Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Katalánsko hrozí vyhlášením nezávislosti, španělská vláda zbavením veškeré volnosti

Katalánsko hrozí vyhlášením nezávislosti, španělská vláda zbavením veškeré volnosti

19.10.2017 10:52, aktualizováno: 19.10. 12:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kancelář španělského premiéra pohrozila Katalánsku kompletní ztrátou autonomie a veškeré volnosti s přípravou podmínek k tomu do této soboty, pokud region skutečně vyhlásí nezávislost na Španělsku. Krokem pohrozil katalánský lídr, pokud s ním španělská vláda nebude ochotna diskutovat, což se od katalánského referenda v oficiální rovině neděje. Ztráty španělských nebo italských akcií se blíží procentu, u hlavních indexů DAX či CAC kolem půl procenta.

Podle zdrojů Reuters se španělská vláda sejde mimořádně v sobotu a o věci má rozhodnout. Španělsko dle Reuters do této soboty aktivuje článek 155 ústavy. Ten umožňuje Madridu po schválení Senátem převzít kontrolu nad autonomním regionem Španělska, pokud správa tohoto regionu porušuje španělskou ústavu. Převzetí autonomie ale musí schválit Senát, který se k tomu na plenárním zasedání podle španělských médií sejde zřejmě až koncem příštího týdne. Do té doby bude mít katalánský premiér teoreticky další lhůtu převzetí autonomie Madridem předejít.

Španělská vláda v prohlášení odpověděla na dopis katalánského premiéra, který pohrozil vyhlášením nezávislosti Katalánska případě, že Madrid bude pokračovat v "represích" vůči autonomnímu regionu a bude bránit dialogu.

Katalánský premiér Carles Puigdemont opět vyzval španělskou vládu k dialogu. Pokud se jednání neuskuteční, vyhlásí katalánský parlament podle Puigdemonta nezávislost autonomního regionu. Katalánský premiér v dopise předsedovi španělské vlády rovněž vyzval Madrid k zastavení represí, přičemž připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne. Španělská vláda ale už dříve uvedla, že nebude hovořit o ničem, co odporuje ústavě.

"Pokud španělská vláda bude bránit dialogu a bude pokračovat v represích, katalánský parlament může, uzná-li to za vhodné, hlasovat o vyhlášení nezávislosti, o níž nehlasoval 10. října," uvedl dnes Puigdemont v dopise. Připomněl tak minulé úterý, kdy jako šéf regionálního kabinetu podepsal deklaraci o nezávislosti, ale její platnost okamžitě odložil, aby umožnil dialog. Španělský premiér dal poté předsedovi katalánské vlády dvě lhůty. Ta první vypršela v pondělí a Puigdemont se v ní měl jasně vyjádřit, zda už nezávislost vyhlásil, či nikoli.

Druhá lhůta vypršela dnes v 10:00 SELČ: katalánský premiér měl do té doby obnovit v Katalánsku takový stav, který nebude odporovat španělské ústavě. Jinak Madrid hrozí dočasným omezením katalánské autonomie. To umožňuje článek 155 španělské ústavy, který dosud nebyl aplikován a který nespecifikuje, jak má takový krok vypadat.

Podle dnešních zpráv španělských médií ale bude případné omezení autonomie schváleno nejdříve koncem příštího týdne, vyslovit se pro ni musí absolutní většinou Senát. Ten bude projednávat návrh španělské vlády na omezení autonomie, kterou zřejmě Madrid převezme jen v některých sektorech; nejspíš prý převezme kontrolu nad katalánským rozpočtem a bezpečnostními složkami. Mimořádné zasedání vlády k případnému omezení autonomie Katalánska se má podle listu El País konat v sobotu.

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Dosáhne Katalánsko samostatnosti? Chybí mu jedna podstatná věc
23.09.2017 7:33
Katalánci, kteří chtějí prvního října hlasovat pro svou nezávislost, ...
Madrid versus Katalánsko: Nejhlubší ústavní krize od generála Franka
02.10.2017 14:55
Prohloubení ústavní krize ve Španělsku a další ochlazení vztahů mezi M...
Katalánský lídr: Nezávislost na Španělsku vyhlásíme v nejbližších dnech
04.10.2017 9:48
Katalánsko vyhlásí nezávislost na Španělsku v následujících dnech. Bri...
Rozbřesk: Katalánské napětí na trzích polevuje. Proč ale?
06.10.2017 9:26
Situace v Katalánsku má ke klidu daleko. Není jasné, kdy a jak Katalán...
NYT: Katalánské hnutí za nezávislost křísí španělské vlastenectví
06.10.2017 15:03
Nacionalismus byl v mladé španělské demokracii vždy ošemetnou záležito...
Katalánský premiér nezávislost nevyhlásil, chce ještě jednat s Madridem
11.10.2017 8:13
Katalánský premiér Carles Puigdemont v úterý nezávislost Katalánska of...
Puigdemon stále mlží, Katalánci mají do čtvrtka na rozmyšlenou
16.10.2017 11:17
Katalánský premiér Carles Puigdemont v dopise předsedovi španělské vlá...

Váš názor
  • když to nejde
    19.10.2017 13:58

    co mají Ti Španělé dělat, když odejdou Katalánci tak jsou v háji, Liga severu si třeba vezme příklad no a pak by to šlo jak domeček z karet, takže i ta EU dělá mrtvého brouka páč ji nic jiného nezbývá
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: když to nejde
      19.10.2017 14:50

      JJ. Pro upřesnění ne Španělsku nic nezbývá .. ale její nynější vládě, pak by šla od válu. Taky mě zvedali ze židle ty kecy o nezákonnosti referenda. Chtějí to Katalánci - chtějí. Je Katalánsko autonomní oblast se svým parlamentem a vládou - je. Tak proč by nemohli orgaizovat demokratický akt na zjištění vůle obyvatel Katalánskal?. Že se to centrální vládě v Madridu nelíbí, a že to nelegalizuje aktuální legislativa je úplně irelevantní. Demos - kratos = vláda lidu Pak .. zúčastnilo se referenda 42% obyvatel Katalánska ... No a co? Není to dost? Ostatním je to buď jedno nebo se, jak tady bylo zmíněno, báli dostat po hlavě pendrekem. Kolik se u nás zúčastňuje voleb, nebo referenda a nikdo nezpochybňuje legitimitu.
      hb
      •  
        19.10.2017 17:04

        Rozdělení československa, aniž by se mi líbilo, proběhlo naprosto paltně a na rozdíl od Španělska, žádný zákon neporušilo. Šlo o doho čelních představitelů obou republik. Znalost španělské ústavy si již doložil, takže sým víš, že referendum protizákonné bylo....V soušasné době nevím o žádném o zamítnutém pokusu o změnu španělských zákonů...Ty eviduješ pokus v kterém roce jako poslední....Má tedy podle tebe cenu dělat vůbec nějaké zákony, pokud se nemusí dodržovat??
        Velkamedvědice
        •  
          19.10.2017 17:41

          Porušilo. Vyhlášení svrchovanosti SR 17.6.1992 bylo v rozporu s tehdejší Ústavou a federálními zákony. Kdyby se tehdy Havel jako vrchní velitel armády ČSFR měl řídit platnými zákony, tak by poslal do Bratislavy vojáky, hlavní aktéry by dal zavřít a vyhlášeni svrchovanosti by Federální vláda označila za neústavní a nelegální. Naštšetí však Havel i vláda ČSFR byli realisté. Referendum o nezávislosti Skotska bylo také neústavní a to až do té doby, než Londýnská vláda pragmaticky souhlasila s provedením referenda a soustředila se radši na kampaň vysvětlující voličům všechny argumenty pro a proti. To na rozdíl od Španělské vlády. Na i-netu najdeš info o historii a pokusech o samostatnost bezpočet. Je to slovensky, ale líbí se mi myšlenka p.Chmelára o děni v Katalánsku: Cituji... Katalánsky nárok na nezávislosť nie je problém právny (právo národov na sebaurčenie mu to jasne garantuje), ale politický. Oprávnenou námietkou je, že Katalánsko rozhodlo o referende jednostranne – na rozdiel od Škótska, ktoré sa dohodlo s centrálnou britskou vládou. Ibaže španielsky premiér nemal žiadnu snahu sa dohodnúť. Argumentoval tým, že španielska ústava s takouto možnosťou neráta – nuž ale s ňou neráta ani britská legislatíva, a predsa mal Londýn záujem dohodnúť sa. Španielsky premiér Rajoy dialóg s Katalánskom nikdy nechcel a neotvoril, odmietal nielen akékoľvek referendum, ale aj prerozdelenie kompetencií smerom k regionálnej vláde. Okrem toho – odvolávať na rozhodnutie ústavného súdu o protiústavnosti referenda je tak trochu výsmech, keďže členmi tohto orgánu sú výlučne zástupcovia madridského establishmentu, socialistov a ľudovcov. Olej do ohňa prilial aj včerajší televízny prejav španielskeho kráľa, ktorý namiesto toho, aby upokojoval situáciu, ešte viac ju vyostril, zaútočil na katalánsku vládu, podľa niektorých pozorovateľov dokonca nepriamo pohrozil vojenským pučom, no ani slovkom neodsúdil policajné násilie. A zatiaľ v Bruseli si stále neuvedomili, že v Barcelone sa bojuje o budúcu podobu a možno vôbec o budúcnosť EÚ. Ak nepochopia, že ich sen o centralizovanej ríši sa rúca a že politické zjednocovanie musí prebiehať zdola, že demokratickú túžbu po hlasovaní nemožno utopiť v krvi, potom kopú hrob sebe, únii a možno aj španielskej monarchii. Oveľa frekventovanejším heslom v Barcelone ako nezávislosť sú dnes totiž nápisy: „Nech žije republika!“
          hb
      •  
        19.10.2017 16:10

        Ano, to je velmi málo, aby 40= rozhodovalo za zbylých 60%, kteří k nelegitmní mu referendu nešli...Ano zákony se mají dodržovat, nebo změnit, jinak je to asi anarchie, když si každý dělá co che bez ohledu na druhé...Ostatně i Brexit byl tak těsně, nakonec i volby v USA, kdy vlastně vyhrálo menšá počet lidí, že bych zavedl klausulu, kolik minimálně lidí musí hlasovat a u tšch zásadních věcí, aby neroyhodovalo procento, ale třeba 5 procent...Spousta Katalánců se před mlácením trhat nechtělo a respektovalo ústavu
        Velkamedvědice
        •  
          19.10.2017 16:38

          Podle kterých platných zákonů se rozdělila ČSFR? Podle kterých platných zákonů vzniklo Kosovo? Katalánci jsou samostatným národem etnicky, kulturně, historicky, jazykově. V rámci Španělska jsou bohužel v menšině. Tedy podle stávajících zákonů nemají politickou sílu zmněnit ústavu a tedy ani uspořádat legální referendum o odtržení. Jak by to tedy měli podle tebe,moudrého, legálně udělat? Pokusů změnit ústavu, jednání o samostatnosti s centrlní vládou již bylo bezpočet - vždy zamítnuto.
          hb
        •  
          19.10.2017 16:17

          čus kámo, mělo by to být legálně, ale když jim to nechtěji povolit ?, jinak 40% je už docela dost z celku, dyt u nás stačí "zblbnout" 15% z celkového počtu voličů a vypadá, že můžeš být premier i když jsi stíhaný :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
          •  
            19.10.2017 16:26

            K čemu referendum, kdy vhazuje volič více lístků, bez plenty atd...V kolikátém naposledy zkoušeli zmenit ústavu legálně??
            Velkamedvědice
            •  
              19.10.2017 16:30

              plýtvání energií, když je jich kolik 20% tak jak by mohli měnit zákon kde musí být co min 2/3 shoda, já chci taky aby stát přestal přerozdělovat 2/3 ekonomiky jenže když je tady 2/3 voličů co nějakým způsobem dostávají prachy od státu tak to také nestojí ani za pokus ne ? :o)
              Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        19.10.2017 15:02

        Kdo by se zabýval takovou prkotinou jako jsou zákony, ústava. Je to vůle lidu. Ovšem se zhruba stejnou legitimitou jako anketa na internetu. Tak třeba podle ankety na Fb Václava Klause mladšího by si lid přál daně vysoké a složité.
        ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.