.08.2017 9:02
Bankovní skupina Erste reportovala meziročně 36% pokles čistého zisku ...
ČEZ (+3,1 %): Očištěný čistý zisk nad odhady, firma zvedá výhled
08.08.2017 8:26
Energetická skupina ČEZ vydělala ve druhém čtvrtletí více než dvojnáso...
Šéf ČEZ Beneš o letošní prognóze, Bulharsku i lithiu
08.08.2017 11:24
Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš už nečeká velké změny ...
Cíl ČEZ pro letošní zisk zvýšen na 19 miliard (komentář analytika k výsledkům)
08.08.2017 12:18
ČEZ zveřejnil svá čísla za letošní druhé čtvrtletí dnes před zahájením...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data